Dolcetti alle Nocciole – wspaniałe świąteczne ciasteczka orzechowe.
Włoskie łakocie mają w sobie coś magicznego. Panforte, bonet, castagnaccio, wiele rodzajów amaretti, cantucci, tortine, ciasto migdałowe, dolcetti… Wymieniać można by długo!
Te proste ciasteczka o rustykalnej prezencji nie tylko doskonale smakują, ale też świetnie sprawdzają się w każdej sytuacji. Możesz podać je do porannej kawy, popołudniowej herbaty albo jako poobiedni deser. Jakby tego było mało, przygotowanie ciastek (łącznie z pieczeniem) zajmuje nie więcej niż 30 minut. Łatwo się od nich uzależnić! Spróbuj, a zyskasz nowego słodkiego przyjaciela. Przepysznego i błyskawicznego w przygotowaniu.
Jak na włoską recepturę przystało, przepis jest banalnie prosty i – podobnie jak migdałowe amaretti – bazuje na dosłownie kilku składnikach. Różnica polega na tym, że przygotowując dolcetti nawet nie ubija się białek. Gotowe ciastka są lekko chrupkie z zewnątrz oraz miękkie i nieco ciągnące w środku.
Ostatecznym argumentem za upieczeniem dolcetti na świąteczny czas niech będzie taka true story. Co do zasady, z ciastkami i innymi słodyczami nie jest nam po drodze, dlatego najczęściej po publikacji przepisu na coś słodkiego oddajemy je rodzinie albo innym chętnym. Nie po to poświęcamy czas i energię na treningi kilka razy w tygodniu, żeby w wolnych chwilach wcinać ciacha ;-) Ale te dolcetti… Wybieraliśmy się akurat do Wrocławia, do moich rodziców – idealne warunki, by świeżo upieczone ciastka zabrać ze sobą i oddać bardziej potrzebującym ;-) ale… NIE. Ciacha zostały w domu i czekały na nasz powrót, bo autentycznie żal było rozstawać się z czymś tak pysznym. Egoizm wziął górę :P Na szczęście dolcetti świetnie się przechowują, więc bez ciśnienia można jeść po jednym dziennie do wyczerpania zapasów. Taka ilość nikomu nie zrujnuje fit-formy ;-)
Mąkę kasztanową możesz zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami (użyj wtedy po prostu 2 szklanek), migdałami albo na przykład mąką teff.
Uwaga: względem oryginalnego włoskiego przepisu od rodowitej Włoszki, zmniejszyłem ilość cukru w moich dolcetti trzykrotnie (z półtorej szklanki – u mnie ostało się tylko pół), a i tak są bardzo słodkie.
Z podanych proporcji otrzymasz około 15 sztuk.
Dolcetti alle Nocciole – SKŁADNIKI:
- 2 białka z jaj zerówek (wolny wybieg)
- 1,5 szklanki tartych (lub mielonych) orzechów laskowych
- 0,5 szklanki mąki kasztanowej
- 0,5 szklanki cukru pudru nierafinowanego
- dodatkowy cukier puder nierafinowany do obtaczania
- 1 laska wanilii
Dolcetti alle Nocciole – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze lub ręcznie. Powinna powstać gęsta i lepka pasta. Nie ubijaj białek!
- Formuj masę w kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Nie przejmuj się, że kulki z miękkiego ciasta nie będą perfekcyjne. Tak ma być.
- Solidnie obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem).
- Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi odstępy – podczas pieczenia zwiększą objętość.
- Piecz na środkowym poziomie ok. 20 minut, aż ładnie spuchną i popękają. Po ok. 5-8 minutach wyłącz dolną grzałkę.
- Upieczone dolcetti wystudź. Ciasteczka przechowuj w temperaturze pokojowej.
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 12/2017)
Wspaniałe, nie mogłam przestać ich jeść!!! ???
CUDOWNE, upiekłam wczoraj w nocy, a dziś już nie ma po nich śladu.
:-) prawidłowo!
Zrobione, wyborne!
Smacznego!
Wspaniałe, cudowna konsystencja! Stokrotne dzięki za przepis, na Sylwestra też będą pieczone. LOVE:)
Super, smacznego!:-)
a czy zamiast kasztanowej mogę użyć mąki kokosowej??? czy wpłynie to na.proporcje albo smak końcowy??
Na smak wpłynie na pewno, moim zdaniem lepiej dodać tylko mielone orzechy, odpowiednio zwiększając ich ilość.
Jaka jest różnica w smaku i konsystencji pomiędzy ciasteczkami z samych orzechów, a tymi z dodatkiem mąki kasztanowej ? Które lepsze ? :)
Bez większej różnicy, ciastka z samych orzechów są bardziej chrupkie.
Do masy rozumiem nie dodajemy cukru pudru ? Tylko do obtoczenia ?
Dodajemy pół szklanki – jak w przepisie.
Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Niestety nic nie urosły i nie popękały . Co może być przyczyną? W smaku Ok
Niestety, nie mam pojęcia.
A co zamiast orzechów ? 🥺
Ciasteczka z orzechów bez orzechów nie mają sensu.
Dzień dobry :) ile czasu można je przechowywać?
Do 7-10 dni powinny być równie smaczne. Im świeższe, tym lepsze, jak każde ciastka.