Labneh z bakaliami – pyszne śniadanie w 5 minut.
Labneh z bakaliami
Labneh, czyli znakomity delikatny i kremowy serek z jogurtu, który bardzo łatwo można zrobić w domu, znakomicie sprawdza się jako podstawa błyskawicznego śniadania. Wystarczy kilka prostych dodatków i gotowe!
Przepis na labneh z bakaliami znajdziesz poniżej, a najpierw kilka słów o domowych rodzynkach. Naturalnych, niczym niedosładzanych, najlepszych :-)
Domowe rodzynki
Pyszne domowe rodzynki najlepiej ususzyć z dobrej jakości winogron bez pestek – niepryskanych i pochodzących z pewnego źródła. Takie winogrona są droższe od supermarketowych, ale jednocześnie zdrowsze i nieporównanie smaczniejsze.
Ususz taką ilość rodzynek, jakiej potrzebujesz. Do zapełnienia wszystkich 6 tac mojego dehydratora, o którym więcej możesz przeczytać w tym wpisie, wystarczyły 3 spore kiście winogron.
- Winogrona dokładnie umyj. Dodatkowo możesz blanszować je we wrzątku przez 1-2 minuty. Dzięki temu skórka owoców popęka i rodzynki ususzą się szybciej.
- Odstaw owoce na durszlaku, by nieco przeschły.
- Rozłóż winogrona na tackach dehydratora. Możesz suszyć je oderwane od łodyżek albo w małych kiściach. Ważne jednak, by owoce zostały rozłożone w jednej warstwie (a nie jako pęczki) oraz by nie zachodziły na siebie. Powietrze powinno swobodnie przepływać wokół zawartości tac.
- Wstaw tacki do dehydratora, zamknij drzwiczki, ustaw temperaturę na 65 stopni i susz winogrona przez ok. 28-30 godzin. Po 24 godzinach warto sprawdzić ich stan – w zależności od odmiany, grubości skórki i zawartości cukru w owocach rodzynki mogą suszyć się krócej lub dłużej.
- Gotowe rodzynki przechowuj w szklanym zamykanym pojemniku.
Labneh
Jak zrobić labneh, przeczytasz w tym wpisie. Do zrobienia twarożku możesz użyć dowolnego jogurtu naturalnego lub greckiego (z jogurtów dostępnych w supermarketach polecam np. malutę – to jedyny sklepowy jogurt grecki, który mi smakuje).
Labneh z bakaliami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 200-300 g serka labneh
- garść domowych rodzynek
- garść suszonego berberysu
- garść migdałów ze skórką
- garść pistacji niesolonych i nieprażonych
- kopiasta łyżka ghee (możesz użyć też masła lub nierafinowanego oleju kokosowego)
- laska wanilii
Labneh z bakaliami – PRZEPIS:
- Labneh przełóż do miseczek (po ok. 100-150 g na porcję). Dodaj wanilię i wymieszaj.
- Na patelni rozpuść ghee i dodaj bakalie.
- Podsmażaj bakalie na tłuszczu, mieszając, przez ok. 4 minuty.
- Gotowe bakalie przełóż do naczynek z twarożkiem. Całość polej resztką ghee z patelni.
- Podawaj od razu.
Zrobiłam ten serek, jest pyszny! Wszystkie gotowce świata mogą się schować.
Gotowce do labneh nie mają startu!:-)