- 100 g rukoli
- 300-500 g świeżego arbuza jak najlepszej jakości
- 200 g autentycznej fety (grecki miękki ser)
- świeża mięta marokańska
- oliwa extra vergine
- świeżo zmielony lub młotkowany czarny pieprz
Sałatka z arbuza i fety.
Sałatka z arbuza i fety
To bardzo prosta sałatka, która nie wymaga właściwie żadnych specjalnych zabiegów. Może poza jednym – postaraj się o składniki jak najlepszej jakości: autentyczną grecką fetę, której smaku nie da się pomylić z żadnym innym serem (polecam na przykład fetę ze straganu z greckim jedzeniem, który znajdziesz pod Halą Mirowską) i soczysty pełen smaku arbuz – pod Halą Mirowską jest jeden stragan, na którym można kupić doskonałe arbuzy z Węgier.
Ser i owoce
Ser rewelacyjnie łączy się z owocami (właściwie każdymi, co znajduje odzwierciedlenie w innych opublikowanych na tym blogu przepisach*), a im wyraźniejszy kontrast pomiędzy smakami, tym ciekawszy rezultat. Tak właśnie jest w przypadku słodkiego arbuza oraz słonawej fety.
Pan Arbuz od pierwszej chwili zapałał uczuciem do Pani Fety, a dla towarzystwa dodałem im jeszcze porcję rukoli; pewnie dlatego, że jestem od niej uzależniony i gdybym tylko mógł, dodawałbym ją do wszystkiego. Tak samo jak szpinak, roszponkę, liście amarantusa i inne zieleniny :-) Tak czy owak, kompozycja arbuz-feta-rukola świetnie zdaje egzamin. Całość uzupełniają aromatyczne listki mięty marokańskiej.
Robię tę sałatkę przez całe lato – sprawdza się idealnie zarówno jako szybkie śniadanie, jeszcze szybszy lunch, jak i lekka kolacja. Najlepiej we dwoje :-)
Sałatka z arbuza i fety – PRZEPIS:
- Umytą i osuszoną rukolę wrzuć do miski.
- Usuń pestki i skórę z arbuza. Pokrój go w kostkę.
- Dodaj kawałki arbuza do rukoli i przemieszaj składniki.
- Na wierzchu rozsyp połamaną na kawałki lub pokruszoną fetę.
- Dodaj listki świeżej mięty (u mnie: marokańska).
- Sałatkę skrop oliwą extra vergine i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!
*Sprawdź też m.in.:
- Burrata di bufala z owocami
- Ser pleśniowy zapiekany z morelami pod orzechową posypką z tonką
- Ser pleśniowy zapiekany z czereśniami
- Camembert zapiekany z figami i gruszkami
- Ser zapiekany z duszonymi truskawkami i rabarbarem
- Camembert z pieca z gruszką, tymiankiem i orzechami
- Grillowany brie z sosem figowym i sałatką
- Ser zapiekany z zielonymi szparagami, pomidorami i tymiankiem
- Ser na sałacie z sosem figowym
Do zobaczenia na facebooku lub instagramie.
Lubię to połączenie
Feta i arbuz – to jest to! Sałatka musi być obłędna!
niedawno zrobiłam sobie bardzo podobną – tylko zamiast rukoli była roszponka i dodałam trochę pokrojonych czarnych oliwek. pyszna. :)
Akurat mam wszystko w domu, wiec jutro na pewno wyprobuje!
Moje ulubione połączenie
Zrobiłam właśnie! Pyszna?
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu!