Botwinka duszona w soku z pomarańczy.

Botwinka smażona (na przykład tak, jak w tym przepisie – z Parmigiano Reggiano) albo duszona w całości smakuje naprawdę doskonale, dlatego przyrządzam ją co sezon przynajmniej kilka razy. To także dobry sposób, by w jednym przepisie użyć całej botwiny, czyli zarówno liści, jak i korzeni (młodych buraczków).

W tym przepisie gotuję botwinkę w soku z pomarańczy wraz z kilkoma dodatkami wzbogacającymi smak. Używam obłędnej w smaku zalewy po cytrynach kiszonych w miodzie (naprawdę warto je zrobić!), która wspaniale sprawdza się jako dodatek do różnych potraw lub po prostu składnik sosów do sałatek. W razie potrzeby, zamiast zalewy dodaj do sosu sok z cytryny i nieco miodu.

Zredukowany sos ma gęstą konsystencję i jest dość słodki, z wyraźną ostrą nutą i mocno wyczuwalnym smakiem buraka. Całość świetnie się komponuje. Tak przyrządzoną botwinkę możesz podać sauté albo np. z quinoa lub ryżem; doskonale pasuje także do serów, zarówno tych starzonych i bardziej dojrzałych, jak i np. do miękkiej kremowej mozzarelli, a najlepiej do burraty.

Botwinka duszona w soku z pomarańczy

Botwinka duszona w soku z pomarańczy – SKŁADNIKI:

  • 2 pęczki młodych buraków z botwinką
  • sok z 4 czerwonych pomarańczy
  • ok. 100 ml martini extra dry
  • ok. 100 ml zalewy po cytrynach kiszonych w miodzie (albo – sok z cytryny i łyżka miodu)
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 4 owoce długiego pieprzu (albo 1 łyżeczka czarnego pieprzu), rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Botwinka duszona w soku z pomarańczy – PRZEPIS:

  1. Przytnij pędy botwinki, pozostaw mniejsze liście i buraczki.
  2. Buraczki oskrob nożem ze skórki. Większe sztuki przekrój wzdłuż na połówki. Botwinkę dokładnie opłucz.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 50 stopni C.
  4. Podsmaż botwinkę na oliwie, a gdy liście stracą objętość wlej sok z pomarańczy, martini oraz zalewę po cytrynach kiszonych w miodzie.
  5. Duś pod przykryciem przez około 10 minut. Gotową botwinkę przełóż do innego naczynia, po czym wstaw do piekarnika, by utrzymać ją w cieple.
  6. Zwiększ ogień, dodaj posiekane listki rozmarynu i gotuj płyn na patelni, aż zredukuje się i zgęstnieje (zajmie to około 8-10 minut). Pod koniec gotowania dodaj pieprz i listki tymianku.
  7. Przełóż botwinkę na talerz i polej sosem z patelni. Przed podaniem skrop oliwą extra vergine.

Botwinka duszona w soku z pomarańczy