Kruche ciasteczka z orzechami.
To bezglutenowa wersja wspaniałych kruchych ciasteczek z bakaliami wg starej rodzinnej receptury. Na podstawie reakcji i ocen rodziny oraz znajomych efekt oceniam bardzo dobrze. Piekę je właściwie tylko w okolicach grudniowych świąt, ponieważ z zimą i ze świętami kojarzą mi się najbardziej.
Jako dekoracji możesz użyć dowolnych orzechów (np. pistacji, nerkowców, orzechów pecan albo macadamia), dobrze sprawdzają się również inne bakalie (np. rodzynki, suszone wiśnie, etc). Suszone owoce pod wpływem wysokiej temperatury podczas pieczenia zabawnie puchną, ale po ostudzeniu wracają do właściwego kształtu. Użyj dowolnych foremek, wypróbuj własne bakaliowe dodatki, a nawet samodzielnie wybrane rodzaje mąki, by uzyskać najbardziej odpowiadający Ci efekt smakowy.
Mąka kasztanowa albo mieszanka mąki teff i kasztanowej to tylko jedna z propozycji. Z przepisem można i warto eksperymentować, a same ciasteczka zdecydowanie są tego warte!
Z podanej ilości składników otrzymasz trzy blachy ciasteczek.
Sprawdź też:
- Ciasteczka kakaowe
- Ciastka bez glutenu – zestaw przepisów
Kruche ciasteczka maślane z orzechami – SKŁADNIKI:
- 250 g mąki kasztanowej (albo pół na pół mąki kasztanowej i teff)
- 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 90 g cukru pudru
- 60 g zimnego masła
- 50 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 2-3 lasek wanilii
- 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- blanszowane migdały i orzechy włoskie
Kruche ciasteczka maślane z orzechami – PRZEPIS:
- Nad stolnicą przesiej przez sito mąkę i cukier, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Posiekaj nożem masło, dodaj do suchych składników i dłońmi dokładnie wymieszaj całość.
- Dodaj 2 żółtka i jedno białko, wymieszaj. Pozostałe białko odstaw.
- Następnie dodaj śmietanę, pastę waniliową i wyrób ciasto, w razie potrzeby podsypując stolnicę mąką (kasztanowej – z uwagi na cenę – trochę szkoda, dlatego najlepiej użyć ryżowej).
- Gotowe ciasto wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
- Podziel ciasto na dwie połowy i rozwałkuj każdą część ciasta na placek o grubości ok. 4 milimetrów. Wytnij dowolne kształty przy pomocy foremek i ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej do pieczenia i układania nowych ciastek używać naprzemiennie dwóch blach.
- Przy pomocy pędzelka posmaruj ciastka białkiem i lekko wciśnij w nie migdały i orzechy włoskie.
- Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 5 minut.
- Zaczekaj chwilę, aż ciastka lekko ostygną i zdejmij je z blachy.
Wyglądają pysznie a przepis – prosto ;) w tym roku próbuję! Pozdrowienia!
Są najprostsze i najpyszniejsze na świecie:-)
Po Castagnaccio i Panforte mąka kasztanowa przekonała mnie do siebie, więc na te ciasteczka też się pokuszę :)
Ty to wiesz jak mi zagospodarować weekend :D
Do usług!;-)
Niebo w gębie! Dodałam jeszcze odrobinę cynamonu i wyszły idealne :-)
:-)
Ciasteczka z maki kasztanowej..po prostu marzenie. Dla takich co to cukier unikaja.ja to robie …upieklam ciasteczka bez cukru..jedynie po upieczeniu gdy jeszcze byly gorace posmarowalam je delikatnie miodem akacjowym…”niebo w gebie!!
Świetny pomysł z tym miodem, cieszę się, że ciastka Ci smakowały:-)
Czy mozna uzyc jakas inna moke bezglutenowa.?
Tak
co można zamiast tłuszczu dodać tutaj? czasem używam jogurtu do ciasteczek kruchych w zamian, z uwagi na kwestie zdrowotne,ale tu jak uważasz?
Tutaj jogurt nie zastąpi tłuszczu. W kruchych ciastkach masło jest potrzebne.
Witaj,
A śmietana kwaśna czy słodka?
Bo już dałam słodką i teraz się dopiero zastanowiłam 😉