- 2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (Provena)
- ½ szklanki kaszy jaglanej surowej
- ¼ szklanki pestek dyni
- 2 kopiaste łyżki tahini
- 2 łyżki chia
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 100 g dowolnych zmielonych orzechów
- 25 suszonych śliwek (tu: wędzonych)
- 0,75 (3/4) szklanki wrzącej wody
- ¼ szklanki ziarna konopi
- ¼ szklanki siemienia lnianego
- szczypta soli
Batony bakaliowe z prażoną jaglanką i tahini.
Musli batony to świetna, poręczna alternatywa dla domowej granoli* (SPRAWDŹ PRZEPIS). Doskonale nadają się zwłaszcza jako przekąska na wynos, którą można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, w podróż albo na spacer.
Jednym ze składników batonów jest surowa kasza jaglana. Nie ma potrzeby wcześniej jej gotować, ponieważ kasza świetnie praży się w piekarniku, a gotowa – uprażona – przypomina ekspandowany amarantus. Jest chrupka i bardzo smaczna.
Tym razem batony są mało słodkie – jako łącznika składników (puree) użyłem suszonych wędzonych śliwek. Jeśli wolisz słodsze smaki, zastąp śliwki daktylami Medjool, rodzynkami albo suszonymi niesiarkowanymi morelami. Batonów lepiej nie dosładzać w inny sposób – dzięki temu będą zdrowsze.
Ziarno konopi jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego roślinnego białka, a dodatkowo konopia nie zawiera skrobi.
Sprawdź też inne przepisy na BATONY MUSLI
PRZEPIS na 12 sztuk
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki.
- Śliwki wędzone zalej wrzątkiem, odstaw na pół godziny i zmiksuj wraz z wodą, w której się moczyły.
- Połącz suche składniki z mokrymi, dodaj tahini, po czym dokładnie wymieszaj (najlepiej dłońmi) do pełnego połączenia masy.
- Przełóż do naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia i dokładnie ugnieć (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Piecz 15 minut (grzanie góra – dół), po czym ostatnie 10 minut – pod górną grzałką.
- Upieczoną masę odstaw do ostygnięcia (w naczyniu) na ok. pół godziny.
- Jeszcze ciepłą masę podziel na kwadraty i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Jeden baton – ok. 300 kcal.
Batony możesz przechowywać w pojemniku na pieczywo do 2 tygodni.
Zapowiada się pyszna wyżerka;)
Spróbuje dzisiaj zrobić, przekonują mnie same zdrowe składniki. Co do kaszy jaglanej – jestem zaskoczona, że nie trzeba jej gotować.
To nic zaskakującego :-) Sprawdź też ten przepis: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/granola-z-kaszy-jaglanej-bezglutenowa-sezamkowa-granola/
Oki doki, zrobiłam i wyszły dobre ale suche, być może to piekarnik, ale chciałam zapytać – przepis podaje 75ml wrzącej wody – czy to do zalania śliwek czy to oddzielna porcja wody do dodania? Dziękuje
U mnie – to 0,75 szklanki wody (czyli 3/4 szklanki, nie 75 ml) do zalania śliwek, ale moje wędzone śliwki są jakby półsuche – suszone, ale jednocześnie mocno wilgotne. Przy wysuszonych na wiór może faktycznie większa część wody zostaje wchłonięta przez owoce, a przez to masa jest mniej nawilżona. Można nieco zwiększyć ilość płynu, masa powinna być na tyle gęsta i kleista, żeby dała się ładnie ugnieść w pojemniku, a później podzielić na porcje.
A da sie bez zieren konopi? Nie mam niestety a mam wielką ochotę na te batony :)
Tak, jak najbardziej:-) możesz je pominąć albo dodać więcej sezamu, słonecznika, pestek dyni. Pełna dowolność.
Czy ziarna konopi są łuskane?
Tu akurat użyłem niełuskanych, ale zawsze można zastąpić je łuskanymi.
Najlepsze batony we wszechświecie, dzięki za przepis
Te batony zasługują na opatentowanie
Polecam przed zmieszaniem zalać płatki owsiane szklanką wrzątku, wychodzi mniej suche.
Polecam przed zmieszaniem zalać płatki owsiane szklanką wrzątku, batony wychodzą mniej suche.