• PLACKI:
  • 500 g sera ricotta
  • 2 łyżki parmezanu
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • SAŁATKA:
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • 3 garście zielonych oliwek
  • kilka korniszonów
  • sok z cytryny
  • kilka małych listków mięty lub melisy
  • oliwa extra vergine
  • glassa balsamiczna Monini (krem balsamiczny)

Sposób przygotowania tych wyjątkowych placków z delikatnej ricotty podpatrzyłem w książce „Włoska wyprawa Jamiego” autorstwa Jamie Olivera. Jeśli nigdy nie próbowaliście podobnych placków serowych, polecam ten przepis – na pewno nie będziecie zawiedzeni. Oczywiście, równie smaczne są placki ze zwykłego twarogu, które można przyrządzić na przykład W TAKI SPOSÓB.

1. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na połówki i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone korniszony. Wlewamy nieco soku z cytryny i sporo oliwy, delikatnie mieszamy i odstawiamy.

2. W drugiej misce mieszamy ricottę, parmezan, mąkę i lekko roztrzepane jajko. Dodajemy pieprz i nieco soli.

3. Smażymy placuszki z obydwu stron na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Placki są delikatne, dlatego najlepiej przełożyć je na drugą stronę, kiedy będą już ładnie zrumienione i zwarte; w przeciwnym razie mogą się rozpaść.

4. Porcję gotowych placków wykładamy na talerz, dekorujemy kilkoma wiórkami parmezanu oraz skrapiamy oliwą. Dodajemy kilka łyżek sałatki. Dekorujemy sałatkę kroplami kremu balsamicznego i jak najmniejszymi listkami świeżej mięty lub melisy.

Smacznego!

ricotta-fritta-5