- 2 zielone cukinie
- 2 żółte cukinie
- 3 małe żółte patisony
- 1 bakłażan
- 3 czerwone papryki (różne kształty)
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 biała papryka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 6 średnich pomidorów malinowych
- 1/2 pęczka bazylii
- sporo gałązek świeżego tymianku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
Ratatouille czyli rewelacyjny francuski gulasz.
Ratatouille – prowansalski gulasz dla miłośników warzyw
Ratatouille to doskonały prowansalski klasyk z samych warzyw, a zarazem przepis idealny na lato. I przy okazji jedno z moich ulubionych dań w ogóle.
Planowałem opublikować ten przepis przed tegorocznymi wakacjami w Prowansji (wkrótce pojawią się pierwsze wpisy z tego magicznego regionu Francji), ale jak zwykle zabrakło czasu, dlatego wracam z nim do Was dziś :-)
Bardzo lubię budować powoli smak tej potrawy, kolejno dusząc poszczególne warzywa i łącząc je na koniec w jedno idealnie skomponowane danie.
Lista składników w ratatouille – w moim wykonaniu – nieznacznie zmienia się za każdym razem, w zależności od warzyw, jakimi w danym momencie dysponuję. Czasem pomijam patisony, czasem dodaję więcej bakłażana lub kabaczków. Albo na przykład więcej lub mniej papryki czy cukinii. Proporcje mogą być w tym daniu różne. Najważniejsze, by ratatouille mienił się kolorami lata, dlatego sięgnij po papryki w różnych kolorach (czerwone, białe, żółte, pomarańczowe), cukinie zielone i żółte, a nawet kolorowe bakłażany, jeśli tylko masz do takich dostęp.
Pamiętaj, by nie rozgotować warzyw. Powinny być miękkie, ale jednocześnie powinny też zachować lekką chrupkość i sprężystość. Warto przygotować więcej ratatouille na zapas i zostawić na drugi dzień – po przegryzieniu się warzywa zawsze są jeszcze smaczniejsze niż pierwszego dnia. Nie żałuj pieprzu, ziół prowansalskich ani świeżego tymianku – dodadzą daniu wyrazistości.
Używam tu ziół prowansalskich (z młynkiem), które przywiozłem z ostatniego francuskiego urlopu. To moim zdaniem jeden z obowiązkowych zakupów – zioła prowansalskie kupione w Prowansji zdecydowanie różnią się od mieszanek ziół dostępnych w Polsce. Chodzi nie tylko o jakość, ale też intensywność aromatu i dobór ziół – jest w nich więcej rozmarynu. O tym, co fajnego warto przywieźć z Prowansji, będzie dużo więcej w jednym z kolejnych wpisów.
Francuzi to mistrzowie kuchni, nawet jeśli chodzi o coś z pozoru tak błahego, jak gar pełen warzyw. Prostota jest najwyższą forma wyrafinowania (to da Vinci) i ratatouille w pełni tego dowodzi.
Pro tip: Do ratatouille polecam na przykład bardzo smaczne różowe prowansalskie wino Grain d’Opale z Domaine de l’Estan DOP / Cotes de Provence. To blend Grenache, Cinsault, Rolle i Syrah.
Ratatouille czyli rewelacyjny francuski gulasz – PRZEPIS:
- Warzywa umyj.
- Cieńsze końce cukinii pokrój w plasterki. Pozostałą część cukinii przekrój wzdłuż na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój cukinie na kawałki.
- Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój papryki na kawałki.
- Pomidory obierz ze skóry i pokrój na kawałki.
- Posiekaj cebulę i czosnek. Czosnek wraz ze szczyptą soli możesz również rozgnieść płaską stroną noża na pastę.
- Pokrój bakłażan na kawałki.
- W głębokiej patelni duś kolejno pod przykryciem warzywa – na oliwie i doprawione solą – i przekładaj do dużego garnka. W ten sposób uduś bakłażan, następnie papryki, cukinie i patisony. Warzywa nie powinny być rozgotowane.
- Podduś cebulę i czosnek – również pod przykryciem – a następnie dodaj pomidory. Dopraw je solą, sporą ilością pieprzu, ziołami prowansalskimi i posiekanymi łodyżkami tymianku.
- Przełóż zawartość patelni do garnka. Wymieszaj całość i podgrzej pod przykryciem. Dopraw – w razie potrzeby – solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec – już pod zdjęciu garnka z ognia – dodaj świeże listki bazylii porwane na mniejsze kawałki.
- Porcje ratatouille skrop oliwą i dodaj trochę listków tymianku.
Smacznego!
Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.
Sprawdź też przepisy na inne warzywne gulasze:
- Gulasz z dyni i bakłażana
- Gulasz z bobu i ciecierzycy (Makhloota)
- Gulasz z okry, cukinii, brokułów i kurek
- Gulasz z dynią piżmową
- Gulasz z batatów
- Dhal ze szpinakiem i batatami
- Caponata z komosą ryżową
- Caponata klasyczna
- Dhal z dynią i jarmużem
- Stir-fry z bobu, cukinii i pak choi
Ratatouille czyli rewelacyjny francuski gulasz – skorzystaj z przepisu, zanim skończy się sezon na pyszne warzywa!
Proste, a jakie efektowne :) świetne zdjęcia
Dzięki!:-)
„Jeśli kochasz warzywa, uwielbiasz RATATOUILLE. Proste!” Pełna zgoda. Uwielbiam to danie :-)
My też!:-)
znam to z bajki :)))))))
Dziś spróbowałam i…jakie to pyszne!!! A jakie proste!
A nie mówiłem?:-)