Quiche z oliwkami i serem – bez glutenu.
Quiche to rodzaj wytrawnej tarty, którą wypełnia kremowa masa z jajek i tłustej śmietany oraz dowolne dodatki. To również wypiek, który występuje w niezliczonej ilości wariantów, a granice kreatywności w temacie nadzienia wyznacza wyłącznie kulinarna wyobraźnia.
Quiche można wypełnić dowolnymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się cukinia, dynia, szpinak, szparagi i mnóstwo innych warzyw, ale też ryby, prosciutto, boczek i tak dalej. Decyduje gust i upodobania tego, kto piecze. A wtedy sky is the limit :-)
Spód jest pyszny, aromatyczny i kruchutki, a nadzienie składa się z kilku prostych składników, które można dowolnie modyfikować. Jeżeli nie masz lub nie lubisz karczochów, użyj samych oliwek (możesz wymieszać kilka różnych odmian) albo dodaj kapary, pomidorki koktajlowe i tak dalej.
Celowo pomijam w tym przepisie crème fraîche, czyli francuską kwaśną śmietanę, która jako składnik quiche sprawdziłaby się idealnie. Z uwagi na jej trudną dostępność w PL, tym razem używam zwykłej 30% śmietany.
Na koniec uwaga: kruche ciasto z tego przepisu nie wymaga podpiekania z obciążeniem, więc przykrywanie go papierem i obsypywanie kulkami do pieczenia, fasolą i tak dalej należy sobie darować.
Quiche z oliwkami i serem – SKŁADNIKI:
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka owoców fenkułu (kopru włoskiego)
- 1,5 łyżeczki nasion białej gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki soli gruboziarnistej
Plus:
- ghee, nierafinowany olej kokosowy lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie:
- 200 ml śmietany 30% (tu: ze Strzałkowa)
- 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- ok. 50 g dojrzałego sera dobrej jakości, który ładnie się zapieka (tu: Montebore o naturalnie wyrazistym smaku; dobrze sprawdzi się też np. Gruyere)
- ok. 120-150 g greckich zielonych oliwek (z pestką)
- ok. 12 połówek młodych karczochów w oliwie (przy okazji, polecam przepis na marynowane karczochy)
- szczypta gałki muszkatołowej
Używam formy do tarty o średnicy 20 cm.
Quiche z oliwkami i serem – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto. W moździerzu rozetrzyj przyprawy do ciasta (pieprz, fenkuł, gorczyca, kolendra, sól). Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła i przypraw zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy (ZOBACZ). Z nadwyżki możesz wyciąć krakersy (np. miśki).
- Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 12-15 minut (ZOBACZ).
- W tym czasie przygotuj ser i krem śmietanowo-jajeczny. Zetrzyj ser na tarce. Śmietanę i jajka z gałką muszkatołową ubij do pełnego połączenia składników. Oliwki i Montebore są mocno słone, dlatego nie ma potrzeby dodawać soli.
- Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika. Ułóż na nim marynowane karczochy i wypestkowane oliwki, po czym zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp startym serem (ZOBACZ). Montebore wspaniale się zapieka.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut, by tarta odpoczęła (ZOBACZ). Quiche podawaj na gorąco albo na zimno.
- Quiche w przekroju – ZOBACZ.
Więcej o piemonckim serze Montebore przeczytasz w tym wpisie.
Z nadwyżki ciasta warto wyciąć krakersy w dowolnym kształcie ;-)
Hej ! Kolejny fajny wpis! Dzięki !
Kiedy wyniki konkursu ?
Kiedy znajdziemy czas na przeanalizowanie wszystkich odpowiedzi. Na pewno przed 1 grudnia, pozdrawiamy.
w sumie to po co pisac „niesolonego masla”? maslo naturalnie nie jest solone, a solone maslo to (malo popularna) wariacja.
Co do zasady, precyzyjny opis składników i poszczególnych czynności służy ograniczeniu ilości pytań dotyczących ewentualnych niedookreślonych szczegółów. Masło solone od kilku lat przebojem podbija rynek (niestety) i w Warszawie jest dostępne w każdym sklepie, w związku z czym uprzedzam, że nie nadaje się do tego przepisu. Skoro pojawiają się tu pytania np. o to, czy waga orzechów w cieście uwzględnia wagę produktu w łupinie? nie ma podstaw optymistycznie zakładać, że nikt nie wpadnie na pomysł upieczenia ciasta na solonym maśle.
Btw, po co wklepywać anonimowe czepliwe pytania, które niczemu nie służą (może za wyjątkiem satysfakcji autora)?
a co zamiast karczochów? ?
Dowolne inne warzywa / więcej oliwek. Co wolisz.