• 400 g creme fraiche (albo tłustej śmietany)
  • szklanka mleka (ok. 200 ml)
  • szklanka miodu dobrej jakości (tu: lipowy, ok. 320 g)
  • 1 łyżeczka czystej wanilii (może być sproszkowana)
  • tymianek cytrynowy

Lody miodowe z tymiankiem i wanilią.

To przepyszne domowe lody, pełne najlepszego polskiego miodu z Wielkopolski, podkręcone aromatycznym cytrynowym tymiankiem i wanilią.

Rodzaj miodu, jakiego użyjesz, będzie mieć kluczowe znaczenie dla smaku deseru. Miód lipowy jest bardzo słodki, a jednocześnie łagodny. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go np. bardziej wyrazistym w smaku miodem gryczanym albo spadziowym. Doskonale sprawdzą się też inne słodkie, kremowe miody jak np. mniszkowy lub faceliowy.

Lody nie zawierają jajek. Używam tu tylko 40% francuskiego creme fraiche (w razie potrzeby możesz go zastąpić tłustą śmietaną dobrej jakości, ricottą albo nawet mascarpone), miodu i mleka, a dla dopełnienia smaku – świeżego cytrynowego tymianku i wanilii. To wszystko, czego potrzebujesz, by samodzielnie przyrządzić w domu te absolutnie wyjątkowe miodowe lody.

Lody przygotujesz całkowicie na zimno – miód nie wymaga podgrzewania ani tym bardziej gotowania, dzięki czemu nie traci cennych wartości odżywczych.

Sprawdź też inne przepisy na LODY i SORBETY

Lody miodowe L_05

Lody miodowe L_04

Lody miodowe L_07

PRZEPIS:

1. Mleko, creme fraiche i miód zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj wanilię i ponownie zmiksuj.

2. Przelej masę do miski i wstaw na noc do lodówki (ZOBACZ).

3. Po schłodzeniu w lodówce, przełóż masę do maszyny do lodów i mieszaj ok. 40 minut. W połowie czasu mieszania dodaj listki z 6-8 małych gałązek świeżego tymianku.

4. Gotową masę na lody przełóż do pojemnika i wstaw do zamrażarki na min. 24 godziny.

5. Lody możesz podać z plastrem miodu, gałązką tymianku i brzoskwiniowym pudrem, na który przepis znajdziesz TUTAJ.

Smacznego!

Lody miodowe L_06

Tymianek_01

Lody miodowe L_08