Kalafior z masłem orzechowym – wegańska rewelacja!
Prawdziwe, czyste masło orzechowe, czyli pasta lub krem z samych orzechów to wspaniały dodatek nie tylko do deserów. Naturalne, gęste, niesłodkie masło orzechowe znakomicie pasuje do dań wytrawnych, w tym do potraw z warzywami w roli głównej. Szczególnie dobrze z masłem orzechowym komponują się ziemniaki oraz właśnie kalafior, który sam po upieczeniu nabiera charakterystycznego, lekko orzechowego smaku. Skoro orzechy są tak wdzięcznym składnikiem całej palety potraw, warto w podobny sposób korzystać z walorów masła orzechowego. Kalafior z masłem orzechowym to bardzo prosty pomysł. Dorzucam mój ulubiony aromatyczny świeży rozmaryn i kilka bazowych przypraw; piri-piri zapewnia nutę ostrości, a w jej braku dodaj po prostu trochę ostrej chilli. Spróbuj koniecznie! W przeciwnym razie nigdy się nie dowiesz, jak obłędnie pyszne jest to zestawienie.
Uwagi:
- kalafior piekę do momentu, aż zmięknie i zacznie ładnie się rumienić; czas pieczenia każdorazowo może trochę się różnić w zależności od piekarnika, czy wielkości kalafiorowych różyczek
- do masła orzechowego dodaj gorący kalafior prosto z piekarnika – dzięki temu masło pod wpływem ciepła dokładniej pokryje każdą różyczkę.
- dodatki typu płatki migdałowe czy zioła w rodzaju świeżej mięty to opcja – płatki migdałów możesz zamienić na posiekane orzechy lub ziarna słonecznika, a miętę na inne listki, np. tymianek lub oregano.
Sprawdź inne przepisy z kalafiorem.
Kalafior z masłem orzechowym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- kalafior
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- papryczka piri piri
- łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
- oliwa extra vergine
- 2-3 łyżki masła orzechowego (tu: z orzechów laskowych)
- ok. 30 g płatków migdałowych
- trochę listków świeżej mięty
Kalafior z masłem orzechowym – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Kalafior podziel na różyczki, opłucz je i osusz na papierowym ręczniku. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem.
- Do dużej miski wlej oliwę (powinna pokryć dno), dodaj przyprawy i posiekane listki rozmarynu. Wymieszaj, a w razie potrzeby – jeżeli dressing okaże się zbyt gęsty – dodaj nieco więcej oliwy.
- Przełóż kalafior do miski i dokładnie wymieszaj, tak by jak najlepiej pokrył się oliwą i przyprawami.
- Przełóż różyczki kalafiora na blachę do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na około 40-45 minut.
- W tym czasie na suchej patelni podpraż płatki migdałowe. Masło orzechowe przełóż do tej samej miski, w której wcześniej mieszałaś/-eś kalafior z oliwą i przyprawami.
- Gotowy gorący kalafior przełóż do miski z masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Przełóż na półmisek lub podziel na porcje.
- Przed podaniem posyp kalafior płatkami migdałowymi i listkami mięty.
WOW! To jest przepyszne! Od samego czytania i patrzenia ślinka cieknie!
To teraz może jakaś wegańska książka? Widzę wielki potencjał :)
:-) Potencjał jest, to fakt, ale nie ma woli, by angażować się wydawniczo. Życie toczy się zupełnie gdzie indziej ;-)