Dolcetti alle Nocciole – wspaniałe świąteczne ciasteczka orzechowe.

Włoskie łakocie mają w sobie coś magicznego. Panforte, bonet, castagnaccio, wiele rodzajów amaretti, cantucci, tortine, ciasto migdałowe, dolcetti… Wymieniać można by długo!

Te proste ciasteczka o rustykalnej prezencji nie tylko doskonale smakują, ale też świetnie sprawdzają się w każdej sytuacji. Możesz podać je do porannej kawy, popołudniowej herbaty albo jako poobiedni deser. Jakby tego było mało, przygotowanie ciastek (łącznie z pieczeniem) zajmuje nie więcej niż 30 minut. Łatwo się od nich uzależnić! Spróbuj, a zyskasz nowego słodkiego przyjaciela. Przepysznego i błyskawicznego w przygotowaniu.

Jak na włoską recepturę przystało, przepis jest banalnie prosty i – podobnie jak migdałowe amaretti – bazuje na dosłownie kilku składnikach. Różnica polega na tym, że przygotowując dolcetti nawet nie ubija się białek. Gotowe ciastka są lekko chrupkie z zewnątrz oraz miękkie i nieco ciągnące w środku.

Ostatecznym argumentem za upieczeniem dolcetti na świąteczny czas niech będzie taka true story. Co do zasady, z ciastkami i innymi słodyczami nie jest nam po drodze, dlatego najczęściej po publikacji przepisu na coś słodkiego oddajemy je rodzinie albo innym chętnym. Nie po to poświęcamy czas i energię na treningi kilka razy w tygodniu, żeby w wolnych chwilach wcinać ciacha ;-) Ale te dolcetti… Wybieraliśmy się akurat do Wrocławia, do moich rodziców – idealne warunki, by świeżo upieczone ciastka zabrać ze sobą i oddać bardziej potrzebującym ;-) ale… NIE. Ciacha zostały w domu i czekały na nasz powrót, bo autentycznie żal było rozstawać się z czymś tak pysznym. Egoizm wziął górę :P Na szczęście dolcetti świetnie się przechowują, więc bez ciśnienia można jeść po jednym dziennie do wyczerpania zapasów. Taka ilość nikomu nie zrujnuje fit-formy ;-)

Mąkę kasztanową możesz zastąpić tartymi lub mielonymi orzechami (użyj wtedy po prostu 2 szklanek), migdałami albo na przykład mąką teff.

Uwaga: względem oryginalnego włoskiego przepisu od rodowitej Włoszki, zmniejszyłem ilość cukru w moich dolcetti trzykrotnie (z półtorej szklanki – u mnie ostało się tylko pół), a i tak są bardzo słodkie.

Z podanych proporcji otrzymasz około 15 sztuk.

Dolcetti alle Nocciole

Dolcetti alle Nocciole – SKŁADNIKI:

Dolcetti alle Nocciole – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj w mikserze lub ręcznie. Powinna powstać gęsta i lepka pasta. Nie ubijaj białek!
  3. Formuj masę w kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Nie przejmuj się, że kulki z miękkiego ciasta nie będą perfekcyjne. Tak ma być.
  4. Solidnie obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem).
  5. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi odstępy – podczas pieczenia zwiększą objętość.
  6. Piecz na środkowym poziomie ok. 20 minut, aż ładnie spuchną i popękają. Po ok. 5-8 minutach wyłącz dolną grzałkę.
  7. Upieczone dolcetti wystudź. Ciasteczka przechowuj w temperaturze pokojowej.

Dolcetti alle Nocciole

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 12/2017)