• 250 g świeżego szpinaku (typu baby)
  • ok. 150 g sera camembert dobrej jakości
  • kiść zielonych winogron
  • 1 spory granat
  • oliwa extra vergine
  • limonka lub cytryna

Świeży szpinak z serem camembert, winogronami i granatem.

To lekka i bardzo smaczna sałatka, która będzie jeszcze lżejsza, jeśli zrezygnujesz z sera. Winogrona i ser to jednak klasyczne połączenie, a słodki smak winogron i granatu świetnie komponuje się z liśćmi szpinaku.

PRZEPIS:

1. Opłukany i wysuszony w suszarce do sałaty szpinak wrzuć do salaterki.

2. Wlej do szpinaku dressing na bazie oliwy i soku z limonki (lub cytryny). Wymieszaj.

3. Dodaj pokrojony na kawałki ser oraz umyte winogrona, przecięte wzdłuż na połówki. Wymieszaj.

4. Przekrój granat na pół. Pestki granatu możesz wydobyć z owocu w szybki i prosty sposób, przytrzymując połówkę granatu dłonią od jego wewnętrznej strony i energicznie uderzając łyżką w twardą skórę. Najlepiej zrobić to nad innym naczyniem, tak by nie zachlapać kuchni czerwonym sokiem.

5. Pestki granatu możesz dodać bezpośrednio do salaterki z sałatką albo udekorować porcje na talerzach.

Smacznego!

Salatka szpinak granat L_01

Salatka szpinak granat L_05

Salatka szpinak granat L_06