- 400 g creme fraiche (albo tłustej śmietany)
- szklanka mleka (ok. 200 ml)
- szklanka miodu dobrej jakości (tu: lipowy, ok. 320 g)
- 1 łyżeczka czystej wanilii (może być sproszkowana)
- tymianek cytrynowy
Lody miodowe z tymiankiem i wanilią.
To przepyszne domowe lody, pełne najlepszego polskiego miodu z Wielkopolski, podkręcone aromatycznym cytrynowym tymiankiem i wanilią.
Rodzaj miodu, jakiego użyjesz, będzie mieć kluczowe znaczenie dla smaku deseru. Miód lipowy jest bardzo słodki, a jednocześnie łagodny. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go np. bardziej wyrazistym w smaku miodem gryczanym albo spadziowym. Doskonale sprawdzą się też inne słodkie, kremowe miody jak np. mniszkowy lub faceliowy.
Lody nie zawierają jajek. Używam tu tylko 40% francuskiego creme fraiche (w razie potrzeby możesz go zastąpić tłustą śmietaną dobrej jakości, ricottą albo nawet mascarpone), miodu i mleka, a dla dopełnienia smaku – świeżego cytrynowego tymianku i wanilii. To wszystko, czego potrzebujesz, by samodzielnie przyrządzić w domu te absolutnie wyjątkowe miodowe lody.
Lody przygotujesz całkowicie na zimno – miód nie wymaga podgrzewania ani tym bardziej gotowania, dzięki czemu nie traci cennych wartości odżywczych.
Sprawdź też inne przepisy na LODY i SORBETY
PRZEPIS:
1. Mleko, creme fraiche i miód zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj wanilię i ponownie zmiksuj.
2. Przelej masę do miski i wstaw na noc do lodówki (ZOBACZ).
3. Po schłodzeniu w lodówce, przełóż masę do maszyny do lodów i mieszaj ok. 40 minut. W połowie czasu mieszania dodaj listki z 6-8 małych gałązek świeżego tymianku.
4. Gotową masę na lody przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na min. 24 godziny.
5. Lody możesz podać z plastrem miodu, gałązką tymianku i brzoskwiniowym pudrem, na który przepis znajdziesz TUTAJ.
Smacznego!
Obłędne jest tu wszystko – deser, talerz, aranżacja. Jestem pod wrażeniem :) Gratulacje dla kucharza i autora zdjęć.
Dziękujemy!
Świetny pomysł na lody domowej roboty!
Przepiękne!
P.S. Super reklama książki po prawej :)
A jakie dobre!! Zrób koniecznie:-) Przepis jest całkiem na zimno, miód nie traci wartości odżywczych (nie trzeba go podgrzewać ani gotować), a smak jest mega:-)
W moim big city nie dostanę ani creme fraiche ani porządnej tłustej śmietany chlip Ale w poniedziałek wybieram się do Rzeszowa, może coś uda mi się przywieźć i chętnie spróbuję :)
Zamiast creme fraiche możesz użyć ricotty albo nawet prawdziwego mascarpone – będą trochę tłustsze, ale to w końcu deser;-)
Lody miodowe! A właściwie miodem, mlekiem i śmietaną płynące!!! Toż to czysta rozpusta, a zarazem marzenie każdego łasucha. Na pewno je zrobię, może nawet specjalnie z tej okazji kupię maszynę do lodów. Wrzucasz takie przepisy na lody (i nie tylko!!!), że czuję, że byłaby w ciągłym użyciu :D pozdrawiam seredcznie
Aż mi się oczka do tych lodów zaświeciły :)
Sama próba wyobrażenia sobie tego SMAKU sprawia, że robię się głodna. I do tego jeszcze tak pięknie wyglądają
Lody mlekiem i miodem płynące, smak musi być obłędny…
Potwierdzam – jest mega!!:-)
Cudowność!! Wyglądają wspaniale, a smak na pewno uzależnia:)
Dzięki:-)
Nie mam maszynki do lodów. Czy można taką masę od razu wstawić w przykrytym garnku do zamrażalnika i co jakiś czas przemiksować (zalecane dla nieposiadaczy maszynek do lodów), a potem, kiedy zacznie gęstnieć, przelać do pojemnika?
I jeszcze: jaka śmietana? Nigdy tego nie pojmuję, jak to możliwe, że śmietana 18% jest średnio gęsta, 22% gęsta, 30% zupełnie rzadka, 36% bardzo gęsta, a rzadko spotykana 42% znów nie jest gęsta. Spodziewałabym się raczej prostej zależności: im śmietana tłustsza, tym gęstsza, a tu zamiast tego jakaś sinusoida… Więc która? Bardzo gęsta, ale mniej tłusta 36%, czy rzadsza, ale udziałem tłuszczu bliższa creme fraiche 42%?
Można działać w trybie dla nieposiadaczy maszynek do lodów.
Prawdziwy francuski creme fraiche ok. 40% jest gęsty jak masło:-) Nie wiem, gdzie widziała Pani płynny creme fraiche, ale na pewno nie był autentyczny;-) Istnieją koszmarki pt. creme fraiche light, może to było to?
Tutaj chodzi o gęstą śmietanę (nie rzadką, do ubijania), może być 36/42 %.