Dynia z kiszoną kapustą.
Najlepsze rzeczy powstają przypadkiem. Tak jak dynie zapiekane z nadzieniem z kiszonej kapusty. Pewna dobra dusza uraczyła mnie porcją pysznej kiszonej kapusty, a że pół garażu okupują nam różniste majlertowe dynie (zapasy na zimę), postanowiłem połączyć jedno z drugim. Kiszona kapusta świetnie nadaje się do nadziewania dyni, ponieważ smaki doskonale się ze sobą komponują. Spróbuj koniecznie!
Uwagi:
- Do nadzienia dodałem dwie czerwone cebule – jedną świeżą, zeszkloną na patelni, a drugą zamarynowaną przez noc w soku z cytryny (została mi po przyrządzaniu innego dania). Marynowana cebula wspaniale pasuje do użytych w tym przepisie kiszonek, tj. kapusty i jabłka. Jeżeli wolisz, możesz użyć tylko surowej cebuli i po prostu zeszklić ją na patelni. Jeżeli postanowisz dodać cebulę marynowaną, dodaj ją pod koniec smażenia kapusty wraz z jabłkiem i przyprawami,
- Jeżeli nie masz kiszonego jabłka, możesz dodać zwykłe świeże jabłko. Tak czy owak, warto je zrobić – polecam ten przepis,
- Mój przepis jest w 100% roślinny (wegański), a tym samym lżejszy, ponieważ takie przyjąłem założenie. Tak czy owak, nie ma przeszkód, by do nadzienia z kiszoną kapustą dodać twardy dojrzewający ser (na przykład Parmigiano Reggiano, Pecorino, Gruyere, etc.) lub nawet ser i śmietanę.
Czytaj też: Jaka dynia do czego?
Dynia z kiszoną kapustą – SKŁADNIKI na 2 – 4 porcje:
- 3 dynie, np. odmiany Flame lub Sweet Dumpling (albo inne małe dynie do nadziewania, np. niewielkie Hokkaido)
- ok. 500 g kiszonej kapusty dobrej jakości (domowa najlepsza)
- kiszone jabłko (opcjonalnie)
- 1-2 czerwone cebule, w zależności od wielkości
- pół łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
- łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- pół łyżeczki nasion białej gorczycy, roztartych w moździerzu
- sól, roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- trochę koperku / natki pietruszki / czosnku niedźwiedziego do dekoracji
Dynia z kiszoną kapustą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Dynie przekrój na połówki i łyżką usuń gniazda nasienne.
- Ułóż dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
- Na patelni zeszklij na oliwie cebulę, po czym dodaj odciśniętą, grubo posiekaną kapustę kiszoną.
- Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz i gorczycę, rozgniecione w moździerzu) oraz kiszone jabłko pokrojone w niewielką kostkę. Podsmaż jeszcze przez chwilę.
- Tak przygotowaną kapustą nadziej połówki dyni, po czym wstaw do piekarnika na kolejne 20-30 minut.
- Gotowe dynie skrop oliwą i posyp odrobiną koperku. Podawaj gorące.
Jestem zachwycona! Miałam dynię i kapustę pod ręką, to postanowiłam spróbować. Nie obiecywałam sobie nic wielkiego po tym przepisie, a nawet zastanawiałam się przez chwilę kto to zje:D Efekt? Dynie z kapustą poszły w oka mgnieniu!
Ja z pytaniem z trochę innej bajki: czy robił Pan kiedyś kimchi z brukselki?
Tak, nastawiłem miesiąc temu, więc jest już gotowe, w czwartek lub piątek dodam przepis.
Rewelacyjny smak, dziękuję pięknie za przepis i za wszystkie inne, zawsze poezja
Miło mi bardzo, dzięki!
Ooooomaaaamooooo, jakie to było aaaaa!!!! Poezja!