Placki twarogowe z trzech składników – błyskawiczne i mega łatwe! Bez mąki i cukru.
Placki twarogowe z trzech składników to uproszczona wersja przepisu na klasyczne małdrzyki. Tym razem, wszystkie składniki na placki (twaróg, jajka, płatki owsiane) miksuję w blenderze. Gotowa masa na placki jest tak gładka, puszysta i delikatna, że gotowe placki smakują, jakby były zrobione nie z twarogu, a z jedwabistej ricotty. W ten oto sposób od dziś placki z ricotty możesz smażyć bez ricotty – wystarczy do tego zwykły tłusty twaróg dobrej jakości i mocarny blender, który poradzi sobie ze zmiksowaniem gęstego i lepkiego ciasta.
Uwagi:
- Do placków nie dodaję cukru, ale jeśli lubisz mocno słodkie smaki, możesz to zrobić
- Placki smażę na minimalnej ilości tłuszczu, a patelnię natłuszczam silikonowym pędzelkiem
- Ciasto miksuję w niezwykłym blenderze molekularnym z mocarnym ostrzem Ronic Zyle Led II, o którym wspominałem już wiele razy, ostatnio przy okazji tej farinaty. To blender, w którym bez trudu zmiksujesz hummus, orzechy na masło orzechowe czy ciecierzycę na mąkę. Jakby tego było mało, teraz możesz zamówić go za 50% regularnej ceny
- Crème de cassis to francuski likier z czarnej porzeczki. Kupując go warto zwrócić uwagę na skład – na pierwszym miejscu powinna być czarna porzeczka (a nie ekstrakt z czarnej porzeczki) i jeszcze bardziej NIE – cukier. Likieru nie pije się w stanie czystym (nic dziwnego – powiedzieć, że jest słodki, to nic nie powiedzieć…), jest natomiast popularnym dodatkiem do aperitifów. Jeżeli nie masz crème de cassis, zastąp go innym alkoholem (np. rumem lub słodkim czerwonym winem), sokiem z czarnej porzeczki albo po prostu wodą. Gotowy chutney ma doskonały słodko-kwaskowaty smak z wyraźną ostrą nutą (imbir!). Jeżeli wolisz, możesz nie dodawać ostrych przypraw – wtedy całość będzie nieco słodsza
Placki twarogowe z trzech składników – SKŁADNIKI na 16 placków:
Na placki:
- 600 g tłustego twarogu dobrej jakości
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- 3 łyżki płatków owsianych bezglutenowych (albo zwykłych)
- odrobina oleju do natłuszczenia patelni
Na szybki sos z rabarbaru:
- ok. 600-700 g rabarbaru
- ok. 200-250 g konfitury dobrej jakości, tu: Wiśnia z imbirem (225 g)
- 100 ml Crème de cassis (opcjonalnie)
- łyżeczka pieprzu Red Kampot, rozgniecionego w moździerzu (może być też zwykły czarny pieprz)
- kilka kulek ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu
Placki twarogowe z trzech składników – PRZEPIS:
- Przygotuj sos z rabarbaru. Rabarbar obierz ze skórki (jeśli potrzeba) i pokrój na kawałki. Przełóż rabarbar do głebokiej patelni, wlej crème de cassis i duś aż kawałki zaczną mięknąć i rozpadać się, a płyn – pod wpływem pektyn – zagęszczać. Dodaj konfiturę, wymieszaj i gotuj / duś do momentu, aż większość płynu odparuje i uzyskasz dość gęsty chutney. Pod koniec gotowania sosu dodaj przyprawy.
- W kielichu blendera umieść połamany na kawałki twaróg, jajka i płatki owsiane. Zmiksuj. W blenderze Ronic Zyle Led II używam podwójnego programu „pasta” (łącznie 4 minuty). Masa powinna być gładka, lepka i puszysta. Tuż po miksowaniu może wydawać się nieco płynna, ale odstawiona na kilka minut szybko zgęstnieje.
- Smaż placki na niewielkiej ilości oleju. Nakładaj ciasto łyżką. Poznasz, że są gotowe do przewrócenia na drugą stronę, kiedy na krawędziach zmienią kolor i wyraźnie zaczną tężeć. Gotowe, usmażone z jednej strony placki są zwarte, dlatego nie powinno być żadnego problemu z przewróceniem ich na drugą stronę oraz zdjęciem z patelni. W miarę stygnięcia, stają się jeszcze bardziej zwarte.
- Gotowe placki przełóż na talerz. Możesz podać je od razu, ale równie smaczne są na zimno (przechowuj je w lodówce).
Sprawdź też inne przepisy na PLACKI TWAROGOWE i MAŁDRZYKI
Witam A czy można przyrządzić sos z rabarbaru nie mając pod ręką cremu?
Oczywiście. Można pominąć cassis albo zastąpić go innym alkoholem.
Mam pytanie dotyczące blendera. Czy jest bardzo głośny…?ja czasem robię smoothie o 6 rano, przed wyjściem do pracy. Nie chcę budzić dziecka.
Moim zdaniem jest głośny, a przy tym tak niezawodny, że warto mu to wybaczyć;-)
Zdecydowanie cichszym blenderem jest Magimix: https://www.facetikuchnia.com.pl/blender-magimix-najcichszy/
1. 50% ceny – to aktualne? Bo nic nie widać na www
2. Który blender lepszy wg Ciebie? Ten czy jednak ten najcichszy? A może masz jeszcze jakiś swoj ulubiony typ?
Zarówno blender Zyle, jak i Magimix świetnie spełniają swoją funkcję. Zyle używam znacznie dłużej (kilka lat), więc sprawdziłem już chyba wszystkie funkcjonalności. Magimix wciąż testuję (to nowy model) i póki co sprawdza się doskonale, a dodatkowy „kielich” do mielenia kawy i innych twardych surowców jest bardzo przydatny. Na poziomie oceny głośności pracy blendera Magimix zdecydowanie wygrywa.
Obydwa blendery są obecnie dostępne w tej samej promocyjnej cenie: 799 zł
https://sklep.ronic.pl/