Bakłażan z salsą.
Bakłażany rewelacyjnie sprawdzają się w takich potrawach, jak caponata, ratatouille i inne warzywne gulasze, ale na tym nie koniec ich zastosowań. To także wspaniały materiał na nietuzinkowe zapiekanki o smaku tak wyjątkowym, że zapadają w pamięć na zawsze. Bardzo lubię również te przepisy na bakłażany, które podkreślają niewątpliwe walory tego wspaniałego warzywa, bez przytłumiania jego naturalnego smaku.
Pieczony bakłażan z salsą z nowalijek to przepyszne, lekkie, bardzo wiosenne danko, w którym przydymiony smak kremowego, upieczonego bakłażana zestawiam z rześką i chrupiącą salsą z pomidorków koktajlowych, rzodkiewek i zielonych szparagów. Tym razem szparagi gotuję (3 minuty), ale nie ma przeszkód, by podać je na surowo, na przykład tak, jak w sałatce do musztardowego omletu. Sok z cytryny podbija świeże smaki i świetnie komponuje się z bakłażanem. Bakłażana przed pieczeniem skrapiam odrobiną oliwy, nie dodaję żadnych przypraw. Piekę plastry, aż staną się idealnie miękkie (powinny przy tym zachować formę). Moja propozycja to dwie warstwy bakłażana i salsy, ale… sky is the limit. Możesz ułożyć ich znacznie więcej na wzór konstrukcji typu „naleśnikowy tort” ;-)
Z podanych proporcji otrzymasz więcej salsy niż potrzeba do takiej ilości bakłażanów. To, co zostanie, świetnie sprawdza się jako lekka odświeżająca sałatka albo… jeden ze składników sałatki.
Bakłażan z salsą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
Bakłażany
Salsa
- pęczek rzodkiewki
- 500 g pomidorków koktajlowych
- ok. 12 zielonych szparagów
- 3 francuskie szalotki (małe) albo jedna większa; w braku szalotek może być również czerwona cebula
- 2 garście listków mięty
- 1-2 garście listków bazylii
- papryczka piri piri, rozkruszona
- długi pieprz, rozgnieciony w moździerzu
- sok z 1 cytryny
- oliwa extra vergine
Bakłażan z salsą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Bakłażany pokrój w plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop lekko oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut (w razie potrzeby nieco dłużej), aż bakłażany zmiękną i zrumienią się z wierzchu. Gotowe bakłażany trzymaj w cieple.
- W tym czasie przygotuj salsę: a) odłam zdrewniałe końcówki i ugotuj szparagi (3 minuty), po czym natychmiast schłodź w zimnej wodzie b) do miski wlej sok z cytryny, dodaj przyprawy i posiekaną szalotkę, wymieszaj c) dodaj drobno posiekaną rzodkiewkę, pomidorki pokrojone na ćwiartki, posiekane szparagi oraz listki mięty i bazylii. Wlej oliwę i wymieszaj.
- Na talerzach ułóż po plastrze bakłażana i wyłóż na niego porcję salsy. Przykryj drugim plastrem bakłażana i dodaj kolejną porcję salsy, gotowe!