Bruschetta na gofrze. Z pomidorami i truskawkami.

Co robi bezglut, który tak bardzo nie potrzebuje pieczywa, że piecze chleb raz na ruski rok, a z drugiej strony ma wielką ochotę zjeść pyszną bruschettę? Idzie na skróty, czyli odpala gofrownicę. Gofry to drugi najprostszy – obok farinaty – sposób na błyskawiczny i przyjemnie łatwy w przygotowaniu zamiennik chleba naszego powszedniego.

Bruschetta na gofrze to po prostu gofry z mąki kasztanowej z salsą truskawkowo-pomidorową, która jest również znakomitym dodatkiem do małdrzyków, naturalnie bezglutenowych i wegańskich placków typu socca czy castagnaccio, naleśników i serów.

Salsa z pomidorów i truskawek sprawdza się zawsze i wszędzie, ponieważ owoce te doskonale do siebie pasują. Ich smaki (a nawet kolory, jeśli użyjesz żółtych pomidorków) wspaniale się uzupełniają. Do tego jeszcze tylko świeże zioła, obowiązkowa oliwa extra vergine i oczywiście aceto balsamico tradizionale, czyli wspaniały długo dojrzewający ocet balsamiczny (sezonowany, gęsty i naturalnie słodki – nie mylić z podróbkami opisywanymi jako „glassa” czy „sos balsamiczny”).

Do salsy z pomidorów i truskawek będą pasować również gofry z innych rodzajów mąki (przykładowo, z owsianej, teff, czy nawet pszennej w wariancie dla nie-bezglutów), ale kasztanowa wznosi całość kilka poziomów wyżej. Naprawdę warto spróbować 🙂

Bruschetta na gofrze

Bruschetta na gofrze

Bruschetta na gofrze – SKŁADNIKI:

Na 5 gofrów:

  • 200 g mąki kasztanowej
  • ok. 200 ml gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 2 jajka (zerówka, wolny wybieg)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Salsa pomidorowo-truskawkowa:

  • 8-10 żółtych pomidorków koktajlowych
  • dwie garście truskawek
  • 1 łyżka listków mięty (porwanych lub posiekanych)
  • 2 łyżki listków bazylii (tu: grecka o małych listkach, może być również zwykła – listki porwane)
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny jak najlepszej jakości

Bruschetta na gofrze – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj nieprzesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na patelni rozpuść masło.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Ciasto powinno być grudkowate, dlatego nie mieszaj zbyt dokładnie. Odstaw na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno być gęste, ale spływające z chochli.
  4. Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, a następnie przy pomocy chochli nalej ciasto na środek każdej kratki.
  5. Opuść pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry będą złociste i chrupkie. Czas uzależniony jest od modelu gofrownicy, w moim przypadku pieczenie trwa 10 minut
  6. W tym czasie przygotuj salsę. Pokrój pomidorki i truskawki na małe kawałki i przełóż do miski. Dodaj zioła, oliwę i balsamico, wymieszaj. Gotowe!

Bruschetta na gofrze

Bruschetta na gofrze