- 35 g wiórków kokosowych
- 30 g bezglutenowych płatków owsianych (Provena)
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 35 g mielonego siemienia lnianego
- 100 g mąki kasztanowej (albo innej, wedle uznania) lub mielonych orzechów/migdałów
- 300 ml wody
- 60 ml nierafinowanego oleju kokosowego wcześniej roztopionego (tu: Kokonati)
- 40 g gorzkiego surowego kakao
- 20 g kruszonego ziarna kakao (opcjonalnie)
Pieczywo chrupkie czekoladowe domowej roboty – bezglutenowe i wegańskie.
Pieczywo chrupkie domowej roboty nie ma sobie równych. Wiedzą to z całą pewnością ci, którzy przetestowali już przepis na CHRUPKIE KROMKI PEŁNE NASION I ZIAREN.
Pieczywo chrupkie najczęściej kojarzy się z paczkowanymi kromkami, które można znaleźć na sklepowych półkach. Nie kupuję ich (nie interesowały mnie również za glutenowych czasów), ponieważ ich skład najczęściej pozostawia wiele do życzenia: cukier, glukoza lub co gorsza syrop kukurydziany, często dodana mąka kukurydziana (w sytuacji, gdy w obrocie nie ma kukurydzy nie-GMO, produkty z jej dodatkiem najlepiej po prostu wykluczyć z codziennej diety), tłuszcze roślinne utwardzane, spulchniacze, emulgatory i konserwanty, sztuczne dodatki smakowe i aromaty. Generalnie, nic apetycznego, nic wartościowego.
Tym bardziej warto poświęcić chwilę i upiec chrupkie chlebki samodzielnie. Przepis jest banalnie prosty. Rodzaj mąki możesz dowolnie zmieniać (sprawdzi się każda inna bezglutenowa, np. ryżowa, owsiana, teff, z quinoa). To samo dotyczy zestawu użytych nasion – ważne tylko, by zachować właściwe proporcje podstawowych grup produktów, czyli wody, oleju kokosowego, kakao, płatków i sypkich dodatków.
Chlebki z tego przepisu z założenia mają być wytrawne, dlatego nie dodaję cukru ani innego słodzika (to nie są ciastka;-), ale jeśli wolisz, zamiast gorzkiego kakao możesz dodać słodzone, albo po prostu do gorzkiego kakao dorzuć taką ilość cukru, jakiej potrzebujesz.
Tak przygotowane pieczywo chrupkie jest bezglutenowe, wegańskie i nie zawiera cukru. Za sprawą konopi jest natomiast bogate w wartościowe białko roślinne. Chlebki upieczone na oleju kokosowym są też zdecydowanie bardziej chrupkie i suche niż te z dodatkiem oliwy (PRZEPIS) lub oleju konopnego (PRZEPIS), które są lekko oleiste.
Znakomicie smakują same lub:
– z czymś naturalnie słodkim, jak np. domowe powidła śliwkowe bez cukru, krem z daktyli i śliwek (PRZEPIS), nutella daktylowa (PRZEPIS),
– z nierafinowanym olejem (masłem) kokosowym,
– z domowym masłem orzechowym (PRZEPIS)
– z tapenade (PRZEPISY),
– z dobrym miodem,
– jak i z dodatkiem serów; świetnie sprawdzi się zarówno łagodna, kremowa ricotta albo twaróg, jak i wyrazisty dobry ser pleśniowy.
To świetna, zdrowa przekąska, którą możesz zabrać też np. do pracy.
Z podanych proporcji otrzymasz 16 kromek chrupkiego pieczywa (pieczonych na 2 blachy). Możesz je przechowywać kilka tygodni w przewiewnym miejscu, niezbyt szczelnie owinięte np. w papier do pieczenia.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (ZOBACZ) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
- Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała cienka warstwa. Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
- Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kromki.
- Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę (ZOBACZ).
Smacznego!
Genialny przepis. Czy płatki owsiane mogę zastąpić jaglanymi? Są tańsze :)
Tak
Fajny nożyk do smarowania ;)
Też go lubię;-)
Robiłam te z olejem konopnym, obłędne. Tych na pewno sobie nie odmówię i pewnie trochę je posłodzę. Albo zeobię twój krem daktylowo-śliwkowy, też jest mega :)
:-)
Wow, wystawię Ci pomnik za ten przepis :D
:P
Piękne i patrząc na skład na pewno pyszne! Z pewnością zrobię, tym bardziej że podczas gdy zabawy z dzieckiem pytam czy upieczemy chlebek mała zawsze odpowiada „tak! ciekoladooowyyy” ;)
Koniecznie!:-) Tym bardziej, że mam dwie nowe receptury w kolejce, nieco wykręcone;-)
Brzmi pysznie, na pewno zrobię
Idealne, dokładnie takie jak opisałeś. Przepyszne, następnym razem zrobię podwójną porcję:)
Czekam na przesyłkę z nasionami konopi i też będę je piekła
pysznie wygląda, a składniki idealne, zaraz się zabieram
Mistrzowski przepis i to w każdym wariancie, chociaż pietruszkowe najtrudniej było mi rozsmarować do pieczenia. Ale warto się męczyć, bo wyszło pysznie :D
Rewelacja, właśnie jem, piekłem wczoraj cały wieczór, ale było warto. 4 blachy! :D
Szacun!;-) Smacznego :D
Mistrz chlebki :D
Smacznego!
Przepyszne chlebki, będę wracać do tego przepisu, jest super
Bardzo smaczne, dziękuję za przepis
Medżik
Świetne masz pomysły, zrobiłem te chlebki z kakao i kilka innych chrupkich. Każdy inny, każdy bardzo smaczny, będę do nich wracać na 100%
witam,
chlebek chrupki wyglada super – mozna czyms zastapic ziarna?
prosze doradzic, co mozna JESC na diecie bez cukru, glutenu i ziaren?
pozdrawiam
Ziarno kakao, czyli jedyne ziarno, które pojawia się w przepisie, najprościej pominąć. Ewentualnym zamiennikiem mogą być zmielone orzechy lub migdały. Na diecie bez cukru, glutenu i ziaren można jeść wszystko inne, czego dowodzi ten blog:-)