Kalafior pieczony z kasztanami.

Kolejny bardzo prosty przepis na słodko-ostry kalafior pieczony z kasztanami. Kalafior doprawiam gochugaru, czyli koreańską pikantną papryką chilli o pięknej intensywnie czerwonej barwie, która jest nieodzownym składnikiem kimchi. Gochugaru warto dodawać do najróżniejszych potraw. Bardzo lubię jej smak, ponieważ jest nie tylko ostry, ale też wielowymiarowy, kompleksowy i niejednoznaczny. Gochugaru to zdecydowanie coś więcej niż po prostu paląca ostrość. Odpowiada mi również jej struktura – kupuję grubo mieloną. Gochugaru świetnie sprawdza się między innymi jako przyprawa do pieczonych warzyw (np. kalafiora, ziemniaków czy dyni). Pikantny smak dania, podbity dzięki świeżej chilli, łagodzi miód i słodko-soczyste pestki granatu. Całość znakomicie uzupełniają pyszne podpieczone kremowe kasztany.

Sprawdź też inne przepisy na kalafior.

Kalafior pieczony z kasztanami

Kalafior pieczony z kasztanami

Kalafior pieczony z kasztanami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1-2 główki kalafiora w zależności od wielkości
  • kilka łyżek pestek granatu
  • 200 g kasztanów (używam francuskich gotowanych kasztanów pakowanych próżniowo)
  • papryczka chilli
  • łyżeczka gochugaru (albo trochę mniej ostrej papryki, np. płatków chilli)
  • płaska łyżeczka pimentonu dulce (łagodna mielona wędzona papryka)
  • po pół łyżeczki kminu rzymskiego, czarnego pieprzu i nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sól roztarta w moździerzu
  • 2 łyżki płynnego miodu (u mnie: pomarańczowy)
  • oliwa extra vergine
  • trochę natki pietruszki lub kolendry

Kalafior pieczony z kasztanami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Dużą brytfankę wyłóż papierem do pieczenia.
  3. Przygotuj kalafior: usuń liście i głąb, podziel na różyczki, umyj. W dużej misce wymieszaj różyczki kalafiora z oliwą, przyprawami i suszonymi ziołami. Przełóż do brytfanki. Dodatkowo skrop kalafior oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut.
  4. Wyjmij kalafior z piekarnika i dodaj kasztany. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. kwadrans.
  5. Wyjmij blachę z piekarnika. Upieczony kalafior posyp pestkami granatu i posiekaną chilli. Skrop oliwą i miodem, dodaj pietruszkę. Gotowe!

Kalafior pieczony z kasztanami

Kalafior pieczony z kasztanami