Karczochy duszone z kwiatami cukinii.

W pełni lata najbardziej zawsze cieszy mnie to, że potrawy typu ratatouille, caponata, vignole i ich najróżniejsze nienazwane odmiany, które można zamknąć w zbiorze „warzywne gulasze”, same aż proszą się o przyrządzanie.

Korzystając z tego, że pojawiły się już pierwsze pyszne i delikatne młode karczochy – właściwie karczoszki – zrobiłem nasz ulubiony letni obiad pt. czym chata bogata. W pozostałych rolach grają: zawsze doskonałe kwiaty cukinii – obowiązkowo z mini cukiniami, młody soczysty fenkuł oraz duże i mięsiste oliwki Kalamata, które najbardziej lubię w wersji na ciepło.

Na blogu znajdziecie blisko 2000 przepisów na różnego rodzaju potrawy i desery, ale gdybym miał podać swój kulinarny znak rozpoznawczy lub typ potrawy, w której przyrządzaniu czuję się najlepiej, byłoby to właśnie coś w tym stylu: bogactwo sezonowych warzyw w ich najlepszym momencie, trochę przypraw, trochę ziół i gotowe. To mój ideał kuchni roślinnej (wegańskiej), która czerpie z natury pełnymi garściami wtedy, kiedy jest na to najwłaściwszy czas.

Są tacy, którzy do sosu ze świeżych pomidorów dodają cukier. Ja nigdy tego nie robię, ponieważ uwielbiam ich naturalny, lekko kwaskowaty smak.

Możesz użyć innych ziół niż te, które proponuję w przepisie (np. bazylii). Kontroluj ilości dodanych przypraw, by nie przytłumić naturalnego, świeżego smaku warzywnych składników.

Karczochy duszone z kwiatami cukinii

Karczochy duszone z kwiatami cukinii

Karczochy duszone z kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 8 małych karczochów
  • 10 kwiatów cukinii, żeńskich (najlepiej z okrągłymi mini cukiniami)
  • 4-6 dojrzałych pomidorów malinowych (w zależności od wielkości)
  • 1 biała cebula lub 1-2 duże szalotki
  • 1-2 bulwy fenkułu (w zależności od wielkości, najlepiej młode)
  • 2 duże garście oliwek Kalamata
  • 2 łyżki posiekanych listków tymianku
  • duża garść listków kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1-2 suszone papryczki piri-piri
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
  • duża szczypta czarnego pieprzu
  • sól
  • olej do smażenia

Karczochy duszone z kwiatami cukinii – PRZEPIS:

  1. Posiekaj cebulę. Fenkuł przekrój wzdłuż na pół i drobno posiekaj (pomiń ewentualną twardszą końcówkę).
  2. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
  3. Usuń pestki z oliwek.
  4. W głębokiej patelni (lub rondlu) rozgrzej trochę oleju. Wrzuć cebulę i fenkuł, wymieszaj i duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zaczną mięknąć.
  5. Dodaj pomidory, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywą.
  6. W moździerzu rozgnieć pieprz, nasiona fenkułu, kolendrę, papryczki i kmin. Dodaj przyprawy do pomidorów wraz z oliwkami i niewielką ilością soli (oliwki są mocno słone). Przykryj i duś wszystko około 20 minut, aż pomidory całkiem się rozpadną. Sos spokojnie możesz gotować dłużej, jeśli przygotowywanie karczochów (pkt 7) zajmie Ci więcej czasu.
  7. Przygotuj karczochy. Oderwij kilka zewnętrznych liści, łodygę i górną część karczocha, pozostawiając tylko delikatną wewnętrzną część kwiatu. Przekrój ją wzdłuż na połówki. Małe karczochy nie posiadają włoskowatej części serca, więc nie trzeba jej usuwać. Karczochy porządnie skrop sokiem z cytryny lub natrzyj je połówką cytryny, co zapobiegnie (lub przynajmniej ograniczy) ich ciemnienie. Jeśli o tym zapomnisz i nieco ściemnieją, też nic się nie stanie – nie będzie to miało wpływu na smak.
  8. Dodaj karczochy na patelnię, zanurzając je w sosie. Przykryj i duś ok. 15-18 minut (po tym czasie karczochy powinny być już niemal gotowe).
  9. Dodaj listki tymianku i wymieszaj, a następnie dodaj kwiaty cukinii. Przykryj i duś jeszcze ok. 3-4 minuty. Cukinki kwiatów pozostaną chrupkie.
  10. Na koniec dodaj listki kolendry i podawaj.

Karczochy duszone z kwiatami cukinii

Karczochy duszone z kwiatami cukinii

Karczochy duszone z kwiatami cukinii

cdn.