- PLACKI:
- 500 g sera ricotta
- 2 łyżki parmezanu
- 1,5 łyżki mąki
- 1 jajko
- SAŁATKA:
- 350 g pomidorków koktajlowych
- 3 garście zielonych oliwek
- kilka korniszonów
- sok z cytryny
- kilka małych listków mięty lub melisy
- oliwa extra vergine
- glassa balsamiczna Monini (krem balsamiczny)
Sposób przygotowania tych wyjątkowych placków z delikatnej ricotty podpatrzyłem w książce „Włoska wyprawa Jamiego” autorstwa Jamie Olivera. Jeśli nigdy nie próbowaliście podobnych placków serowych, polecam ten przepis – na pewno nie będziecie zawiedzeni. Oczywiście, równie smaczne są placki ze zwykłego twarogu, które można przyrządzić na przykład W TAKI SPOSÓB.
1. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na połówki i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone korniszony. Wlewamy nieco soku z cytryny i sporo oliwy, delikatnie mieszamy i odstawiamy.
2. W drugiej misce mieszamy ricottę, parmezan, mąkę i lekko roztrzepane jajko. Dodajemy pieprz i nieco soli.
3. Smażymy placuszki z obydwu stron na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Placki są delikatne, dlatego najlepiej przełożyć je na drugą stronę, kiedy będą już ładnie zrumienione i zwarte; w przeciwnym razie mogą się rozpaść.
4. Porcję gotowych placków wykładamy na talerz, dekorujemy kilkoma wiórkami parmezanu oraz skrapiamy oliwą. Dodajemy kilka łyżek sałatki. Dekorujemy sałatkę kroplami kremu balsamicznego i jak najmniejszymi listkami świeżej mięty lub melisy.
Smacznego!
Ser uwielbiam pod każdą postacią, a z ricottą mało eksperymentowałam, więc może już czas :)
Usiadłam do komputera w poszukiwaniu przepisu na śniadanie i oto jest :) mam ricottę, idę smażyć :)
Tego szukałam, super pyszne wytrawne placki <3