Chipsy ziemniaczane.
Chipsy ziemniaczane domowej roboty to bardzo fajna i prosta przekąska, którą łatwo możesz zrobić samodzielnie w domu. Zamiast tradycyjnie piec chipsy w piekarniku, można ususzyć je w dehydratorze. To urządzenie rewelacyjne w swej prostocie, którego funkcja sprowadza się do tego, że suszy żywność. To jak gotowanie czy pieczenie, tyle że na surowo i bez użycia wody, garnków, patelni czy piekarników ;-) Więcej o tym, czym jest dehydrator, jak działa, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie przeczytasz w tym wpisie.
Przy użyciu dehydratora przygotowałem już m.in.:
- Doskonałe surowe batony bakaliowe, które nie rozpuszczają się nawet w największe ponad 40-stopniowe upały. Świetnie smakują, a dzięki składowi i procesowi przygotowania są wytrzymałe jak żadne inne. To znakomita outdoorowa przekąska – BATONY
- Naleśniki z porzeczek i bananów (można je robić także z innych owoców) – SUROWE NALEŚNIKI
- Rodzynki domowej roboty – RODZYNKI
- Suszone ciastka daktylowe z borówkami – CIASTKA BEZ PIECZENIA
Dziś pora na kolejny pomysł: chipsy! Chipsy z dehydratora można przyprawić dowolnie. Jeżeli wolisz, do marynaty na bazie oliwy możesz dodać inne przyprawy i suszone mielone zioła niż te, które proponuję poniżej. Pimenton nadaje ziemniakom nie tylko fajnego pikantnego smaku, ale też intensywnie paprykowego koloru, który sprawia, że chipsy wyglądają jeszcze bardziej apetycznie.
Chipsy ziemniaczane – SKŁADNIKI:
- 0,5 kg małych młodych ziemniaków
Na marynatę:
- 10 łyżek oliwy extra vergine
- 3-4 łyżeczki pimentonu (dulce lub picante albo obydwa – dodaj jaki lubisz)
- 1-2 łyżeczki soli (lub więcej w razie potrzeby, tu: sól z pomarańczą)
Chipsy ziemniaczane – PRZEPIS:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj, po czym przy użyciu mandoliny pokrój na plastry o grubości ok. 2-3 milimetrów.
- Gotowe plastry ziemniaków przekładaj kolejno do miski z zimną wodą, by przepłukać je i pozbyć się nadmiaru skrobi.
- Przepłukane ziemniaki rozłóż na papierowych ręcznikach, przykryj papierowymi ręcznikami także od góry i osusz.
- Przygotuj marynatę: w dużej misce wymieszaj wszystkie składniki (ZOBACZ).
- Przełóż ziemniaki do marynaty i starannie wymieszaj, tak by plastry równomiernie pokryły się oliwą i przyprawami (ZOBACZ).
- Marynata z dodatkiem pimentonu mocno farbuje, dlatego tace dehydratora warto wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia.
- Jednowarstwowo rozłóż plastry ziemniaków na tacach dehydratora. W moim dehydratorze – Ronic Zyle – taka ilość ziemniaków zajmuje 5 (z 6 dostępnych) tac.
- Susz w temperaturze 55 stopni przez ok. 10-12 godzin, aż będą chrupiące. W połowie czasu suszenia obróć plastry ziemniaków na drugą stronę.
- Po zakończeniu suszenia przełóż chipsy na duży talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, przykryj je kolejnym papierowym ręcznikiem i odstaw na pół godziny, by pozbyć się ewentualnego nadmiaru oliwy.
- Przed podaniem możesz dodatkowo oprószyć chipsy solą.
Sprawdź też inne przepisy #DEHYDRATOR
Fajne, zrobię w wolnej chwili, a na razie testuję owocowe pudry. Miałeś rację, że brzoskwiniowy to cud-miód, sypkie złoto <3
Z batatów też tak można?
Tak, jak najbardziej.
Samemu robiłam na bazie gotowych solonych i dodawałam smaki. Bo robienie plasterka chipsa bardzo dużo czasu wymaga. Dlatego gotowe bez smakowe i już zmiana smaków na przykład paprykowe, dodawałam samej papryki proszkowanej ale już wędzonej.
Robiłam czipsy ziemniaczane ale nie dało się jeść.Twarde jak skała.Nie użyłam jednak oliwy.Balam się,że mi się nie ususzy bo przecież oliwa nie schnie.W jakim celu dodaje się oliwę?Czy oliwa zmieni twardość czipsów?