- kawałek arbuza
- trochę ładnych zielonych listków (tu: rukiew wodna i amarantus, ale dobrze sprawdzi się też m.in. rukola, roszponka albo batawia)
- ok. 12-15 dużych oliwek Kalamata (z pestkami)
- ok. 80-100 g twarogu z koziego lub owczego mleka
- oliwa extra vergine
Sałatka z arbuzem i kozim serem.
Sałatka z arbuzem i kozim serem
Połączenie pod tytułem arbuz plus feta sprawdził już chyba każdy. Ja też – był to jeden z pierwszych przepisów, które opublikowałem na tym blogu dawno temu (minęło już ponad 5 lat!), na początku jego istnienia. Później była jeszcze m.in. arbuzowa „pizza” z serem, kaparami, oliwkami i czerwoną cebulą marynowaną w soku z limonki.
To kolejna nieskomplikowana sezonowa sałatka z ledwie kilku składników, którą przygotujesz w dosłownie 3 minuty. Bazuje na bardzo fajnym kontraście między wyrazistą słodyczą soczystego, dojrzałego w słońcu arbuza oraz równie wyraźnym, słonym smakiem oliwek z dodatkiem łagodnego sera i aromatycznej oliwy. Niczego więcej tu nie potrzeba.
Jak zawsze, najważniejsza jest sezonowość i jakość używanych składników. Arbuzy najsmaczniejsze są teraz – między lipcem a wczesnym wrześniem (przy dobrej słonecznej pogodzie). Później zwykle nie warto zawracać sobie nimi głowy. Twaróg również wybierz najlepszej jakości. Jeżeli nie lubisz koziego lub owczego mleka, użyj sera z krowiego mleka, ale kup go na targu, a nie w supermarkecie. Różnicę zauważysz na 100 procent. I docenisz lepszy wybór :-) Zamiast twarogu możesz dodać również ricottę lub fetę, tak jak w przepisie na sałatkę z arbuza i fety. Polecam też oliwki z pestkami, są zdecydowanie smaczniejsze od drylowanych.
Arbuz w takiej jak ta i podobnych konfiguracjach towarzyszy nam przez cały sezon – to świetny i błyskawiczny lunch lub kolacja, który świetnie uzupełni zarówno szklanka wody mineralnej, jak i lampka dobrego wina, w upały najchętniej lekkiego, białego, wytrawnego muscadet, chablis, chardonnay, cavy czy nawet prosecco.
Sałatka z arbuzem i kozim serem – PRZEPIS:
- Pokrój arbuz w ładne kawałki. Odetnij skórę.
- Usuń pestki z oliwek.
- Na talerzach ułóż po 2-3 kawałki arbuza. Dodaj listki (tu: amarantus), oliwki i połamany na kawałki kozi twaróg. Skrop sałatkę oliwą.
- Podawaj od razu.
Sprawdź też:
oraz
- Burrata di bufala z owocami
- Ser pleśniowy zapiekany z morelami pod orzechową posypką z tonką
- Ser pleśniowy zapiekany z czereśniami
- Camembert zapiekany z figami i gruszkami
- Ser zapiekany z duszonymi truskawkami i rabarbarem
- Camembert z pieca z gruszką, tymiankiem i orzechami
- Grillowany brie z sosem figowym i sałatką
- Ser zapiekany z zielonymi szparagami, pomidorami i tymiankiem
- Ser na sałacie z sosem figowym
Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.
Kurczę, nigdy jeszcze nie dodałam arbuza do żadnej sałatki. Zacznę od tej z fetą, a ta będzie za tydzień. Fajny pomysł :)