Modica Canapa z Sycylii – organiczna czekolada z konopiami.
Modica Canapa to kolejna tabliczka z sycylijskiej Starożytnej Cukierni. Więcej o manufakturze Antica Dolceria i miasteczku Modica przeczytasz TUTAJ.
Modica Canapa to nie czekolada kanapowa, chociaż… szczególnie w jesienne i zimowe miesiące perspektywa spędzenia chwili na kanapie z dobrą kawą i kawałkiem czekolady brzmi więcej niż kusząco;-) Canapa to po włosku konopie, a gorzka Modica zawiera ich całkiem sporo, bo aż 20%.
Dzięki wyjątkowej metodzie wytwarzania sycylijskich czekolad, które nie są konszowane, a ziarno kakao rozcierane jest tylko na zimno przy pomocy kamiennych żaren, struktura czekolady jest ziarnista, z wyraźnie wyczuwalnymi nasionami konopi i kryształkami cukru. Taka technika produkcji stanowi bezpośrednie nawiązanie do metody stosowanej przez Azteków i Majów kilka tysięcy lat temu.
Czekolada sprawia wrażenie chropowatej i ma ziemistą, grudkową konsystencję, która nie ma nic wspólnego z gładkimi i jedwabistymi długo konszowanymi tabliczkami.
Modica słynie nie tylko ze starożytnej metody wytwarzania, ale też z wysokiej jakości używanych składników i czystych składów swoich tabliczek. Sięga wyłącznie po surowce organicznego pochodzenia, które zawsze stanowią 100% składu produktu. Włosi nie chodzą na skróty. Tylko ziarno kakao Trinitario (z Dominikany), cukier i przyprawy albo orzechy / owoce; żadnych emulgatorów, konserwantów i barwników, żadnego mleka, czy dodanych tłuszczów, tak często obecnych w wielu tańszych, szczególnie wytwarzanych na masową skalę produktach. Dzięki temu czekolada jest też przy okazji wegańska i bezglutenowa.
Czekolada z konopiami smakuje rewelacyjnie. Jest wyraźnie mniej słodka niż wersja z chilli, konopi jest na tyle dużo, że są dobrze wyczuwalne i nadają orzechowego posmaku, a drobinki cukru – choć fajnie chrupią pod zębami – nie przekładają się na mocno słodki smak czekolady. Tabliczka jest wytrawna i sprawia wrażenie, jakby zawierała więcej kakao niż deklarowane 60%. Póki co, to nasz sycylijski faworyt. Szkoda tylko, że wariant z konopiami waży jedynie 60 gramów.
Ocena 110/100 :-)
Cena: ok. 4-5 EUR
Produkt organiczny, wegański, bezglutenowy
Opakowanie: zadrukowana folia i kartonowe pudełko
Skład: kakao (Trinitario, Dominikana, min. 60%), masło kakaowe, cukier, łuskane nasiona konopi (20%).
Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, pistacji, migdałów.
Waga: 60 g
Producent: Modica Antica Dolceria Rizza, Italia
Cena: 4-5 EUR
Gdzie kupić: Sycylia, Amazon
LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!
Czy można ją kupić w Polsce?
Kupiłam, jest rewelacyjna, dzięki za cynk!
Super, smacznego!