Chleb piernikowy – aromatyczny i pełen bakalii.
Chleb piernikowy to bogactwo bakalii, gorzkiej czekolady i aromatycznych przypraw, zamknięte w jednym łatwym wypieku, który pachnie i smakuje naprawdę obłędnie. Wspaniały nie tylko na święta. Doskonale nadaje się do długiego, nawet wielomiesięcznego przechowywania. Wystarczy odłożyć go w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, bez owijania w papier, np. pod osłonką do owoców (nie w lodówce!). Po upieczeniu najlepiej odłóż chleb na co najmniej dwa tygodnie. Dojrzeje, jak piernik. Upieczony, a następnie odłożony na kilka tygodni smakuje najlepiej.
Dzięki soczystym świeżym daktylom i namoczonym śliwkom chleb jest zwarty, a jednocześnie miękki i lekko wilgotny. Łatwo kroi się w idealne kromki, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Mąkę kasztanową w razie potrzeby możesz zastąpić dowolną inną mąką bezglutenową lub nawet drobno mielonymi orzechami / migdałami (albo mąką pszenną, jeżeli nie jesteś na diecie bezglutenowej). Jeżeli nie masz którejś z przypraw, po prostu ją pomiń. Do chleba dodałem suszone śliwki z gotowania wigilijnej zupy śliwkowej – odsączone z wody i namoczone w brandy dla wzbogacenia smaku.
Chleb jest bezglutenowy i wegański. Jeżeli chcesz pominąć alkohol, dodaj suszone śliwki namoczone w wodzie lub soku z pomarańczy.
Chleb piernikowy – SKŁADNIKI:
Na formę keksową
- 20 świeżych daktyli Medjool, wypestkowanych
- 150 g suszonych śliwek, wypestkowanych i namoczonych przez noc w brandy (lub innym mocnym alkoholu) albo w wodzie – nie wylewaj płynu, dodasz go do masy na chleb
- 100 g mąki kasztanowej (lub dowolnej innej)
- 80 g orzechów włoskich
- 80 g migdałów (u mnie: nieblanszowane)
- 40 g imbiru kandyzowanego (pikantnego, mało słodkiego)
- 300 g gorzkiej czekolady (kuwertura czekoladowa 70% kakao Octo)
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy (ok. 200-250 ml)
- 2 łyżki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka goździków, roztartych w moździerzu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- pół łyżeczki fenkułu (nasion kopru włoskiego), roztartego w moździerzu
- 1 łyżeczka kardamonu, roztartego w moździerzu
- tonka (1 ziarenko, roztarte w moździerzu)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego, roztartego w moździerzu
- pół gałki muszkatołowej, świeżo startej
- 1 łyżeczka sumaku
- szczypta soli (tu: różowa himalajska roztarta w moździerzu)
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy
Chleb piernikowy – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 stopni C.
- Wymieszaj wszystkie suche składniki, łącznie z przyprawami.
- Dodaj wypestkowane i porwane na kawałki daktyle i suszone śliwki, wymieszaj.
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, czyli w misce zawieszonej w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by spód miski nie stykał się z taflą wody. Odstaw, by lekko przestygła.
- Do suchych składników dodaj sok z pomarańczy i rozpuszczoną czekoladę. Wymieszaj dokładnie.
- Formę keksową natłuść olejem kokosowym i przełóż do niej masę. Wyrównaj i dociśnij.
- Piecz 60 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz wyłączyć górną grzałkę albo przykryć chleb folią aluminiową. Uważaj, by wierzch się nie przypalił.
- Wystudź w formie przez 2-3 godziny, po czym przełóż na kratkę lub drewnianą deskę. Chleb piernikowy lubi odpocząć.
- Jedz jak chcesz – jak chleb albo jak ciasto. Ma tak bogaty smak, że świetnie smakuje bez dodatków, a z drugiej strony doskonale komponuje się z kremowymi serami, na przykład z labneh z ziołami i przyprawami z tego przepisu. Dobrze zagra też z wyrazistym miodem i domową nieprzesłodzoną konfiturą lub powidłami.
- Chleb piernikowy – składnikowo bardzo podobny do panforte – to solidny, zwarty i twardy wypiek, który jest naprawdę sycący. Doskonale nadaje się do długiego, wielomiesięcznego przechowywania.
Wygląda smakowicie. Dziękuję
Jutro upiekę, świetny pomysł.
Czy jest Pan jego autorem?
Tak, to przepis, który bazuje na składnikach panforte.