Dynie nadziewane śliwkami i żurawiną.
Najlepsza metoda na dynię, niezależnie od odmiany, to pieczenie. Ta forma obróbki wydobywa z dyń najwięcej smaku, a gotowa upieczona dynia może stanowić punkt wyjścia dla całej palety innych dań.
Dynie niektórych odmian – jak na przykład Sweet Dumpling* – są wręcz stworzone do nadziewania. Jako farszu możesz użyć niemal wszystkiego, od warzyw i jajek, przez kaszę i ryż, po ser i owoce. Szczególnie lubię wersję owocową, którą zazwyczaj doprawiam przyprawami korzennymi.
Poniższy przepis to proste połączenie trzech sezonowych, jesiennych składników – dyni, śliwek i żurawiny. Plus orzechy włoskie, które najchętniej dodawałbym do wszystkiego. Całość dosładzam miodem spadziowym. Jeżeli nie chcesz podgrzewać miodu w piekarniku – potraktuj nim już upieczone dynie. Podana w przepisie mieszanka przypraw to moja propozycja, którą możesz do woli modyfikować, dodając choćby kardamon czy gałkę muszkatołową. Tonka też będzie super.
W ten sposób możesz upiec każdą dynię, która nadaje się do nadziewania, w tym także Hokkaido.
*Sweet Dumpling to mała żebrowana dynia ozdobna o kwiatowym przekroju, która jest jednocześnie jadalna. Ma delikatny, żółty miąższ i jest niewielkich rozmiarów, przez co doskonale nadaje się do nadziewania i zapiekania. Miąższ ma charakterystyczną, nieco włóknistą strukturę, dlatego może przypominać dynię makaronową. Dyńki tej odmiany jemy bez skóry – wyjadamy ze środka sam miąższ. Więcej informacji nt. dyń różnych odmian znajdziesz w tym wpisie.
Jeżeli pominiesz (lub zastąpisz) miód, przepis będzie wegański.
Dynie nadziewane śliwkami i żurawiną – SKŁADNIKI:
- 4 małe dynie odmiany Sweet Dumpling
- ok. pół kg śliwek dowolnej odmiany (tu: węgierki)
- 200 g żurawiny (może być mrożona, nie trzeba jej wcześniej rozmrażać)
- 2 garście orzechów włoskich
- kilka goździków, roztartych w moździerzu
- szczypta czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- mały kawałek cynamonu, roztarty w moździerzu
- szczypta mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki fenkułu, roztartego w moździerzu
- kilka łyżeczek ulubionego miodu
Dynie nadziewane śliwkami i żurawiną – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Przekrój dynie na połówki i usuń łyżką gniazda nasienne.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej połówki dyni.
- Wydryluj śliwki. Pokrój owoce na kawałki i przełóż do miski. Dodaj żurawinę, dość grubo
posiekane orzechy i wymieszaj. - W małej misce wymieszaj przyprawy (wcześniej te, które tego wymagają, rozetrzyj w
moździerzu). Tak otrzymaną mieszanką oprósz dynie. - Nadziej dynie owocami i całość skrop miodem (zobacz).
- Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Gotowe dynie możesz skropić dodatkową porcją miodu.
Uwielbiam ten zestaw, niezawodna jesienna trójca: dynia, śliwka, żurawina ❤️??
Najlepsza:-)
Czy śliwki mogą byc rozmrożone? czy lepiej takie duże z marketu wielkości jabłka??
Mogą być rozmrożone.
i jeść bez skórki? miąższ wydłubywać?:)
Tak jak napisałem we wpisie:
„Dyńki tej odmiany jemy bez skóry – wyjadamy ze środka sam miąższ. Więcej informacji nt. dyń różnych odmian znajdziesz tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/jaka-dynia-do-czego-przewodnik/„.
Pozdrawiam,