Dynia z kiszoną kapustą.

Najlepsze rzeczy powstają przypadkiem. Tak jak dynie zapiekane z nadzieniem z kiszonej kapusty. Pewna dobra dusza uraczyła mnie porcją pysznej kiszonej kapusty, a że pół garażu okupują nam różniste majlertowe dynie (zapasy na zimę), postanowiłem połączyć jedno z drugim. Kiszona kapusta świetnie nadaje się do nadziewania dyni, ponieważ smaki doskonale się ze sobą komponują. Spróbuj koniecznie!

Uwagi:

  • Do nadzienia dodałem dwie czerwone cebule – jedną świeżą, zeszkloną na patelni, a drugą zamarynowaną przez noc w soku z cytryny (została mi po przyrządzaniu innego dania). Marynowana cebula wspaniale pasuje do użytych w tym przepisie kiszonek, tj. kapusty i jabłka. Jeżeli wolisz, możesz użyć tylko surowej cebuli i po prostu zeszklić ją na patelni. Jeżeli postanowisz dodać cebulę marynowaną, dodaj ją pod koniec smażenia kapusty wraz z jabłkiem i przyprawami,
  • Jeżeli nie masz kiszonego jabłka, możesz dodać zwykłe świeże jabłko. Tak czy owak, warto je zrobić – polecam ten przepis,
  • Mój przepis jest w 100% roślinny (wegański), a tym samym lżejszy, ponieważ takie przyjąłem założenie. Tak czy owak, nie ma przeszkód, by do nadzienia z kiszoną kapustą dodać twardy dojrzewający ser (na przykład Parmigiano Reggiano, Pecorino, Gruyere, etc.) lub nawet ser i śmietanę.

Czytaj też: Jaka dynia do czego?

Dynia z kiszoną kapustą

Dynia z kiszoną kapustą

Dynia z kiszoną kapustą

Dynia z kiszoną kapustą

Dynia z kiszoną kapustą – SKŁADNIKI na 2 – 4 porcje:

  • 3 dynie, np. odmiany Flame lub Sweet Dumpling (albo inne małe dynie do nadziewania, np. niewielkie Hokkaido)
  • ok. 500 g kiszonej kapusty dobrej jakości (domowa najlepsza)
  • kiszone jabłko (opcjonalnie)
  • 1-2 czerwone cebule, w zależności od wielkości
  • pół łyżeczki ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • pół łyżeczki nasion białej gorczycy, roztartych w moździerzu
  • sól, roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine
  • trochę koperku / natki pietruszki / czosnku niedźwiedziego do dekoracji

Dynia z kiszoną kapustą – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Dynie przekrój na połówki i łyżką usuń gniazda nasienne.
  3. Ułóż dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop je oliwą, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na ok. 30 minut.
  4. Na patelni zeszklij na oliwie cebulę, po czym dodaj odciśniętą, grubo posiekaną kapustę kiszoną.
  5. Smaż przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj przyprawy (ziele angielskie, pieprz i gorczycę, rozgniecione w moździerzu) oraz kiszone jabłko pokrojone w niewielką kostkę. Podsmaż jeszcze przez chwilę.
  6. Tak przygotowaną kapustą nadziej połówki dyni, po czym wstaw do piekarnika na kolejne 20-30 minut.
  7. Gotowe dynie skrop oliwą i posyp odrobiną koperku. Podawaj gorące.

Dynia z kiszoną kapustą

Dynia z kiszoną kapustą

Dynia z kiszoną kapustą

Dynia z kiszoną kapustą