Sałatka z truskawek i szpinaku – nasza ulubiona.
Sałatka z truskawek i szpinaku to przepis genialny w swej prostocie. Przyrządzam ją odkąd pamiętam, co najmniej kilka lat dłużej, niż istnieje ten blog. Pomysł jest banalny i elastyczny zarazem. Szpinak i truskawki można łączyć z różnymi serami, świetnie sprawdza się nie tylko feta, ale też – między innymi – mozzarella, burrata di bufala, twaróg (szczególnie z koziego mleka), Parmigiano Reggiano, Pecorino i tak dalej. Jeżeli – tak jak my – macie wielką słabość zarówno do truskawek, jak i do świeżego młodego szpinaku, sałatka na pewno przypadnie Wam do gustu.
Truskawki generalnie świetnie sprawdzają się w sałatkach, także tych z dodatkiem pieczonego indyka czy dojrzewającej szynki w rodzaju prosciutto. Próbujcie, łączcie składniki i komponujcie takie zestawienia, jakie odpowiadają Wam najbardziej :-)
Sprawdź też:
- Sałatka z truskawkami, szpinakiem i kwiatami cukinii
- Sałatka ze szparagów, truskawek i sera
- Mojama z truskawkami
- Halloumi z salsą truskawkową
- Sałatka z truskawek i quinoa
- Twaróg z musem truskawkowym
Sałatka z truskawek i szpinaku – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 300 g świeżego młodego szpinaku
- ok. 500-600 g truskawek
- ok. 150-200 g fety lub innego łagodnego sera (np. mozzarella, burrata di bufala, wiejski twaróg, etc.)
- czarny pieprz (świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu)
- oliwa extra vergine
- miód (tu: kasztanowy)
- sok z połowy cytryny (lub limonki)
Sałatka z truskawek i szpinaku – PRZEPIS:
- Z umytych truskawek usuń szypułki. Owoce pokrój na mniejsze kawałki.
- Opłukany i wysuszony (np. w suszarce do sałaty) szpinak przełóż do miski, dodaj większość truskawek oraz część porwanej na kawałki fety.
- Przygotuj dressing: trochę truskawek pokrój na mniejsze kawałki i przetrzyj je przez sito o drobnych oczkach. Do uzyskanego w ten sposób soku dodaj sok z połowy cytryny i łyżeczkę miodu. Dokładnie wymieszaj i dodaj oliwę extra vergine. Spróbuj i w razie potrzeby zwiększ ilość któregoś ze składników dressingu.
- Wlej dressing do sałatki i wymieszaj ją ostrożnie dłońmi, tak by nie rozgnieść truskawek. Na wierzchu dodaj pozostałą fetę pokruszoną na kawałki. Oprósz pieprzem.