- mąka pszenna 500 g
- cukier puder 180 g
- proszek do pieczenia 5 g
- cukier waniliowy 25 g
- masło 120 g
- śmietana 18% 100 g
- jajka 2 szt
- orzechy 250 g
Kruche ciasteczka maślane z orzechami.
Z uwagi na czasochłonność zajęcia, piekę je zwykle nie częściej niż 1-2 razy do roku, tylko na specjalne okazje, ale za każdym razem słodki rezultat oraz wypełniający dom aromat wanilii stanowią wystarczającą nagrodę.
Nieskromnie przyznam, że to najlepsze ciastka, jakie kiedykolwiek jadłem (przed odstawieniem glutenu) ;-)
PRZEPIS:
- Wymieszaj sypkie składniki.
- Masło posiekaj i dodaj do suchych składników, dokładnie wymieszaj je z mąką.
- Dodaj 2 żółtka i jedno białko, wymieszaj dłońmi, następnie dodaj śmietanę i wyrób ciasto.
- Wyrobione ciasto przełóż na talerz i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm.
- Wytnij foremkami ciasteczka, posmaruj je roztrzepanym białkiem, a do każdego przyklej orzechy, migdały, etc.
- Piecz 4 min. w temperaturze 220 stopni C.
Super smaczne i bardzo łatwe, fajny przepis:)
Upiekły mi się równie śliczne, na prezent. Jubilatka zachwycona :)
Piękne i pyszne, upiekłam podwójną porcję na prezenty, dziekuję za przepis
Są idealne i przepis taki łatwy, dziękuję
Przepyszne, moja córka zachwycona
Jadłbym :)
Przegenialne, nie można przestać jeść :O Po co ja je piekłam…
Ciasteczka są cukierniczym przebojem naszych świąt, dziękuję stokrotnie za ten przepis :)
Świetne. Zrobiłam je na jadalne prezenty w tym roku i odniosły pełen sukces, a obdarowani domagają się nowej dostawy :P
❤️❤️❤️?
Najlepsze ciastka, jakie w życiu jadłem. Dzięki FiK!
Uzależniające ❤️?
Czy znajdę gdzieś przepis na wersję bezglutenową?
Tak – w mojej książce: http://www.empik.com/facet-i-kuchnia-smacznie-kreatywnie-i-bez-glutenu-kubicki-szymon,p1111744841,ksiazka-p
Super przepis, pyszne :D
?
Zrobiłam według przepisu, ale dodałam kakao. Ciastka wyszły chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku, czego nie lubię. Czy, jak będę piekła je trochę dłużej wyjdą chrupiące?
Nieco dłuższe pieczenie powinno pomóc. Poza tym, można je odłożyć po upieczeniu na 2 dni, wtedy również staną się bardziej chrupkie. Z tego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą chrupiące: https://www.facetikuchnia.com.pl/ciasteczka-kakaowe-bezglutenowe/