• 1 mały butternut (ok. 1 kg albo inna dobra dynia, np. hokkaido)
  • 2 bakłażany
  • ok. 700 g pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • kieliszek czerwonego wina
  • ok. 250 g włoskiej białej kiełbasy (bezglutenowa)
  • duża garść listków bazylii
  • duża garść świeżej kolendry
  • garść świeżego majeranku
  • łyżeczka zmiażdżonej w moździerzu kolendry
  • łyżeczka owoców fenkułu
  • łyżeczka mielonego chilli
  • olej do smażenia

Gulasz z dyni, bakłażana, pomidorków koktajlowych i całego mnóstwa ziół.

Podobnych przepisów na gulasze opublikowałem tu już kilka, ale po prostu uwielbiam ten sposób przyrządzania warzyw (dowolnego rodzaju, możesz użyć właściwie wszystkiego, co tylko w danym momencie masz pod ręką).

Tym razem do gulaszu dodałem trochę mojej ulubionej bezglutenowej włoskiej kiełbasy (do kupienia w dobrych włoskich delikatesach), ale równie dobrze można z niej zrezygnować albo zastąpić ją inną – jeśli nie musisz zwracać uwagi na bezglutenowy charakter potraw, użyj takiej, jaką lubisz najbardziej.

Do gulaszu nie wlewam zbyt wiele wody, ponieważ warzywa nie powinny w niej pływać.

Gulasz z dynia L_05

PRZEPIS:

  1. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju. Podsmaż posiekaną cebulę aż zmięknie. W tym czasie usuń skórę z kiełbaski i porwij ją na mniejsze kawałki.
  2. Dodaj kiełbaski na patelnię i smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając. Wlej wino i duś jeszcze kilka minut.
  3. Przełóż zawartość patelni do większego garnka. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem i ponownie rozgrzej trochę oleju.
  4. Wrzuć na patelnię pokrojony w dość duże kawałki bakłażan. Nie powinno być go zbyt dużo, najlepiej jeśli utworzy na patelni pojedynczą warstwę – w razie potrzeby smaż partiami. Smaż, mieszając co jakiś czas. Gdy kawałki zrumienią się, dodaj trochę soli i – mieszając – smaż jeszcze przez chwilę. Pod wpływem soli bakłażan zmięknie. Przełóż bakłażan do garnka.
  5. Rozgrzej na patelni trochę oliwy i wrzuć butternuta obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę. Jeśli dysponujesz młodym butternutem, nie musisz obierać go ze skórki – podczas duszenia zmięknie. Dopraw dynię niewielką ilością soli i sporą szczyptą pieprzu, przykryj i duś, co jakiś czas mieszając, przez ok. 10-15 minut.
  6. Przełóż dynię do garnka. Dodaj niewielką ilość wody, wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, dopraw pieprzem, kolendrą i chilli oraz fenkułem i wymieszaj. Duś przez kilka minut, aż wszystkie składniki podgrzeją się i połączą.
  7. Zdejmij gulasz z ognia, dodaj porwane na mniejsze kawałki listki bazylii, grubo posiekaną kolendrę i majeranek. Wymieszaj i podawaj.

Smacznego!

Gulasz z dynia L_06

Gulasz z dynia L_02