- 3 dość duże cukinie
- ok. 200 g pieczarek
- 200 g fety
- kilka gałązek świeżego tymianku
- pieprz
Cukinie zapiekane z fetą i pieczarkami. Wyśmienity prosty przepis.
Cukinie zapiekane z fetą, pieczarkami i tymiankiem.
Zapiekane cukinie są banalnie proste w przygotowaniu i zawsze przepyszne, a ilość możliwych kombinacji w zakresie składników nadzienia zależy właściwie wyłącznie od Twojej wyobraźni.
W tym przypadku farsz jest bardzo prosty i składa się z podstawowych, łatwo dostępnych składników. Ten przepis udaje się zawsze i każdemu. Nawet tym, którzy na co dzień nie gotują absolutnie nic:-)
Sprawdź też inne przepisy z CUKINIĄ
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Oczyść pieczarki, usuń zewnętrzną skórkę i odetnij nóżki. Pokrój pieczarki nie małe kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj rozkruszoną fetę, listki tymianku i sporą szczyptę pieprzu.
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
- Dłońmi dokładnie wymieszaj wszystkie składniki farszu i nadziej nim cukinie.
- Ułóż cukinie na blasze wyłożonej folią aluminiową (ZOBACZ), skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 30-40 minut.
Uwielbiam cukinie!
Od tego chyba nie przytyję ;)