Ciasto z jeżynami na oliwie i mące kasztanowej – przepis, który zawsze się udaje.

Kruche ciasto na oliwie, z mąki kasztanowej, pełne soczystych jeżyn zatopionych w kremie z ricotty to świetny deser na lato. Przepis jest uniwersalny, co oznacza, że zarówno rodzaj mąki, jak również owoce możesz dowolnie zmieniać. Placek z jeżynami smakuje wspaniale, ale nie ma przeszkód, by zastąpić je malinami lub porzeczkami dowolnej odmiany. Im bardziej kwaskowate i soczyste owoce, tym ciasto jest smaczniejsze.

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie i mące kasztanowej – SKŁADNIKI na 8-10 porcji:

(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)

Kruszonka

  • 300 g mąki kasztanowej (lub dowolnej innej)
  • 60 g mielonych migdałów
  • 100 g erytrytolu (albo cukru kokosowego); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
  • 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 60 g oliwy extra vergine
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli roztartej w moździerzu

Krem z ricotty

  • 250 g ricotty (lub zmielonego twarożku)
  • 50 g erytrytolu
  • jajko (zerówka, wolny chów, rozmiar L)

Owoce

  • 500 g jeżyn (lub malin)

Ciasto z jeżynami na oliwie i mące kasztanowej – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C.
  2. Przygotuj kruszonkę: w misce lub robocie planetarnym wymieszaj krótko mąkę, jajka, oliwę, słodzidło, proszek do pieczenia i szczyptę soli, do uzyskania okruchów.
  3. W misce wymieszaj ricottę z jajkiem i słodzidłem, do uzyskania jedwabiście gładkiego kremu.
  4. Przepłucz jeżyny i osusz na papierowym ręczniku.
  5. Natłuść formę do pieczenia (używam ghee), wsyp na dno około 3/5 kruszonki, wyrównaj i lekko ugnieć. Wstaw do piekarnika na ok. 15-20 minut.
  6. Na podpieczoną kruszonkę wyłóż przygotowany wcześniej krem z ricotty i rozprowadź po całej powierzchni. Na kremie z ricotty ułóż jeżyny. Owoce przykryj pozostałą kruszonką.
  7. Piecz w temperaturze 180 °C przez około 50-60 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
  8. Wyjmij z piekarnika, ostudź w formie i podziel na porcje.
  9. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Ciasto z jeżynami

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie

Ciasto z jeżynami na oliwie