Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano.

Co sezon pytanie wraca jak bumerang: jak przyrządzone szparagi lubię najbardziej? Nie wiem 🙂 Na pewno bardziej lubię zielone niż białe. Zielone szparagi najczęściej podaję na surowo (w początku polskiego sezonu, kiedy są najświeższe), gotuję, grilluję lub pokrojone na kawałki krótko przesmażam; tak przygotowane są wspaniałym elementem wielu dań.

Grillowane szparagi są przepyszne, a w parze z Parmezanem smakują jak marzenie. Grillując szparagi pamiętaj o jednym – nie przeciągnij szparagów, czyli nie trzymaj ich na patelni zbyt długo. Powinny się usmażyć, ale jednocześnie mają pozostać chrupkie. 

Prawdziwy, aromatyczny, długo dojrzewający Parmigiano Reggiano to ser stworzony do szparagów (i wszystkiego innego, z czymkolwiek go podasz), ale sprawdzi się również inny podobny ser, na przykład Pecorino, Grana Padano, Fiore Sardo, Asiago lub nasz rodzimy Bursztyn. Parmezan skrawam na wiórki bezpośrednio nad talerzem ze szparagami przy pomocy małego noża do sera. Pod wpływem ciepła szparagów tak skrojony Parmigiano staje się przejrzysty, a same szparagi nabierają niezwykłego aromatu. Kilka kropel oliwy dopełnia całość.

Fajnym dodatkiem do grillowanych szparagów jest lekka wiosenna sałatka z musztardowca, rukoli, soczystych rzodkiewek i pestek słonecznika. Życzyłbym sobie, by musztardowiec stał się równie popularny jak rukola czy roszponka. Smakuje tak znakomicie, że powinien być dostępny na każdym targu i w każdym warzywniaku, o przydomowych ogrodach ziołowych nie wspominając. To świetna baza sałatek, dlatego kiedy tylko nadejdzie na niego sezon, dodaję go do wszystkiego. Jeżeli drażni Cię marna niedostępność muszardowca, przepraszam i namawiam do samodzielnej uprawy 🙂 W razie potrzeby zastąp go innymi liśćmi, z których zwykle przyrządzasz sałatki (sałata, szpinak, rukola, roszponka, mięta, bazylia i tak dalej).

Sprawdź też inne przepisy ze szparagami.

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Szparagi

Sałatka

  • ok. 50 g rukoli (lub innych liści)
  • ok. 50 g musztardowca (lub innych liści)
  • pół / cały pęczek rzodkiewek (w zależności od wielkości)
  • 2-3 łyżki pestek słonecznika
  • oliwa extra vergine

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sałatkę: do miski dodaj rukolę i musztardowiec, pokrojone rzodkiewki i pestki słonecznika. Skrop oliwą.
  2. Zielone szparagi usmaż na mocno rozgrzanej, natłuszczonej olejem patelni grillowej (używam żeliwnej). Smaż, w razie potrzeby lekko dociskając szparagi łopatką, aż na szparagach pojawią się charakterystyczne grillowe paski. Nie grilluj szparagów zbyt długo – powinny zachować jak najwięcej chrupkości.
  3. Gotowe szparagi przełóż na talerz/półmisek. Dodaj świeżo skrojone wiórki Parmezanu i świeżą miętę, skrop oliwą.
  4. Powtarzaj do końca sezonu, bardzo warto! :o)

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano

Grillowane szparagi z Parmigiano Reggiano