Sałatka z truskawkami i szpinakiem.
Sałatka z truskawkami i szpinakiem to klasyk, który przygotowuję odkąd pamiętam. Obydwoje uwielbiamy świeży szpinak (to już właściwie obsesja!), a ile kupuję go przez cały sezon wiem tylko ja, rodzina Majlertów i kilku sprzedawców spod Hali Mirowskiej ;-) To właśnie dlatego szpinak tak często pojawia się w różnych przepisach. Zarówno na ciepło, we wszelkiego typu warzywnych daniach jednogarnkowych i zupach, jak i na zimno – przede wszystkim jako baza sałatek, ale też składnik smoothies, a czasem nawet deserów (patrz: Lody szpinakowe).
Pierwsza wersja, łącząca obydwa te składniki, pojawiła się na blogu lata temu, a dziś głośno domaga się wymiany zdjęć. Od tego czasu sprawdziłem tyle wariantów połączeń szpinaku lub innych zielonych liści (roszponki, rukwi wodnej, rukoli) i truskawek z najróżniejszymi serami przywożonymi z urlopów, że sam ich już nie zliczę. Jednym z ostatnich takich przepisów jest sałatka z norweskim brunostem o smaku solonego karmelu, którą znajdziesz tutaj. Dziś pora na jeszcze inny wariant z jednym z najlepszych i najsmaczniejszych serów na świecie.
Słodkie soczyste truskawki i łagodny szpinak idealnie się komponują, a smak podbijają tu pieprz oraz rewelacyjny Queso de Gamonéu DOP z niepasteryzowanego mleka (a konkretnie z mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego). To dojrzały, lekko wędzony, słony ser z Asturii o wyrazistym aromacie i wspaniałym głębokim smaku, który przyjechał z nami tym razem nie z północy Hiszpanii, a z południa – w Sewilli również można go znaleźć :-) Pierwszy raz trafiliśmy na niego w wine barze Queijaria w Lizbonie, o którym więcej możesz przeczytać w tym wpisie. Gdziekolwiek spotkasz Gamonéu, spróbuj go koniecznie!
W razie potrzeby Gamonéu możesz zastąpić na przykład parmezanem, pecorino lub grana padano. Kwiaty cukinii możesz pominąć albo zastąpić innymi – dodają koloru, ale nie są tu niezbędne. Dorzucam je wtedy, kiedy mam je pod ręką. W braku orzechów pecan, użyj włoskich, laskowych, migdałów lub nerkowców. Świetnie sprawdzą się też piniole albo pistacje.
Sałatka z truskawkami i szpinakiem – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- 200 g młodego szpinaku
- ok. 12-15 truskawek
- garść orzechów pecan
- 200 g sera Gamoneu DOP (albo innego dojrzałego sera, na przykład parmezanu, pecorino, grana padano, etc.)
- świeżo mielony czarny pieprz lub łagodny pieprz z Madagaskaru o owocowym aromacie, roztarty w moździerzu – voatsiperifery
- oliwa extra vergine
- 4 kwiaty cukinii (opcjonalnie, można pominąć)
Sałatka z truskawkami i szpinakiem – PRZEPIS:
- Szpinak dokładnie umyj i osusz. Jeżeli używasz szpinaku prosto z pola (jak ten od Majlertów) wcześniej usuń korzonki.
- Przełóż szpinak do miski, dodaj pieprz, wlej trochę oliwy i wymieszaj.
- Truskawki opłucz, usuń szypułki i pokrój owoce w plasterki.
- Odetnij dolną część kwiatów cukinii usuwając pręcik, przepłucz i każdy kwiat ostrożnie porwij na paski.
- Przełóż szpinak do głębokich talerzy, na wierzchu ułóż kwiaty cukinii.
- Dodaj truskawki i pokruszony ser. Posyp grubo posiekanymi orzechami pecan.
- Na koniec skrop oliwą. Powtarzaj przez cały sezon :-)
Wspaniale wygląda, jest tak soczyście kolorowa, że zjadłabym całą miskę :)
:-)
Jak Wy wynajdujecie te wszystkie sery. Byłam w Sewilli trzy razy, a nie zorientowałam się, że można stamtąd przywieźć takie cuda… Ale… za rok mam w planie to słynne Bra:)
Plan masz najlepszy z możliwych:)
Niezwyklej urody
Wygląda pięknie i jaka na czasie :)
Dzięki:-)
Zrobiłam dzisiaj–palce lizałam! Dziękuję za podzielenie się przepisem. Chciałam się tylko upewnić co do proporcji, 200 gram sera to było trochę za dużo… Użyłam parmezanu.
Nie ma przeszkód, by sera dodać mniej, szczególnie jeśli sałatka jest dodatkiem do głównego dania. W naszym przypadku same sałatki są daniem głównym:-)