- 1 mały butternut (ok. 1 kg albo inna dobra dynia, np. hokkaido)
- 2 bakłażany
- ok. 700 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- kieliszek czerwonego wina
- ok. 250 g włoskiej białej kiełbasy (bezglutenowa)
- duża garść listków bazylii
- duża garść świeżej kolendry
- garść świeżego majeranku
- łyżeczka zmiażdżonej w moździerzu kolendry
- łyżeczka owoców fenkułu
- łyżeczka mielonego chilli
- olej do smażenia
Gulasz z dyni, bakłażana, pomidorków koktajlowych i całego mnóstwa ziół.
Podobnych przepisów na gulasze opublikowałem tu już kilka, ale po prostu uwielbiam ten sposób przyrządzania warzyw (dowolnego rodzaju, możesz użyć właściwie wszystkiego, co tylko w danym momencie masz pod ręką).
Tym razem do gulaszu dodałem trochę mojej ulubionej bezglutenowej włoskiej kiełbasy (do kupienia w dobrych włoskich delikatesach), ale równie dobrze można z niej zrezygnować albo zastąpić ją inną – jeśli nie musisz zwracać uwagi na bezglutenowy charakter potraw, użyj takiej, jaką lubisz najbardziej.
Do gulaszu nie wlewam zbyt wiele wody, ponieważ warzywa nie powinny w niej pływać.
PRZEPIS:
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju. Podsmaż posiekaną cebulę aż zmięknie. W tym czasie usuń skórę z kiełbaski i porwij ją na mniejsze kawałki.
- Dodaj kiełbaski na patelnię i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlej wino i duś jeszcze kilka minut.
- Przełóż zawartość patelni do większego garnka. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem i ponownie rozgrzej trochę oleju.
- Wrzuć na patelnię pokrojony w dość duże kawałki bakłażan. Nie powinno być go zbyt dużo, najlepiej jeśli utworzy na patelni pojedynczą warstwę – w razie potrzeby smaż partiami. Smaż, mieszając co jakiś czas. Gdy kawałki zrumienią się, dodaj trochę soli i – mieszając – smaż jeszcze przez chwilę. Pod wpływem soli bakłażan zmięknie. Przełóż bakłażan do garnka.
- Rozgrzej na patelni trochę oliwy i wrzuć butternuta obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę. Jeśli dysponujesz młodym butternutem, nie musisz obierać go ze skórki – podczas duszenia zmięknie. Dopraw dynię niewielką ilością soli i sporą szczyptą pieprzu, przykryj i duś, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10-15 minut.
- Przełóż dynię do garnka. Dodaj niewielką ilość wody, wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dopraw pieprzem, kolendrą i chilli oraz fenkułem i wymieszaj. Duś przez kilka minut, aż wszystkie składniki podgrzeją się i połączą.
- Zdejmij gulasz z ognia, dodaj porwane na mniejsze kawałki listki bazylii, grubo posiekaną kolendrę i majeranek. Wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
Ależ apetycznie wygląda!
:-)
Mmm rozgrzewający :)
Doskonały na jesień:-)
Gdzie w Warszawie można kupić włoską kiełbasę bezglutenową?
Wygląda smakowicie.
Gdzie w Warszawie można kupić taką kiełbasę?
W Piccola Italia
Zrobiłam z batatów i bakłażanów, też pyszne:)
Apetyczny
Mogę zastąpić dynię batatami?
Tak, pewnie
Dziękować Kolego :D
Ale to jest pyszne ! Zamiast dyni użyłam batata :)
Dobry pomysł, szczególnie wiosną, kiedy trudno już o smaczną dynię.