Tego typu grzanki możecie przygotować na ulubionym pieczywie, z dowolnymi dodatkami. Ja tym razem wykorzystałem kromki razowca na zakwasie z ziarnami słonecznika oraz ciabatty z oliwkami.

Po kolei:

1. Utrzyjcie w moździerzu lub w malakserze kilka suszonych pomidorów w oliwie i rozsmarujcie je cienką warstwą na pieczywie

2. Nałóżcie dodatki: u mnie plasterki kiełbasy lisieckiej, plasterki brunatnych pieczarek, liście bazylii oraz dwa rodzaje sera do wyboru (tu: na jednych kanapkach mozarella, na drugich kozia roladka pleśniowa)

3. Tak przygotowane grzanki oprószcie świeżo zmielonym pieprzem, suszoną pietruszką, mielonym chilli (lub inną, dowolną mieszanką ziół) i skropcie oliwą extra vergine

3. Włóżcie kanapki do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni

4. Zapiekajcie przez mniej więcej 10 minut, do momentu aż grzanki się przypieką, a ser ładnie rozpuści.

Smacznego!