Frittata ze szparagami.
Frittata jest szybka, prosta, a przez to idealna na śniadanie lub lunch. Ponadto można przyrządzić ją z najróżniejszymi składnikami. Każda pora roku podrzuca inne pomysły (przepisy). Zielone szparagi to jeden z naszych ulubionych dodatków do omletu czy frittaty, a że jakimś cudem w takiej – najprostszej – wersji wiosenna frittata nie pojawiła się dotąd na blogu, nadrabiam to dziś. Choć frittata to (niby) tylko włoska wersja omletu krótko podpiekanego w piekarniku, ma w sobie coś, co sprawia, że wciąż wraca się do tego przepisu.
Obok szparagów dodaję do frittaty sporą porcję ziół, w tym mój ulubiony koperek, który pasuje tu jak ulał. Jeśli nie podchodzisz do koperku z taką pasją jak ja, zastąp go dowolnymi innymi ziołami, choćby pietruszką, kolendrą, bazylią czy miętą.
Standardowym dodatkiem do frittaty jest Parmigiano Reggiano, który wzbogaca smak całości i sprawia, że omlet jest jeszcze smaczniejszy. Tak czy owak, moim zdaniem Parmezan nie zawsze jest niezbędny. W lecie, przy wysokich temperaturach, gdy chcę, by frittata była lżejsza, po prostu go pomijam. Podobnie, nie dodaję sera, kiedy dorzucam do frittaty inne konkretne dodatki. Do lekkich i chrupkich szparagów Parmezan pasuje doskonale.
Frittata ze szparagami – SKŁADNIKI na 1 frittatę (2-4 porcje):
- 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
- ok. 10 zielonych szparagów
- 1 kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka listków świeżego tymianku
- 1 łyżka listków świeżego oregano
- 2 łyżki świeżo startego Parmigiano Reggiano (opcjonalnie)
- czarny pieprz roztarty w moździerzu
- sól
- oliwa extra vergine
- ghee / masło klarowane do smażenia (może być również olej kokosowy)
Frittata ze szparagami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Pokrój szparagi na kawałki, główki odłóż.
- Wbij do miski jajka, zetrzyj do nich Parmigiano Reggino, dodaj przyprawy i zioła. Wymieszaj trzepaczką.
- Na patelni przeznaczonej do używania w piekarniku (tu: o średnicy 20 cm) rozgrzej masło. Wlej na patelnię masę jajeczną, a na wierzchu rozsyp kawałki szparagów (bez główek).
- Smaż frittatę do momentu, aż spód się zetnie. W trakcie smażenia delikatnie podważaj silikonową łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy jajecznej spływał pod spód omletu.
- Gdy na wierzchu frittaty pozostanie niewiele płynnej masy jajecznej, rozłóż na wierzchu główki szparagów, lekko je dociskając. Następnie wstaw patelnię do piekarnika i piecz frittatę kilka minut (ok. 5), aż góra omletu ładnie się zetnie.
- Gotowy omlet skrop oliwą, posyp natką koperku, podziel na porcje i podawaj.
Zrobiona, pycha!!! Zjadłam całą sama ???
Gratulacje :D