Kalafior pieczony z kasztanami.
Kolejny bardzo prosty przepis na słodko-ostry kalafior pieczony z kasztanami. Kalafior doprawiam gochugaru, czyli koreańską pikantną papryką chilli o pięknej intensywnie czerwonej barwie, która jest nieodzownym składnikiem kimchi. Gochugaru warto dodawać do najróżniejszych potraw. Bardzo lubię jej smak, ponieważ jest nie tylko ostry, ale też wielowymiarowy, kompleksowy i niejednoznaczny. Gochugaru to zdecydowanie coś więcej niż po prostu paląca ostrość. Odpowiada mi również jej struktura – kupuję grubo mieloną. Gochugaru świetnie sprawdza się między innymi jako przyprawa do pieczonych warzyw (np. kalafiora, ziemniaków czy dyni). Pikantny smak dania, podbity dzięki świeżej chilli, łagodzi miód i słodko-soczyste pestki granatu. Całość znakomicie uzupełniają pyszne podpieczone kremowe kasztany.
Sprawdź też inne przepisy na kalafior.
Kalafior pieczony z kasztanami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 1-2 główki kalafiora w zależności od wielkości
- kilka łyżek pestek granatu
- 200 g kasztanów (używam francuskich gotowanych kasztanów pakowanych próżniowo)
- papryczka chilli
- łyżeczka gochugaru (albo trochę mniej ostrej papryki, np. płatków chilli)
- płaska łyżeczka pimentonu dulce (łagodna mielona wędzona papryka)
- po pół łyżeczki kminu rzymskiego, czarnego pieprzu i nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu
- łyżeczka suszonego tymianku
- sól roztarta w moździerzu
- 2 łyżki płynnego miodu (u mnie: pomarańczowy)
- oliwa extra vergine
- trochę natki pietruszki lub kolendry
Kalafior pieczony z kasztanami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Dużą brytfankę wyłóż papierem do pieczenia.
- Przygotuj kalafior: usuń liście i głąb, podziel na różyczki, umyj. W dużej misce wymieszaj różyczki kalafiora z oliwą, przyprawami i suszonymi ziołami. Przełóż do brytfanki. Dodatkowo skrop kalafior oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut.
- Wyjmij kalafior z piekarnika i dodaj kasztany. Wstaw ponownie do piekarnika na ok. kwadrans.
- Wyjmij blachę z piekarnika. Upieczony kalafior posyp pestkami granatu i posiekaną chilli. Skrop oliwą i miodem, dodaj pietruszkę. Gotowe!