- 250 g świeżego szpinaku (typu baby)
- ok. 150 g sera camembert dobrej jakości
- kiść zielonych winogron
- 1 spory granat
- oliwa extra vergine
- limonka lub cytryna
Świeży szpinak z serem camembert, winogronami i granatem.
To lekka i bardzo smaczna sałatka, która będzie jeszcze lżejsza, jeśli zrezygnujesz z sera. Winogrona i ser to jednak klasyczne połączenie, a słodki smak winogron i granatu świetnie komponuje się z liśćmi szpinaku.
PRZEPIS:
1. Opłukany i wysuszony w suszarce do sałaty szpinak wrzuć do salaterki.
2. Wlej do szpinaku dressing na bazie oliwy i soku z limonki (lub cytryny). Wymieszaj.
3. Dodaj pokrojony na kawałki ser oraz umyte winogrona, przecięte wzdłuż na połówki. Wymieszaj.
4. Przekrój granat na pół. Pestki granatu możesz wydobyć z owocu w szybki i prosty sposób, przytrzymując połówkę granatu dłonią od jego wewnętrznej strony i energicznie uderzając łyżką w twardą skórę. Najlepiej zrobić to nad innym naczyniem, tak by nie zachlapać kuchni czerwonym sokiem.
5. Pestki granatu możesz dodać bezpośrednio do salaterki z sałatką albo udekorować porcje na talerzach.
Smacznego!
Sałatka idealna, perfekcyjnie dobrane smaki