Pieczone ziemniaki z fenkułem i szprotkami.
W normalnym życiu właściwie nigdy nie mam ziemniaków w spiżarce, bo jakoś nie czuję potrzeby gromadzenia na zapas akurat tego warzywa. Obecnie normalnie jednak nie jest, praca z domu nie sprzyja częstym zakupom, więc siłą rzeczy kiedy już jestem w warzywniaku czy na targu, biorę też pospolite bulwy. Niech leżą, a nuż. Tym sposobem przynajmniej raz na dwa tygodnie na stole lądują gotowane lub pieczone ziemniaki. Kto śledzi Stories, ten wie ;-) Czasem tylko w ziołach i oliwie, innym razem z brukselką, szparagami, bobem, jajkiem na miękko / w koszulce / sadzonym / ośmiornicą w pimentonie, i tak dalej.
Dziś znów pieczone ziemniaki w roli głównej, tym razem w postaci prostej sałatki na ciepło – z tego, co akurat znalazłem pod ręką. Obok ziemniaków, trafił do niej nadprogramowy fenkuł, czyli koper włoski, który stanowczo domagał się użycia oraz znalezione w piwnicy pyszne wędzone szprotki. Chwila w kuchni, trzy główne składniki, i gotowe!
Fenkuł i szalotki marynuję w soku z cytryny, by zmiękły i się przegryzły. Im dłużej potrwa marynowanie, tym lepiej dla finalnego rezultatu, dlatego najlepiej odstaw je na kilka godzin. Lekkie, chrupkie warzywa o cytrusowej kwasowości doskonale równoważą bardzo zdecydowany smak tłustych wędzonych szprotek. Szprotki dodają całości wyrazistego dymnego posmaku i świetnie komponują się z pozostałymi składnikami, polecam!
Uwagi:
- W razie potrzeby szalotki zastąp np. czerwoną cebulą
- Zamiast natki pietruszki sprawdzi się również koperek
Sprawdź też inne przepisy na ziemniaki.
Pieczone ziemniaki z fenkułem i szprotkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- pół kg młodych ziemniaków
- cały nieduży fenkuł (albo pół dużego)
- kilka fioletowych francuskich szalotek lub 1-2 większe
- ok. 100 g wędzonych szprotek w oleju
- sok z jednej cytryny
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- garść natki pietruszki, posiekanej
- ok. łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- pół łyżeczki ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu
- 1 łyżeczka białej gorczycy, rozgniecionej w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
Pieczone ziemniaki z fenkułem i szprotkami – PRZEPIS:
- Przekrój fenkuł na pół i usuń twardą końcówkę. Cienko go pokrój i przełóż do miski, dodaj posiekane szalotki. Wlej sok z cytryny i odstaw – najlepiej na kilka godzin (co najmniej na godzinę).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wyszorowane ziemniaki pokrój w plastry i przełóż do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj posiekane listki rozmarynu, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i sól. Wymieszaj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na ok. 30-35 minut.
- Gotowe ziemniaki przełóż na duży talerz lub podziel na porcje. Dodaj szprotki i natkę pietruszki. Wymieszaj i podawaj.