• 250 g półtłustego twarogu
  • 3 łyżki mąki, np. ryżowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki drobnoziarnistego cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki pasty waniliowej
  • pół granatu
  • duże opakowanie jogurtu greckiego (ok. 350 g)

Placki twarogowe z pestkami granatu. Świetne zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Placki możesz podać w dowolny sposób, na przykład z jogurtem i pestkami granatu. To znakomity pomysł np. na weekendowe śniadanie.

PRZEPIS:

1. Oddziel żółtka od białek.

2. Do żółtek dodaj pokruszony ser, mąkę, cukier oraz wanilię i wszystko dokładnie wymieszaj.

3. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by białkowa piana nie opadła.

4. Lekko natłuść patelnię (np. nierafinowanym olejem kokosowym), zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu i smaż placki z obydwu stron, aż ładnie się zrumienią. Uważaj, bo placki smażą się szybko.

5. Gotowe placki ułóż w stosik i udekoruj jogurtem oraz pestkami granatu (instrukcja szybkiego i sprawnego wyłuskania pestek granatu –> TUTAJ) albo podaj je w taki sposób, jak lubisz (z owocami, miodem, konfiturą, etc).

Smacznego!

Placki twarogowe z pestkami granatu 1 MAIN