Ziemniaki w cydrze.
Jedni piją grzany cydr, a inni upajają się smakiem wspaniałych cydrowych ziemniaków. Kto ma lepiej? Ci drudzy oczywiście. Ziemniaki w cydrze są tak kremowe, aromatyczne i po prostu doskonałe, że brak słów, by to opisać. Magiczny składnik? Butelka cydru!
Z cydru powstaje fajna glazurka, która nie jest jednak zbyt słodka. Gotowe ziemniaki są niezwykle jedwabiste i kremowe. Możesz zjeść je sauté jako samodzielny posiłek albo traktować jako dodatek do dowolnych innych potraw. Pasują do wszystkiego.
Uwagi:
- W razie potrzeby rozmaryn zastąp listkami tymianku
- Jeżeli chcesz, by danie było wegańskie, zamiast ghee lub masła użyj oleju
Sprawdź też inne przepisy na ziemniaki.
Ziemniaki w cydrze – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 1 kg ziemniaków (tu: młode francuskie, dostępne w sprzedaży przez okrągły rok)
- ok. 600 ml cydru Sadowski z polskich jabłek odmiany Champion
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub tymianku)
- 3 ząbki czosnku
- sól roztarta w moździerzu
- pieprz roztarty w moździerzu
- ghee / masło klarowane albo olej, jeżeli chcesz, by ziemniaki były wegańskie
Ziemniaki w cydrze – PRZEPIS:
- W dużej i głębokiej patelni, która pomieści wszystkie ziemniaki w jednej warstwie i nadaje się do wstawienia do piekarnika, rozgrzej masło, po czym wrzuć wyszorowane i osuszone ziemniaki.
- Smaż ziemniaki, aż się zrumienią (ok. 15 minut), w połowie smażenia odwracając je na drugą stronę.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Wlej cydr mniej więcej do połowy wysokości ziemniaków w patelni, dodaj sól, rozgniecione ząbki czosnku i gałązki rozmarynu w całości.
- Gotuj bez mieszania ok. 20 minut. Odwróć ziemniaki na drugą stronę, uzupełnij cydr i gotuj przez kolejne 20 minut.
- Wstaw patelnię do piekarnika (pod górny grill) na ok. 10 minut – w patelni powinno pozostać bardzo niewiele płynu. Jeżeli używasz patelni, której nie możesz wstawić do piekarnika, przełóż całą zawartość do brytfanki lub dowolnego naczynia do zapiekania. Dopraw pieprzem i, w razie potrzeby, solą, wymieszaj i podawaj.
A uda się na ziemniakach, które kupujemy na zimę. To obrać je wtedy czu nie.
Lepiej obrać, jeśli mają grubą skórkę.
R-E-W-E-L-A-C-J-A. Lubię dodawać alkohol do potraw:) ale ten patent to coś więcej, niż tylko dodatek. Niesamowity efekt kremowości, wspaniały aromat, no i smak. Wszystko w tym przepisie jest po prostu perfekcyjne, dziękuję za super pomysł.