Tarta z persymoną – bez cukru i bez glutenu.

Tarta z persymoną na kakaowym spodzie to pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto, które nie zawiera nawet grama cukru. Spód do tarty robię z tego samego kruchego ciasta, które stanowi bazę tarty z jabłkami, z jedną małą różnicą – do masy dodaję 2 kopiaste łyżki surowego kakao. Ciasta nie dosładzam, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Kakaowy spód ma łagodny smak gorzkiej czekolady (surowe kakao nie jest nawet w połowie tak goryczkowe jak klasyczne palone), a persymona z natury jest mocno słodka i dobrze komponuje się z masą śmietanowo-jajeczną. Jeżeli ktoś jest bardzo cukrolubny, może tartę dosłodzić, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne. Brak cukru pozwala w pełni rozwinąć się naturalnym smakom innych składników deseru.

Na koniec dwie dodatkowe uwagi:

  • ciasto z tego przepisu nie wymaga podpiekania z obciążeniem, więc przykrywanie go papierem i obsypywanie kulkami do pieczenia, fasolą i tak dalej należy sobie darować;
  • w dniu pieczenia, przed wstawieniem tarty do lodówki, ciasto jest puszyste (ZOBACZ); po wstawieniu na noc do lodówki lekko opada; jako że tartę piekłem późnym wieczorem, na noc trafiła do lodówki, a fotografowana była dopiero następnego dnia.

Tarta z persymoną

Tarta z persymoną

Tarta z persymoną – SKŁADNIKI:

Na kruche ciasto:

Plus:

  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)

Na nadzienie:

  • 250 g śmietany 30% (tu: ze Strzałkowa)
  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 2 persymony
  • ok. 25-30 ml Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy)

Używam formy do tarty o średnicy 20 cm.

Tarta z persymoną – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła, kakao i przypraw wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund – ZOBACZ).
  2. Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Formę do tarty natłuść olejem kokosowym.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy (ZOBACZ). Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć ciasteczka, np. takie.
  7. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  8. W tym czasie przygotuj persymony i krem śmietanowo-jajeczny. Owoce obierz ze skóry i pokrój w dość cienkie plasterki.
  9. Jajka, śmietanę i likier ubij na gładki krem.
  10. Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika, ułóż na nim plasterki persymony i zalej je kremem.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 40 minut.
  12. Gotową tartę odstaw do ostygnięcia.

Tarta z persymoną

Tarta z persymoną

Z nadwyżki ciasta warto wyciąć krakersy w dowolnym kształcie :-)

Tarta z persymoną