- 250 g półtłustego twarogu
- 3 łyżki mąki, np. ryżowej
- 3 jajka
- 2 łyżki drobnoziarnistego cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki pasty waniliowej
- pół granatu
- duże opakowanie jogurtu greckiego (ok. 350 g)
Placki twarogowe z pestkami granatu. Świetne zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Placki możesz podać w dowolny sposób, na przykład z jogurtem i pestkami granatu. To znakomity pomysł np. na weekendowe śniadanie.
PRZEPIS:
1. Oddziel żółtka od białek.
2. Do żółtek dodaj pokruszony ser, mąkę, cukier oraz wanilię i wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę i dodaj do masy serowej. Całość wymieszaj dokładnie, ale delikatnie, tak by białkowa piana nie opadła.
4. Lekko natłuść patelnię (np. nierafinowanym olejem kokosowym), zbierając papierowym ręcznikiem nadmiar tłuszczu i smaż placki z obydwu stron, aż ładnie się zrumienią. Uważaj, bo placki smażą się szybko.
5. Gotowe placki ułóż w stosik i udekoruj jogurtem oraz pestkami granatu (instrukcja szybkiego i sprawnego wyłuskania pestek granatu –> TUTAJ) albo podaj je w taki sposób, jak lubisz (z owocami, miodem, konfiturą, etc).
Smacznego!
Prezentują się znakomicie :D Uwielbiam takie placki.
witam :)
jakie poleca Pan sklepowe jogurty? niestety nie moge trafic na zadne w miare malo przetworzone :((
Z bardziej plynnych np. naturalna bakoma bez cukru, o ktorej pisalem tu https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/facet-na-zakupach-co-w-koszyku-i/, albo naturalne jogurty greckie, takze bez cukru (np. Maluta) – zawieraja wprawdzie mleko w proszku, ale trudno niestety trafic na jogurty bez tego dodatku. Pozdrawiam
Przepysznie wygladaja, uwielbiam takie placki
Mnie nie wyszły. Beznadziejna ze mnie kucharka. Wszystko się rozlatuje. Na szczęście w smaku dobre zarówno na surowo i jako upieczona papka ??
Placki bywają wyzwaniem, czasem ma się gorszy dzień i nie wychodzą szczególnie urodziwe, ale to wcale nie znaczy, że kiepska z Ciebie kucharka:-). Spróbuj ponownie, z każdym kolejnym podejściem będzie łatwiej. Proponuję na początek małdrzyki, są naprawdę łatwe:-) https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/maldrzyki-z-makiem-i-sosem-zurawinowym/