Quiche z oliwkami i serem – bez glutenu.

Quiche to rodzaj wytrawnej tarty, którą wypełnia kremowa masa z jajek i tłustej śmietany oraz dowolne dodatki. To również wypiek, który występuje w niezliczonej ilości wariantów, a granice kreatywności w temacie nadzienia wyznacza wyłącznie kulinarna wyobraźnia.

Quiche można wypełnić dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się cukinia, dynia, szpinak, szparagi i mnóstwo innych warzyw, ale też ryby, prosciutto, boczek i tak dalej. Decyduje gust i upodobania tego, kto piecze. A wtedy sky is the limit :-)

Spód jest pyszny, aromatyczny i kruchutki, a nadzienie składa się z kilku prostych składników, które można dowolnie modyfikować. Jeżeli nie masz lub nie lubisz karczochów, użyj samych oliwek (możesz wymieszać kilka różnych odmian) albo dodaj kapary, pomidorki koktajlowe i tak dalej.

Celowo pomijam w tym przepisie crème fraîche, czyli francuską kwaśną śmietanę, która jako składnik quiche sprawdziłaby się idealnie. Z uwagi na jej trudną dostępność w PL, tym razem używam zwykłej 30% śmietany.

Na koniec uwaga: kruche ciasto z tego przepisu nie wymaga podpiekania z obciążeniem, więc przykrywanie go papierem i obsypywanie kulkami do pieczenia, fasolą i tak dalej należy sobie darować.

Quiche z oliwkami i serem

Quiche z oliwkami i serem

Quiche z oliwkami i serem – SKŁADNIKI:

Na kruche ciasto:

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g zimnej ricotty
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
  • 1,5 łyżeczki nasion białej gorczycy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej

Plus:

  • ghee, nierafinowany olej kokosowy lub masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie:

  • 200 ml śmietany 30% (tu: ze Strzałkowa)
  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • ok. 50 g dojrzałego sera dobrej jakości, który ładnie się zapieka (tu: Montebore o naturalnie wyrazistym smaku; dobrze sprawdzi się też np. Gruyere)
  • ok. 120-150 g greckich zielonych oliwek (z pestką)
  • ok. 12 połówek młodych karczochów w oliwie (przy okazji, polecam przepis na marynowane karczochy)
  • szczypta gałki muszkatołowej

Używam formy do tarty o średnicy 20 cm.

Quiche z oliwkami i serem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. W moździerzu rozetrzyj przyprawy do ciasta (pieprz, fenkuł, gorczyca, kolendra, sól). Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła i przypraw zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
  2. Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Natłuść formę do tarty.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy (ZOBACZ). Z nadwyżki możesz wyciąć krakersy (np. miśki).
  7. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 12-15 minut (ZOBACZ).
  8. W tym czasie przygotuj ser i krem śmietanowo-jajeczny. Zetrzyj ser na tarce. Śmietanę i jajka z gałką muszkatołową ubij do pełnego połączenia składników. Oliwki i Montebore są mocno słone, dlatego nie ma potrzeby dodawać soli.
  9. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Ułóż na nim marynowane karczochy i wypestkowane oliwki, po czym zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp startym serem (ZOBACZ). Montebore wspaniale się zapieka.
  10. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 30 minut.
  11. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, by tarta odpoczęła (ZOBACZ). Quiche podawaj na gorąco albo na zimno.
  12. Quiche w przekroju – ZOBACZ.

Quiche z oliwkami i serem

Quiche z oliwkami i serem

Więcej o piemonckim serze Montebore przeczytasz w tym wpisie.

Quiche z oliwkami i serem

Z nadwyżki ciasta warto wyciąć krakersy w dowolnym kształcie ;-)

Quiche z oliwkami i serem