Pieczone bakłażany z orzechami laskowymi.

Pieczone bakłażany z orzechami laskowymi to bez dwóch zdań najsmaczniejsze bakłażany, jakie kiedykolwiek jadłem. Bakłażan uchodzi za warzywo trudne czy kapryśne, a tak naprawdę marnie smakuje wtedy, kiedy jest kiepskiej jakości (najczęściej – stary i suchy) lub nieodpowiednio przyrządzony.

Co do zasady, najbardziej lubię bakłażany w takich daniach jak caponata, ratatouille i im podobne warzywne gulasze, w połączeniu z pomidorami lub doprawione pikantną harissą, ale ten przepis – podkreślający zalety bakłażana bez przytłumiania jego naturalnego smaku – naprawdę rzuca na kolana. Przyrządzałem kiedyś przepyszne chińskie bakłażany smażone z portulaką i orzechami, a dziś mam dla Was inny, ale równie łatwy przepis: pieczone bakłażany z orzechami laskowymi.

To bardzo prosty pomysł, w którym bakłażan ma odgrywać główną rolę. Nie ma tu ostrych przypraw ani wyrazistych dodatków. Tylko bakłażan, kilka ziół, garść orzechów laskowych dla lekkiego kontrastu faktur i dobrej jakości oliwa.

Do pieczonych bakłażanów świetnie nadaje się świeży rozmaryn, a w razie potrzeby możesz zastąpić go tymiankiem. Obydwa rodzaje ziół bardzo dobrze znoszą pieczenie.

Pieczone bakłażany z aromatyczną bakłażanową pastą smakują naprawdę wyjątkowo. Ich skórka jest miękka, a miąższ jedwabisty, nasycony aromatem ziół i oliwy. To w 100% roślinna uczta, która zachwyci nie tylko wegan. Nie mam co do tego wątpliwości!

Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany

Na podstawie przepisu Nigela Slatera dla The Guardian

Pieczone bakłażany z orzechami laskowymi – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 6 mini bakłażanów + 1 duży bakłażan (albo 3 bakłażany średniej wielkości)
  • 1 biała cebula
  • 50 g orzechów laskowych, przekrojonych na połówki (wcześniej możesz podprażyć je krótko w piekarniku, a następnie usunąć skórki)
  • 4 ząbki czarnego czosnku* (albo pół główki lub główka surowego czosnku, w zależności od upodobań)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz, roztarty w moździerzu
  • garść natki pietruszki
  • trochę kwiatków kolendry do dekoracji (opcjonalnie)

*Czarny czosnek powstaje w procesie fermentacji i pieczenia, który trwa kilka tygodni. Fermentacji poddaje się całe główki czosnku. Zachodzi ona przy wysokiej wilgotności, w temperaturze około 60 stopni C. Wszystko to sprawia, że czarny czosnek traci charakterystyczny czosnkowy aromat i smak, a jednocześnie zdecydowanie poprawia się przyswajalność zawartych w nim substancji aktywnych. Więcej o czosnku przeczytasz w przepisie na słodkie trufle., a w PL kupisz go m.in. pod Halą Mirowską.

Pieczone bakłażany z orzechami laskowymi – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 ° C.
  2. Umyte bakłażany przekrój wzdłuż na pół. Obierz cebulę i pokrój na 6-8 cząstek.
  3. W naczyniu do zapiekania (lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) ułóż bakłażany przekrojoną stroną ku górze (zobacz), dodaj cząstki cebuli i główkę czosnku w całości, nieobraną (chyba, że masz pod ręką czarny czosnek – wtedy nie musisz dodawać go do pieczenia).
  4. Igiełki rozmarynu oderwij od łodyg i rozsyp je na bakłażanach oraz cebuli (zobacz). Skrop wszystko oliwą extra vergine.
  5. Orzechy laskowe przekrój na pół.
  6. Jeżeli pieczesz mini bakłażany wraz z dodatkowym dużym bakłażanem (przeznaczonym na pastę), małe bakłażany piecz przez 35 minut, aż staną się złoto-brązowe. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika. Duży bakłażan wraz z cebulą i czosnkiem w skórce piecz kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika cebulę i czosnek, duży bakłażan pozostaw w piecu, dodaj orzechy laskowe i piecz kolejne 3 minuty.
  7. Jeżeli pieczesz kilka średnich bakłażanów, po 45 minutach wyjmij je z piekarnika wraz z czosnkiem. Cebulę pozostaw w piekarniku, dodaj do formy przekrojone na pół orzechy laskowe i ponownie wstaw formę do piekarnika na 10 minut.
  8. Przygotuj pastę z bakłażana: oddziel od skórki miękki miąższ z 1 dużego bakłażana (albo z 3 połówek średnich bakłażanów) i dodaj do miski. Dorzuć 4 ząbki czarnego czosnku (jest miękki i choć ma postać czosnku, ząbki są czarne i miękkie jak pasta). Jeżeli nie masz czarnego czosnku, do pasty dodajesz specjalnie upieczony czosnek w skórce. W tym celu wyciśnij ze skórki miękki środek upieczonego czosnku i dodaj do miski. Dodaj do pasty upieczoną cebulę i podprażone orzechy laskowe (orzechy mogą piec się 10 minut – jak w przepisie Nigela, ale moim zdaniem wystarczą im dosłownie 3 minuty). Wymieszaj (zobacz).
  9. W razie potrzeby dopraw pastę odrobiną soli i pieprzu, dodaj natkę pietruszki i nieco oliwy extra vergine. Wymieszaj, wyłóż na upieczone połówki bakłażana (zobacz), posyp listkami kolendry i podawaj.

Pieczone bakłażany

Pieczone bakłażany