Tarta z persymoną – bez cukru i bez glutenu.
Tarta z persymoną na kakaowym spodzie to pyszne i bardzo łatwe do zrobienia ciasto, które nie zawiera nawet grama cukru. Spód do tarty robię z tego samego kruchego ciasta, które stanowi bazę tarty z jabłkami, z jedną małą różnicą – do masy dodaję 2 kopiaste łyżki surowego kakao. Ciasta nie dosładzam, ponieważ nie ma takiej potrzeby. Kakaowy spód ma łagodny smak gorzkiej czekolady (surowe kakao nie jest nawet w połowie tak goryczkowe jak klasyczne palone), a persymona z natury jest mocno słodka i dobrze komponuje się z masą śmietanowo-jajeczną. Jeżeli ktoś jest bardzo cukrolubny, może tartę dosłodzić, ale moim zdaniem nie jest to potrzebne. Brak cukru pozwala w pełni rozwinąć się naturalnym smakom innych składników deseru.
Na koniec dwie dodatkowe uwagi:
- ciasto z tego przepisu nie wymaga podpiekania z obciążeniem, więc przykrywanie go papierem i obsypywanie kulkami do pieczenia, fasolą i tak dalej należy sobie darować;
- w dniu pieczenia, przed wstawieniem tarty do lodówki, ciasto jest puszyste (ZOBACZ); po wstawieniu na noc do lodówki lekko opada; jako że tartę piekłem późnym wieczorem, na noc trafiła do lodówki, a fotografowana była dopiero następnego dnia.
Tarta z persymoną – SKŁADNIKI:
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- 2 łyżki surowego kakao
- 1 ziarenko tonki roztarte w moździerzu (opcjonalnie)
- szczypta soli
Plus:
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)
Na nadzienie:
- 250 g śmietany 30% (tu: ze Strzałkowa)
- 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- 2 persymony
- ok. 25-30 ml Cointreau (likier z gorzkich pomarańczy)
Używam formy do tarty o średnicy 20 cm.
Tarta z persymoną – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła, kakao i przypraw wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund – ZOBACZ).
- Przełóż ciasto na talerz lub do miski i wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść olejem kokosowym.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy (ZOBACZ). Z nadwyżki ciasta możesz wyciąć ciasteczka, np. takie.
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut.
- W tym czasie przygotuj persymony i krem śmietanowo-jajeczny. Owoce obierz ze skóry i pokrój w dość cienkie plasterki.
- Jajka, śmietanę i likier ubij na gładki krem.
- Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika, ułóż na nim plasterki persymony i zalej je kremem.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 40 minut.
- Gotową tartę odstaw do ostygnięcia.
Z nadwyżki ciasta warto wyciąć krakersy w dowolnym kształcie :-)
Czym można zastąpić likier z gorzkich pomarańczy?