Botwinka duszona w soku z pomarańczy.
Botwinka smażona (na przykład tak, jak w tym przepisie – z Parmigiano Reggiano) albo duszona w całości smakuje naprawdę doskonale, dlatego przyrządzam ją co sezon przynajmniej kilka razy. To także dobry sposób, by w jednym przepisie użyć całej botwiny, czyli zarówno liści, jak i korzeni (młodych buraczków).
W tym przepisie gotuję botwinkę w soku z pomarańczy wraz z kilkoma dodatkami wzbogacającymi smak. Używam obłędnej w smaku zalewy po cytrynach kiszonych w miodzie (naprawdę warto je zrobić!), która wspaniale sprawdza się jako dodatek do różnych potraw lub po prostu składnik sosów do sałatek. W razie potrzeby, zamiast zalewy dodaj do sosu sok z cytryny i nieco miodu.
Zredukowany sos ma gęstą konsystencję i jest dość słodki, z wyraźną ostrą nutą i mocno wyczuwalnym smakiem buraka. Całość świetnie się komponuje. Tak przyrządzoną botwinkę możesz podać sauté albo np. z quinoa lub ryżem; doskonale pasuje także do serów, zarówno tych starzonych i bardziej dojrzałych, jak i np. do miękkiej kremowej mozzarelli, a najlepiej do burraty.
Botwinka duszona w soku z pomarańczy – SKŁADNIKI:
- 2 pęczki młodych buraków z botwinką
- sok z 4 czerwonych pomarańczy
- ok. 100 ml martini extra dry
- ok. 100 ml zalewy po cytrynach kiszonych w miodzie (albo – sok z cytryny i łyżka miodu)
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 łyżki listków tymianku
- 4 owoce długiego pieprzu (albo 1 łyżeczka czarnego pieprzu), rozgniecionego w moździerzu
- oliwa extra vergine
Botwinka duszona w soku z pomarańczy – PRZEPIS:
- Przytnij pędy botwinki, pozostaw mniejsze liście i buraczki.
- Buraczki oskrob nożem ze skórki. Większe sztuki przekrój wzdłuż na połówki. Botwinkę dokładnie opłucz.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 50 stopni C.
- Podsmaż botwinkę na oliwie, a gdy liście stracą objętość wlej sok z pomarańczy, martini oraz zalewę po cytrynach kiszonych w miodzie.
- Duś pod przykryciem przez około 10 minut. Gotową botwinkę przełóż do innego naczynia, po czym wstaw do piekarnika, by utrzymać ją w cieple.
- Zwiększ ogień, dodaj posiekane listki rozmarynu i gotuj płyn na patelni, aż zredukuje się i zgęstnieje (zajmie to około 8-10 minut). Pod koniec gotowania dodaj pieprz i listki tymianku.
- Przełóż botwinkę na talerz i polej sosem z patelni. Przed podaniem skrop oliwą extra vergine.