• Na ok. 25 placuszków:
  • 2 jajka
  • ok. 7-8 łyżek mąki kasztanowej
  • 6-8 świeżych fig
  • gazowana woda mineralna
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sól
  • nierafinowany organiczny olej kokosowy do smażenia (Kokonati)
  • 1 łyżka miodu (lub więcej), tu: kasztanowy

Placki z figami i miodem.

Placki z mąki kasztanowej z figami i miodem kasztanowym

To szybkie, proste i eleganckie placuszki z mąki kasztanowej z miodem i świeżymi figami.

Raz jeszcze wykorzystuję tu pomysł, który pierwszy raz pojawił się na blogu dawno temu, w (glutenowych wówczas) plackach z zatopionymi w nich plasterkami limonki (PLACKI Z LIMONKĄ), a później w bezglutenowych plackach z truskawkami, na które przepis znajdziesz w naszej książce. Jesienią rolę dodatku do placków z powodzeniem mogą pełnić także przepyszne, słodkie i soczyste świeże figi.

Dzięki użyciu odrobiny proszku do pieczenia placki są nieco bardziej puchate. Jak zwykle, do ciasta nie dodaję cukru, więc jeśli wolisz słodkie smaki, tym bardziej podaj placki z miodem. Placki ładnie nim nasiąkną i zadowolą nawet najbardziej wybrednego łasucha 😉

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 25 naprawdę małych placuszków. Użyłem tu specjalnej żeliwnej patelni do placków (ZOBACZ), w której kółka do smażenia są niewiele większe od plasterka figi. Dzięki temu placki są małe i zgrabne. Oczywiście, możesz usmażyć je również na zwykłej patelni.

Placki z figami i miodem

Placki z figami i miodem

Placki z figami i miodem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. W misce roztrzep jajka i dodaj do nich mniej więcej połowę przesianej przez sito mąki kasztanowej. Wymieszaj wraz z niewielką ilością wody i dodaj resztę mąki. Wlej tyle wody, by uzyskać gładkie ciasto o konsystencji nieco gęstszej od naleśnikowego. Dodaj sól i proszek do pieczenia.
  2. Pokrój figi w dość cienkie plasterki. Do tego dania najlepiej nadadzą się plasterki ze środkowej części owocu.
  3. Dobrze rozgrzej patelnię i natłuść ją olejem kokosowym. Jeśli używasz specjalnej patelni do małych placków, przy pomocy łyżki wlewaj ciasto do wydzielonych na patelni kółek, a następnie ułóż na każdym placku plasterek figi i dociśnij. Następnie odwróć placki i smaż z drugiej strony. Uważaj, ponieważ placki smażą się na żeliwnej patelni bardzo szybko. Podobnie smaż placki, jeśli używasz tradycyjnej patelni.
  4. Gotowe placki podawaj polane miodem.

Smacznego!

Placki z figami i miodem

Placki z figami i miodem

Placki z figami i miodem

Placki z figami i miodem