Chipsy jabłkowe czyli suszone jabłka – lekkie i pyszne!
Chipsy jabłkowe to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych przekąsek, jaką możesz łatwo zrobić samodzielnie w domu. Są w 100% naturalne, lekkie i pyszne, nie zawierają żadnych sztucznych dodatków i robią się właściwie same.
Twoje zadanie sprowadza się do dwóch prostych czynności. Jedyne, co musisz zrobić, to:
- kupić, umyć i pokroić jabłka, oraz
- wstawić je do dehydratora, czyli suszarki do żywności.
Gotowe!
Chipsy jabłkowe smakują tak dobrze, że znikają w okamgnieniu, więc suszymy je nieustannie. Późne lato i wczesna jesień to dla dehydratora szczególnie gorący czas. Owoce, grzyby, zioła i tak w kółko. Suszenie to świetny sposób, by zachować sezonowe produkty na dłużej.
Uwagi:
- Około 2,5-3 kg jabłek to ilość wystarczająca do zapełnienia 6 tac dehydratora Zyle, o którym więcej informacji znajdziesz poniżej (pod przepisem),
- Nie obieram jabłek ze skóry ani nie usuwam gniazd nasiennych, ale jeżeli wolisz, możesz to zrobić,
- Przed suszeniem możesz posypać plastry jabłek cynamonem (albo cynamonem wymieszanym z cukrem); ja tego nie robię, ponieważ moim zdaniem najsmaczniejsze są suszone jabłka bez dodatków (a dodatek cukru przy naturalnie słodkich jabłkach nie ma najmniejszego sensu),
- Istotny jest właściwy dobór odmiany jabłek do suszenia – Gala sprawdza się znakomicie, ponieważ jabłka tej odmiany są słodkie i mają delikatną skórkę, dzięki czemu gotowe chipsy smakują po prostu wspaniale!
Sprawdź też:
Chipsy jabłkowe – SKŁADNIKI na ok. 5-6 tac dehydratora:
- ok. 2,5 – 3 kg jabłek (13 sztuk średniej wielkości, tu: odmiana Gala)
- sok z 2 limonek
Chipsy jabłkowe – PRZEPIS:
- Jabłka umyj i przy pomocy mandoliny pokrój w plastry o grubości ok. 4 mm.
- By zapobiec ciemnieniu jabłek, tuż po pokrojeniu możesz wrzucać je do miski z wodą i sokiem z limonki lub cytryny – w proporcji ok. 3 szklanki wody na sok z 2 limonek lub cytryn.
- Rozłóż plastry jabłek jednowarstwowo na tacach dehydratora, tak by na siebie nie nachodziły. Powietrze powinno swobodnie krążyć wokół zawartości tac.
- Susz w temperaturze 60 stopni przez 8 godzin, aż plastry jabłek staną się suche i sprężyste. Przechowuj w temperaturze pokojowej.
Chipsy suszyłem w dehydratorze Zyle Express II.
Najważniejsze cechy tego modelu to:
- Timer działający do 99 godzin, dzięki czemu można programować pożądany czas suszenia, po upływie którego suszarka automatycznie się wyłącza (poprzedni model trzeba było wyłączać ręcznie, co istotnie utrudniało korzystanie z maszyny od poniedziałku do piątku, kiedy jesteśmy w pracy),
- Większa pojemność (6 dużych metalowych tac, które mieszczą do 5 kg surowca),
- Tace z wysokiej jakości stali nierdzewnej, które można myć w zmywarce (poprzedni model miał tace z plastiku),
- Podtrzymywanie ciepła – to bardzo fajna funkcja, która przydaje się szczególnie wtedy, gdy proces suszenia kończy się kiedy nie ma nas w domu,
- Program dwustopniowy, który pozwala programować suszarkę na wyższą temperaturę na początku procesu suszenia, po czym automatycznie przejść w tryb pracy na niższej temperaturze, by dokończyć proces suszenia w sposób dokładny i nie wpływając negatywnie na jakość finalnego produktu (w poprzednim modelu trzeba było kontrolować czas suszenia w wyższej temperaturze, po czym w odpowiednim momencie ręcznie przestawić ją na niższy poziom),
- Lepszej jakości materiały, z których wykonane są elementy ruchome – stalowe tacki, szklane drzwiczki (w poprzednim modelu były plastikowe i bez zawiasów, czyli wsuwne),
- Idealnie przezroczyste drzwiczki, co pozwala monitorować proces suszenia bez konieczności wstrzymywania pracy i otwierania urządzenia,
- Tryb szybki i wolny, który pozwala włączyć suszenie szybkie, po czym automatyczne przełączyć się w tryb wolny,
- Dwa wentylatory i elementy grzewcze, dzięki czemu suszenie żywności przebiega jeszcze szybciej, a temperatura rozkłada się bardziej równomiernie,
- Cicha praca, dzięki sprężynowym tłumikom drgań rozciągniętym wokół osi wentylatora,
- Możliwość programowania zarówno w stopniach Celsjusza, jak i Fahrenheita – to, wbrew pozorom, bardzo przydatne dla tych, którzy korzystają z amerykańskich przepisów na użycie dehydratora (a jest ich w necie najwięcej).
Komplet informacji o tym, jak działa dehydrator, jakie ma zalety oraz na co zwrócić uwagę przy zakupie znajdziesz w tym wpisie.
Czy w suszarce na grzyby też tak samo by wyszło np. na pierwszym stopniu grzania?
Generalnie tak. Nie wiem, na którym poziomie grzania, ponieważ nie mam takiej suszarki, ale zakładam, że metodą prób i błędów można osiągnąć zamierzony rezultat.
Próbowałem dziś tego przepisu i tak się zastanawiam… wiesz może co zrobić żeby takie jabłka były mniej sprężyste, a bardziej chrupiące? Czy wydłużenie czasu suszenia by na to wpłynęło?
Generalnie, im dłużej suszysz jabłka czy gruszki, tym suchsze są chipsy z nich zrobione, grunt, żeby nie przesadzić. Suszone jabłka sprzedawane na targach są zwykle mięsiste, sami suszymy podobne, ale nie ma przeszkód, by testować inne czasy suszenia i osiągać inne rezultaty, jeżeli chodzi o teksturę. Nie bez znaczenia są też odmiany jabłek i grubość plasterków.