Ziemniaki w cydrze.

Jedni piją grzany cydr, a inni upajają się smakiem wspaniałych cydrowych ziemniaków. Kto ma lepiej? Ci drudzy oczywiście. Ziemniaki w cydrze są tak kremowe, aromatyczne i po prostu doskonałe, że brak słów, by to opisać. Magiczny składnik? Butelka cydru!

Z cydru powstaje fajna glazurka, która nie jest jednak zbyt słodka. Gotowe ziemniaki są niezwykle jedwabiste i kremowe. Możesz zjeść je sauté jako samodzielny posiłek albo traktować jako dodatek do dowolnych innych potraw. Pasują do wszystkiego.

Uwagi:

  • W razie potrzeby rozmaryn zastąp listkami tymianku
  • Jeżeli chcesz, by danie było wegańskie, zamiast ghee lub masła użyj oleju

Sprawdź też inne przepisy na ziemniaki.

Ziemniaki w cydrze

Ziemniaki w cydrze

Ziemniaki w cydrze – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • ok. 1 kg ziemniaków (tu: młode francuskie, dostępne w sprzedaży przez okrągły rok)
  • ok. 600 ml cydru Sadowski z polskich jabłek odmiany Champion
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub tymianku)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól roztarta w moździerzu
  • pieprz roztarty w moździerzu
  • ghee / masło klarowane albo olej, jeżeli chcesz, by ziemniaki były wegańskie

Ziemniaki w cydrze – PRZEPIS:

  1. W dużej i głębokiej patelni, która pomieści wszystkie ziemniaki w jednej warstwie i nadaje się do wstawienia do piekarnika, rozgrzej masło, po czym wrzuć wyszorowane i osuszone ziemniaki.
  2. Smaż ziemniaki, aż się zrumienią (ok. 15 minut), w połowie smażenia odwracając je na drugą stronę.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. Wlej cydr mniej więcej do połowy wysokości ziemniaków w patelni, dodaj sól, rozgniecione ząbki czosnku i gałązki rozmarynu w całości.
  5. Gotuj bez mieszania ok. 20 minut. Odwróć ziemniaki na drugą stronę, uzupełnij cydr i gotuj przez kolejne 20 minut.
  6. Wstaw patelnię do piekarnika (pod górny grill) na ok. 10 minut – w patelni powinno pozostać bardzo niewiele płynu. Jeżeli używasz patelni, której nie możesz wstawić do piekarnika, przełóż całą zawartość do brytfanki lub dowolnego naczynia do zapiekania. Dopraw pieprzem i, w razie potrzeby, solą, wymieszaj i podawaj.

Ziemniaki w cydrze

Ziemniaki w cydrze

Ziemniaki w cydrze