Gofry z masła migdałowego.

Przed Państwem mega zajebiste gofry z masła migdałowego. Wystarczy zmiksować składniki na ciasto w blenderze, puścić w ruch gofrownicę i gotowe. Gofry nie zawierają mąki, cukru ani klasycznego masła. Są pyszne i aromatyczne, a przy okazji stanowią doskonały – bo łatwy i wygodny – bezglutenowy zamiennik dla tradycyjnego pieczywa. Gofry są chlebowe i puszyste, a dodatki dopełniają dzieła.

Tłusty Czwartek rządzi się własnymi, szalonymi prawami, więc dzisiejsze gofry również są szalone: to gofrowy sandwich wypełniony szatańsko kremowym serem pleśniowym Saint-Félicien (Le Dauphiné), który przełamuje orzeźwiająca sałatka z pomarańczy, mango i pestek granatu. To, co widać na zdjęciach, czyli jeden sandwich, zjedliśmy dziś na śniadanie. Gofry są tak sycące, że póki co obyło się bez obiadu. Takimi goframi najesz się na cały dzień – świetna opcja dla leniwych lub zapracowanych ;-)

Sprawdź też inne przepisy na gofry.

Gofry z masła migdałowego

Gofry z masła migdałowego

Gofry z masła migdałowego

Gofry z masła migdałowego

Gofry z masła migdałowego – SKŁADNIKI na ok. 8-9 gofrów:

Ciasto na gofry

  • 6 jajek (zerówki, wolny chów)
  • 200 g masła migdałowego (czyste migdały, bez soli, cukru i dodatkowych olejów)
  • 200 g ricotty (lub innego twarożkowego sera, typu mój ulubiony)
  • skórka z jednej organicznej pomarańczy lub cytryny
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Dodatki

  • miękki ser pleśniowy, u mnie: Saint-Félicien (Le Dauphiné) o wadze ok. 200 g
  • owoce na sałatkę: 3 czerwone pomarańcze, mango, granat

Gofry z masła migdałowego – PRZEPIS:

  1. Składniki ciasta na gofry umieść w kielichu blendera Ronic Zyle Led II i zmiksuj.
  2. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Porcje ciasta wylewaj na kratki gofrownicy bezpośrednio z blendera i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia każdorazowo zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to 10 minut.
  3. W czasie, gdy pieką się gofry, przygotuj sałatkę. Umyte pomarańcze okrój ostrym nożem ze skórki, po czym nad miską wykrój z nich zgrabne cząstki. Z mango wykrój ładne kostki i dodaj do pomarańczy. Dodaj pestki granatu. Wymieszaj. Do owoców warto dodać trochę świeżej mięty. Tym razem nie dodałem, ponieważ miętę zjadłem ;-)
  4. Dwa gofry i cały ser złóż w sandwich, na wierzchu dodaj 1-2 łyżki sałatki, po czym przekrój całość ukośnie na pół i celebruj Tłusty Czwartek!

Gofry z masła migdałowego

Gofry z masła migdałowego

Gofry z masła migdałowego

Gofry z masła migdałowego

Gofry z masła migdałowego