Bruschetta na gofrze. Z pomidorami i truskawkami.
Co robi bezglut, który tak bardzo nie potrzebuje pieczywa, że piecze chleb raz na ruski rok, a z drugiej strony ma wielką ochotę zjeść pyszną bruschettę? Idzie na skróty, czyli odpala gofrownicę. Gofry to drugi najprostszy – obok farinaty – sposób na błyskawiczny i przyjemnie łatwy w przygotowaniu zamiennik chleba naszego powszedniego.
Bruschetta na gofrze to po prostu gofry z mąki kasztanowej z salsą truskawkowo-pomidorową, która jest również znakomitym dodatkiem do małdrzyków, naturalnie bezglutenowych i wegańskich placków typu socca czy castagnaccio, naleśników i serów.
Salsa z pomidorów i truskawek sprawdza się zawsze i wszędzie, ponieważ owoce te doskonale do siebie pasują. Ich smaki (a nawet kolory, jeśli użyjesz żółtych pomidorków) wspaniale się uzupełniają. Do tego jeszcze tylko świeże zioła, obowiązkowa oliwa extra vergine i oczywiście aceto balsamico tradizionale, czyli wspaniały długo dojrzewający ocet balsamiczny (sezonowany, gęsty i naturalnie słodki – nie mylić z podróbkami opisywanymi jako „glassa” czy „sos balsamiczny”).
Do salsy z pomidorów i truskawek będą pasować również gofry z innych rodzajów mąki (przykładowo, z owsianej, teff, czy nawet pszennej w wariancie dla nie-bezglutów), ale kasztanowa wznosi całość kilka poziomów wyżej. Naprawdę warto spróbować :-)
Bruschetta na gofrze – SKŁADNIKI:
Na 5 gofrów:
- 200 g mąki kasztanowej
- ok. 200 ml gazowanej wody mineralnej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli morskiej
- 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- olej do natłuszczenia gofrownicy
Salsa pomidorowo-truskawkowa:
- 8-10 żółtych pomidorków koktajlowych
- dwie garście truskawek
- 1 łyżka listków mięty (porwanych lub posiekanych)
- 2 łyżki listków bazylii (tu: grecka o małych listkach, może być również zwykła – listki porwane)
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny jak najlepszej jakości
Bruschetta na gofrze – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
- Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
- Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut
- W tym czasie przygotuj salsę. Pokrój pomidorki i truskawki na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj zioła, oliwę i balsamico, wymieszaj. Gotowe!
Jakiej mąki kasztanowej Pan używa?
Bauckhof.
Przecudne. I wspaniała zastawa! Cóż to jest jeśli można spytać?
Grindley Staffordshire.