Sałatka z arbuzem i agrestem.

Agrest i arbuz – owoce, których można zjeść każdą ilość, i które wspaniale sprawdzają się w sałatkach. Sałatki z agrestem z poprzednich lat znajdziesz tutaj, a z dodatkiem arbuza – tutaj. W tym roku dodatkowo agrest w hurtowych ilościach suszymy na rodzynki, ponieważ żadne inne rodzynkowe suszki nie smakują tak dobrze jak te. Suszony agrest deklasuje nawet domowe suszone wiśnie. Trudno w to uwierzyć, ale naprawdę tak jest (!).

Najlepszy czas na tego typu sałatki jest właśnie teraz, kiedy stragany aż uginają się od pysznych, sezonowych owoców. Do dyspozycji mamy ich tak wiele, że trudno zdecydować się na jeden czy dwa rodzaje, ale w gruncie rzeczy po co się ograniczać? W jednej sałatce można połączyć kilka naraz, na przykład czerwony agrest (znacznie słodszy od zielonego), arbuz i czereśnie (albo wiśnie).

Sałatkowa kariera fety trwa od lat. Połączenie arbuz plus feta znają dziś chyba wszyscy, ale jego popularność nie wzięła się znikąd. Wyrazista słona feta w zestawieniu ze słodkimi soczystymi owocami, takimi jak właśnie arbuz, zawsze tworzy dobraną parę. Wystarczy jednak dodać kilka innych składników, by otrzymać coś ciekawszego i bardziej zróżnicowanego. Jako bazy sałatki używam liści amarantusa i portulaki, ale nie ma przeszkód, by dodać dowolne inne. Panuje tu pełna dowolność, sprawdzi się zarówno rukola, jak i roszponka czy młody szpinak (przy okazji, szpinak z fetą to kolejny mega popularny klasyk) albo dowolna sałata.

Jeżeli chodzi o arbuza, nie ma znaczenia, czy będzie żółty czy różowy. Ważne, by był świeży i soczysty. Żółty arbuz jest przepyszny, mniej słodki niż różowy, a jednocześnie ma fajną, bardziej mięsistą i gładszą strukturę. Jeżeli będziesz mieć okazję, spróbuj i zdecyduj, który uważasz za smaczniejszy.

Sprawdź też: Arbuz w likierze ananasowym

Sałatka z arbuzem i agrestem

Sałatka z arbuzem i agrestem

Sałatka z arbuzem i agrestem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Sałatka z arbuzem i agrestem – PRZEPIS:

  1. Umyte i dokładnie wysuszone liście* przełóż na talerze i przemieszaj.
  2. Dodaj cienko skrojone kawałki arbuza, agrest pokrojony na połówki, połówki czereśni (bez pestek) oraz kawałki fety.
  3. Całość skrop oliwą dobrej jakości. Celowo nie dodaję żadnych dodatkowych przypraw, w zupełności wystarczają naturalnie słona feta i oliwa extra vergine.

*np. na papierowym ręczniku; suszarka do sałaty może zbyt mocno je pokiereszować

Sałatka z arbuzem i agrestem

Sałatka z arbuzem i agrestem