- 100 g makaronu
- zielenina: roszponka, rukola, liście dowolnej sałaty porwane na niewielkie kawałki
- kilka suszonych pomidorów
- garść zielonych oliwek
- 1 wędzony dorsz średniej wielkości
- pół cytryny
- oliwa extra vergine
- glassa balsamiczna Monini
Użyjcie makaronu dowolnego kształtu albo np. kolorowego. Wędzonego dorsza możecie zastąpić trewalem, a nawet makrelą. Najważniejsze, by łatwo było usunąć z ryby ości.
1. Ugotujcie makaron i wystudźcie (można zrobić to dzień wcześniej).
2. Do miski wrzućcie makaron i zieleninę, dodajcie pokrojone pomidory oraz oliwki.
3. Rybę podzielcie na kawałki, jak najdokładniej usuwając ości, a następnie dodajcie ją do sałatki.
4. Przygotujcie dressing na bazie cytryny i oliwy. Całość delikatnie wymieszajcie dłońmi i gotowe.