Frittata ze szparagami.

Frittata jest szybka, prosta, a przez to idealna na śniadanie lub lunch. Ponadto można przyrządzić ją z najróżniejszymi składnikami. Każda pora roku podrzuca inne pomysły (przepisy). Zielone szparagi to jeden z naszych ulubionych dodatków do omletu czy frittaty, a że jakimś cudem w takiej – najprostszej – wersji wiosenna frittata nie pojawiła się dotąd na blogu, nadrabiam to dziś. Choć frittata to (niby) tylko włoska wersja omletu krótko podpiekanego w piekarniku, ma w sobie coś, co sprawia, że wciąż wraca się do tego przepisu.

Obok szparagów dodaję do frittaty sporą porcję ziół, w tym mój ulubiony koperek, który pasuje tu jak ulał. Jeśli nie podchodzisz do koperku z taką pasją jak ja, zastąp go dowolnymi innymi ziołami, choćby pietruszką, kolendrą, bazylią czy miętą.

Standardowym dodatkiem do frittaty jest Parmigiano Reggiano, który wzbogaca smak całości i sprawia, że omlet jest jeszcze smaczniejszy. Tak czy owak, moim zdaniem Parmezan nie zawsze jest niezbędny. W lecie, przy wysokich temperaturach, gdy chcę, by frittata była lżejsza, po prostu go pomijam. Podobnie, nie dodaję sera, kiedy dorzucam do frittaty inne konkretne dodatki. Do lekkich i chrupkich szparagów Parmezan pasuje doskonale.

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami – SKŁADNIKI na 1 frittatę (2-4 porcje):

  • 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • ok. 10 zielonych szparagów
  • 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżka listków świeżego oregano
  • 2 łyżki świeżo startego Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)
  • czarny pieprz roztarty w moździerzu
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • ghee / masło klarowane do smażenia (może być również olej kokosowy)

Frittata ze szparagami – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Pokrój szparagi na kawałki, główki odłóż.
  3. Wbij do miski jajka, zetrzyj do nich Parmigiano Reggino, dodaj przyprawy i zioła. Wymieszaj trzepaczką.
  4. Na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej masło. Wlej na patelnię masę jajeczną, a na wierzchu rozsyp kawałki szparagów (bez główek).
  5. Smaż frittatę do momentu, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia delikatnie podważaj silikonową łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.
  6. Gdy na wierzchu frittaty pozostanie niewiele płynnej masy jajecznej, rozłóż na wierzchu główki szparagów, lekko je dociskając. Następnie wstaw patelnię do piekarnika i piecz frittatę kilka minut (ok. 5), aż góra omletu ładnie się zetnie.
  7. Gotowy omlet skrop oliwą, posyp natką koperku, podziel na porcje i podawaj.

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami