Omlet z musztardą.

Błyskawiczny omlet z musztardą i sałatka z surowych szparagów to kolejna śniadaniowa opcja na kryzysowe czasy. Ananasowa musztarda z Azorów wygląda i smakuje jak chutney, a jej nietuzinkowy smak przekształca zwykły omlet w jajeczny placek ze słodko-pikantnym nadzieniem.

Do omletu możesz dodać musztardę każdego typu, ważne tylko, by jej skład nie przyprawiał o zawrót głowy 😉 Na co dzień smażę takie omlety z dodatkiem musztardy Dijon (jest najostrzejsza spośród musztard dostępnych na rynku), ale lubimy też testować inne, mniej oczywiste musztardowe smaki. Świetne craftowe musztardy robią m.in. Holendrzy, ale Portugalczycy też mają czym się pochwalić. Azorska musztarda z ananasem to właściwie chutney, czyli pikantny sos na bazie owoców, który nadaje omletom zaskakującą, wyraźnie słodkawą nutę. Dla przełamania smaków omlety podaję z lekką sałatką z surowych warzyw, wśród których fajnym akcentem są chrupkie i soczyste zielone szparagi. Pamiętaj, że tylko naprawdę świeże szparagi nadają się do jedzenia na surowo – powinny być chrupiące, bez cienia łykowatości. Jeżeli nie masz dostępu do takich szparagów albo po prostu nie lubisz ich jeść na surowo, ugotuj je wrzucając do wrzącej wody na 3 minuty.

Musztardowiec, który stanowi bazę sałatki, możesz zastąpić innymi liśćmi, np. młodym szpinakiem, rukolą, roszponką, rukwią wodną, etc.

Omlet z musztardą i sałatka z surowych szparagów

Omlet z musztardą i sałatka z surowych szparagów

Omlet z musztardą i sałatka z surowych szparagów

Omlet z musztardą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Omlet (2 sztuki)

  • 4 jajka (zerówki, wolny chów)
  • 6 łyżeczek musztardy ananasowej (lub dowolnej innej)
  • 2 duże szczypty pieprzu, roztartego w moździerzu
  • ghee lub masło klarowane do smażenia
  • 2 szczypty soli, roztartej w moździerzu
  • 2 garście listków musztardowca

Sałatka

  • garść listków musztardowca
  • 3-4 pomidory malinowe (w zależności od wielkości)
  • pęczek rzodkiewek
  • ok. 10 zielonych szparagów
  • łyżeczka czerwonego pieprzu, grubo rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Omlet z musztardą – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sałatkę: a) na dużym talerzu ułóż plastry pomidorów, na nich plasterki rzodkiewek oraz szparagów. Główki szparagów przekrój wzdłuż na połówki i dodaj do sałatki, b) na wierzchu rozłóż liście musztardowca, a całość oprósz czerwonym pieprzem i skrop oliwą.
  2. W miseczce wymieszaj 2 jajka, dodaj szczyptę pieprzu i soli.
  3. Jajka wlej na lekko natłuszczoną masłem patelnię i usmaż omlet. Gdy górna warstwa zacznie się ścinać, dodaj 2-3 łyżeczki musztardy. Zawiń i podsmaż jeszcze przez chwilę. W ten sam sposób usmaż drugi omlet.
  4. Gotowe omlety podaj z sałatką.

Omlet z musztardą i sałatka z surowych szparagów

Omlet z musztardą i sałatka z surowych szparagów