Gofry jaglane i jajecznica z kimchi.

Gofry jaglane (lub ryżowe) to ideał chrupkiego gofra w wydaniu gluten free. Dodatkowo, są pyszne również na drugi dzień. Jeżeli jesteś fanem gofrów na chrupko, zadbaj o to, by przynajmniej jedną z tych mąk mieć zawsze w zasięgu ręki. Możesz podać je dowolnie – na ostro albo na słodko. Jeżeli lubisz pikantne smaki, uwierzysz mi na słowo: w wersji z palącym kimchi smakują po prostu nieziemsko.

Jako że kimchi doskonale łączy się z jajkami, tym razem zrobiłem z nich rzecz najprostszą z najprostszych, czyli jajecznicę. Z oczywistych przyczyn (kimchi!) do jajek nie dodaję soli ani żadnych innych przypraw. Kimchi samo w sobie jest wystarczająco słone i ostre, przez co działa tu jak „przyprawa” idealna (gochugaru i sól robią całą robotę). Tak przyrządzoną jajecznicę podaj na chrupkim, świeżo wypieczonym gofrze, posyp dymką (lub listkami kolendry) i gotowe. Niebo w paszczy ;-)

Gofry jaglane z jajecznicą z kimchi znakomicie sprawdzają się w roli pożywnego i energetyzującego śniadania. Mocny, wyrazisty smak kimchi daje autentycznego kopa!

Uwagi:

  • Mąka jaglana i ryżowa to najlepsze mąki do pieczenia chrupkich gofrów bez glutenu
  •  Maślankę możesz zastąpić wodą (albo na odwrót), ważne tylko, by zgadzała się łączna ilość płynu (=200 ml)

Gofry jaglane i jajecznica z kimchi

Gofry jaglane i jajecznica z kimchi

Gofry jaglane i jajecznica z kimchi

Gofry jaglane i jajecznica z kimchi – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

Gofry jaglane

  • 200 g mąki jaglanej (w braku jaglanej może być też ryżowa, gryczana lub owsiana – kolor, struktura i smak takich gofrów będą wówczas inny)
  • 100 ml wody gazowanej
  • 100 ml maślanki
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
  • 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)

Jajecznica z kimchi

  • 4 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
  • 100 g kimchi z rzodkwi
  • pół pęczka dymki

Gofry jaglane i jajecznica z kimchi – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ghee lub masło klarowane roztop na patelni. Patelnię odstaw, za chwilę przyda się do jajecznicy.
  2. W drugiej misce wymieszaj 2 jajka z maślanką i wodą do pełnego połączenia składników.
  3. Do suchych składników dodaj masę z maślanki i jajek oraz roztopione ghee lub masło. Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno upiecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
  5. W tym czasie rozbij do miski 4 jajka i wymieszaj. Posiekaj kimchi.
  6. W czasie, gdy pieką się gofry na natłuszczoną (roztapianym wcześniej masłem) patelnię wrzuć kimchi i podsmaż przez chwilę, mieszając. Dodaj jajka i usmaż jajecznicę.
  7. Gofry podaj z jajecznicą i posiekaną dymką.

Gofry jaglane i jajecznica z kimchi