- 1 spory bakłażan
- ok. 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej różnokolorowych)
- duża garść świeżej kolendry
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej lub utartej w moździerzu kolendry
- pieprz
- sól
- trochę koperku (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Bakłażan smażony z pomidorkami koktajlowymi.
Proste, sezonowe, kolorowe i błyskawiczne w przygotowaniu danie z bakłażana, pomidorków koktajlowych, ziół i przypraw.
Uwielbiam tego typu proste potrawy z ledwie kilku głównych składników; przygotowuję je przez cały rok, ale lato stwarza tu najwięcej możliwości. Tym razem pod nóż poszedł bakłażan oraz dojrzałe, soczyste i słodkie pomidorki koktajlowe.
Bakłażana najpierw smażę na większym ogniu i raczej niewielkiej ilości tłuszczu; doprawiam go solą dopiero pod sam koniec. Wcześniej dodana sól zbyt szybko rozmiękcza bakłażana. Zbyt duża ilość oleju zostanie z kolei przez niego skrzętnie wchłonięta, co sprawi, że bakłażan stanie się za miękki, tłusty i gąbczasty. Takiemu bakłażanowi mówimy stanowcze „nie”.
Lubię smak i aromat koperku, który nie gryzie się tu z kolendrą, ale jeśli wolisz, możesz z niego zrezygnować.
Do doprawienia potrawy użyłem przywiezionej z wakacji świetnej organicznej mieszanki mielonej ostrej papryczki chilli i kolendry. Możesz ją oczywiście zastąpić takimi samymi składnikami w dowolnych proporcjach. Nie żałuj przypraw (również pieprzu), bakłażan Ci za to podziękuje:-)
PRZEPIS:
- Pokrój bakłażana na kawałki mniej więcej wielkości pomidorków koktajlowych.
- Na patelni rozgrzej trochę oleju, zwiększ ogień i smaż bakłażany. Gdy kawałki zrumienią się, dodaj trochę soli i – mieszając – smaż jeszcze przez chwilę. Pod wpływem soli bakłażan zmięknie.
- Zdejmij bakłażana z patelni i wrzuć na nią pomidorki koktajlowe (w całości). Podsmaż pomidorki, aż skórka zacznie się rumienić i pękać (ale pomidorki muszą pozostać w całości).
- Dodaj bakłażana z powrotem na patelnię, dodaj przyprawy (w tym, jeśli chcesz, odrobinę soli). Wymieszaj i podduś wszystko kilkanaście sekund.
- Zdejmij z ognia, dodaj kolendrę i koperek (jeśli chcesz), i podawaj.
Smacznego!
Uwielbiam bakłażan, a ta propozycja prezentuje się niezwykle apetycznie
A co to za kwiatki tam widać?
To kwiaty kolendry.
Wygląda cudownie! Może dodasz przepis do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015? Zapraszam.
Dzięki :-)
Wyglada niezle, a jeszcze lepiej smakuje, dzieki! Zapisalam juz strone do ulubionych ;)
Jakiś czas temu szukałam fajnego przepisu na smażone pomidorki koktajlowe i zupełnie przypadkiem trafiłam na ten wpis. Nie żałuję. Dzisiaj powtórka dania, bo jest pyszne :)