Chipsy z gruszki – ultra zdrowa przekąska bez wyrzutów sumienia.

Po przepysznych chipsach z jabłek, czas na mega chipsy z gruszki. Chipsy z gruszki są ultra zdrowe, nie zawierają jakichkolwiek dodatków. Ich jedyny składnik to gruszka odmiany Lukasówka. Smakują jeszcze lepiej niż ich jabłkowe odpowiedniki, a do tego robi się je prościej i szybciej. Gruszek nie trzeba moczyć w wodzie z sokiem z cytryny lub limonki, by zapobiec ich ciemnieniu, ponieważ – w przeciwieństwie do jabłek – wcale nie ciemnieją. W związku z tym jedyne, co musisz zrobić to pokroić gruszki i wstawić je do dehydratora.

Gotowe chipsy z gruszki są po prostu uzależniające, dlatego co tydzień nastawiam nową partię: 10/11 gruszek pokrojonych w cienkie plasterki to szczelnie wypełniony dehydrator, z którego po 11 godzinach suszenia wyjmuję solidną porcję pysznej domowej owocowej przekąski. Chipsy z gruszki są w 100% naturalne, lekkie, pyszne i robią się właściwie same. Możesz je jeść bez wyrzutów sumienia!

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Najlepsza gruszka do suszenia na chipsy to Lukasówka – stara odmiana, którą pod koniec XIX wieku odkrył na ówczesnym pograniczu Francji i Niemiec, w okolicy Blois, Alexsander Lucas – dyrektor lokalnej szkoły ogrodniczej. Nazwa gruszy pochodzi od jego nazwiska. Owoce Lukasówki są duże, a miąższ jest bardzo smaczny i aromatyczny. Świetnie nadają się do jedzenia na surowo, suszenia i do przetworów. Lukasówki dojrzewają w ostatnich tygodniach września i na początku października. Są idealne do przechowywania, dzięki czemu można cieszyć się nimi nawet do grudnia.

Gruszki kroję w plasterki odpowiedniej grubości przy pomocy krajalnicy (mandoliny) Zyle. To bardzo praktyczna nowość w ofercie Ronic, dzięki której możesz pięknie i błyskawicznie kroić warzywa i owoce. Używając krajalnicy przygotujesz plastry i słupki warzyw lub owoców do suszenia, frytki do smażenia, pokroisz warzywa na zupę lub posiekasz je na sałatkę – szybko i idealnie, a co najważniejsze bez ryzyka zacięcia, ponieważ krajalnicę skonstruowano tak, by chronić użytkownika przed przypadkowym zranieniem – elementem zestawu jest m.in. bezpieczny uchwyt na warzywa i owoce. Więcej info o krajalnicy znajdziesz tutaj, a w tym sklepie zamówisz ją teraz online aż o 30% taniej!

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Uwagi:

  • Około 3 kg gruszek to ilość wystarczająca do zapełnienia wszystkich 6 tac dehydratora Zyle, o którym więcej informacji znajdziesz poniżej (pod przepisem),
  • Do suszenia wybieram duże i twardsze sztuki (nie bardzo dojrzałe), ponieważ takie owoce najlepiej kroi się w zgrabne plasterki,
  • Nie obieram gruszek ze skóry (Lukasówka ma cienką i smaczną skórkę) ani nie usuwam gniazd nasiennych, ale jeżeli wolisz, możesz to zrobić,
  • Przed suszeniem możesz posypać plastry owoców cynamonem (albo cynamonem wymieszanym z cukrem); ja tego nie robię, ponieważ moim zdaniem najsmaczniejsze są suszone gruszki bez dodatków (a dodatek cukru przy naturalnie bardzo słodkich gruszkach nie ma najmniejszego sensu),
  • Istotny jest właściwy dobór odmiany gruszek do suszenia – Lukasówka sprawdza się znakomicie, jest wręcz stworzona do suszenia, a gotowe chipsy są po prostu uzależniające!

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Sprawdź też:

Chipsy z gruszki – SKŁADNIKI na 6 pełnych tac dehydratora:

  • ok. 11 dużych gruszek odmiany Lukasówka (ważą ok. 3 kg)

Chipsy z gruszki – PRZEPIS:

  1. Gruszki umyj i przy pomocy mandoliny Zyle (krajalnicy do warzyw) pokrój w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Używam w tym celu noża tnącego na 3,5 mm plasterki. Gruszki ścinam do końca, zostawiając tylko ogryzki.
  2. Rozłóż plastry gruszek jednowarstwowo na tacach dehydratora, tak by na siebie nie nachodziły. Powietrze powinno swobodnie krążyć wokół zawartości tac.
  3. Susz w temperaturze 60 stopni C przez ok. 11 godzin, aż plastry gruszek staną się suche i sprężyste. Przechowuj w temperaturze pokojowej.

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy z gruszki

Chipsy suszyłem w dehydratorze Zyle Express II. 

Najważniejsze cechy tego modelu to:

  • Timer działający do 99 godzin, dzięki czemu można programować pożądany czas suszenia, po upływie którego suszarka automatycznie się wyłącza (poprzedni model trzeba było wyłączać ręcznie, co istotnie utrudniało korzystanie z maszyny od poniedziałku do piątku, kiedy jesteśmy w pracy),
  • Większa pojemność (6 dużych metalowych tac, które mieszczą do 5 kg surowca),
  • Tace z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które można myć w zmywarce (poprzedni model miał tace z plastiku),
  • Podtrzymywanie ciepła – to bardzo fajna funkcja, która przydaje się szczególnie wtedy, gdy proces suszenia kończy się kiedy nie ma nas w domu,
  • Program dwustopniowy, który pozwala programować suszarkę na wyższą temperaturę na początku procesu suszenia, po czym automatycznie przejść w tryb pracy na niższej temperaturze, by dokończyć proces suszenia w sposób dokładny i nie wpływając negatywnie na jakość finalnego produktu (w poprzednim modelu trzeba było kontrolować czas suszenia w wyższej temperaturze, po czym w odpowiednim momencie ręcznie przestawić ją na niższy poziom),
  • Lepszej jakości materiały, z których wykonane są elementy ruchome – stalowe tacki, szklane drzwiczki (w poprzednim modelu były plastikowe i bez zawiasów, czyli wsuwne),
  • Idealnie przezroczyste drzwiczki, co pozwala monitorować proces suszenia bez konieczności wstrzymywania pracy i otwierania urządzenia,
  • Tryb szybki i wolny, który pozwala włączyć suszenie szybkie, po czym automatyczne przełączyć się w tryb wolny,
  • Dwa wentylatory i elementy grzewcze, dzięki czemu suszenie żywności przebiega jeszcze szybciej, a temperatura rozkłada się bardziej równomiernie,
  • Cicha praca, dzięki sprężynowym tłumikom drgań rozciągniętym wokół osi wentylatora,
  • Możliwość programowania zarówno w stopniach Celsjusza, jak i Fahrenheita – to, wbrew pozorom, bardzo przydatne dla tych, którzy korzystają z amerykańskich przepisów na użycie dehydratora (a jest ich w necie najwięcej).

Komplet informacji o tym, jak działa dehydrator, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie znajdziesz w tym wpisie.

Chipsy z gruszki