Chipsy warzywne z cukinii i marchewki.

Chipsy warzywne zrobione samodzielnie w domu to świetna alternatywa dla sklepowych gotowców. Dodatki możesz zmieniać wedle upodobań. Proponowane przeze mnie zestawy przypraw to tylko przykład i punkt wyjścia do tworzenia własnych smaków. Najważniejsze to uwierzyć, że chipsy nie muszą oznaczać byle jakich chrupków z byle jakich składników – wystarczy przejąć kontrolę nad procesem „produkcji” i przygotować je we własnym zakresie 🙂 Poniżej znajdziesz dwa przepisy na domowe chipsy – z cukinii i marchewki. Są tak pyszne, że znikają w okamgnieniu! Nie sposób im się oprzeć.

Zamiast tradycyjnie piec chipsy w piekarniku, suszę je w dehydratorze. To urządzenie rewelacyjne w swej prostocie, którego funkcja sprowadza się do tego, że suszy żywność. To jak gotowanie czy pieczenie, tyle że na surowo i bez użycia wody, garnków, patelni i piekarników. Więcej o tym, czym jest dehydrator, jak działa, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie przeczytasz w tym wpisie. Używam dwóch modeli dehydratorów – Zyle Express II oraz Wartmann. Szczegółowy opis dehydratora Zyle Express znajdziesz tutaj, a dehydratora Wartmann – tutaj.

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie cukinie
  • 4-5 łyżek oliwy extra vergine
  • łyżeczka soli, roztartej w moździerzu
  • łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 2-3 łyżeczki gruzińskiej Khmeli Suneli (to mieszanka ziół: tymianek, kolendra, koper, bazylia, kozieradka, liść laurowy, mięta, pietruszka)

PRZEPIS:

  1. Cukinie potnij w cienkie plastry (grubości ok. 2-3 mm). Najszybciej zrobisz to w robocie kuchennym Magimix, używając odpowiedniej tarczy do cięcia warzyw, która szatkuje je w dosłownie kilka sekund. Tym razem, użyłem nowej tarczy do cięcia chipsów falistych, dzięki której gotowe chipsy mają znacznie ciekawszą formę. Takie chipsy – choć domowe – wyglądają jak sklepowe, a to oznacza, że łatwiej przekonać do nich nawet rozkapryszone małolaty tęskniące za przekąskami z marketu 😉
  2. Poszatkowane cukinie przełóż do dużej miski, dodaj oliwę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj dłońmi, by plastry równomiernie pokryły się oliwą i przyprawami.
  3. Jednowarstwowo rozłóż plastry cukinii na tacach dehydratora wyłożonych pergaminem lub matami do suszenia. Postaraj się, by cukinie na siebie nie zachodziły – powietrze powinno swobodnie krążyć wokół zawartości tac.
  4. Susz w temperaturze 55 stopni C przez ok. 7 godzin w zależności od modelu dehydratora, aż chipsy będą chrupiące. Jeżeli nie zjesz wszystkich chipsów od razu (są naprawdę doskonałe!) przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Cukinię możesz ususzyć też skrojoną w spaghetti, ale o tym w innym wpisie:

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z marchewki

SKŁADNIKI:

  • 6 sporych marchewek
  • 3 łyżki miodu (tu: z kwiatów pomarańczy, dobrze sprawdzi się też akacjowy lub lipowy)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki sumaku

PRZEPIS:

  1. Marchewki obierz ze skórki i potnij w cienkie plastry (grubości ok. 2-3 mm). Najszybciej zrobisz to w robocie kuchennym Magimix, używając odpowiedniej tarczy do cięcia warzyw, która szatkuje je w dosłownie kilka sekund. Tym razem, użyłem nowej tarczy do cięcia chipsów falistych, dzięki której gotowe chipsy mają znacznie ciekawszą formę.
  2. Poszatkowane marchewki przełóż do dużej miski, dodaj miód, sok z cytryny i sumak. Dokładnie wymieszaj dłońmi, by plastry równomiernie pokryły się dodatkami.
  3. Jednowarstwowo rozłóż plastry marchewek na tacach dehydratora wyłożonych pergaminem lub matami do suszenia. Postaraj się, by na siebie nie zachodziły – powietrze powinno swobodnie krążyć wokół zawartości tac.
  4. Susz w temperaturze 55 stopni C przez ok. 10 godzin w zależności od modelu dehydratora, aż będą chrupiące. Jeżeli nie zjesz wszystkich chipsów od razu, przechowuj je w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Uwaga: jeżeli jesteś na diecie witariańskiej, susz chipsy w temperaturze 40 stopni C, odpowiednio wydłużając czas suszenia.

Sprawdź też przepis na domowe chipsy ziemniaczane bez pieczenia.

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki

Chipsy warzywne z cukinii i marchewki